Pozitivizmin gösterdiği üzere; teoloji hayata ve varlığa dair her türlü fenomeni, tanrısal güçle, dinle; metafizik soyut, spekülatif rasyonel düşünceyle; pozitif bilgi ise doğa-bilimsel disiplinlerin nesnel tanımlarıyla açıklamaktadır.
Bu bağlamda metafi- zik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bi- reylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangi kısımlara ayrıldığını incelemektedir. Diğer deyişle metafizik, mevcut olmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkelerini incelemektedir.
Metafizik, var olan her şeyin doğasının ve kökeninin araştırılmasıdır. Bu, herhangi bir şeyin ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, ne olduğu gibi temel soruların cevaplanmasını kapsar. Ontoloji ise, varlıkların ruhsal ve temel niteliklerini inceler.
Metafizik, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, “fizik bilimlerinin ötesinde kalan” anlamına gelen “metafizik” sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. İncelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
İlgili 32 soru bulundu
Dış dünyada somut bir karşılığı olmamasına rağmen, akıl ve sezgi yoluyla idrak edilebilen varlıkları inceleyen bilime metafizik denir. Metafizik aynı zamanda Antik Yunanda ortaya çıkan bir felsefe dalıdır. ''Fizik ötesi'' kavramı ilk kez Platon tarafından ''idealar dünyası'' olarak tanımlanmıştır.
İslam Düşünce Geleneğinde Metafizik
olarak bilinmediğini, ancak onun astroloji çalışması olan İlmu Ahkâmi'n-Nucûm'dan hareketle 870 yılında hayatta olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmektedir (Bkz. Boer, 2001, s. 125).
Metafizik, amacı şeylerin gerçek doğasını -var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefî araştırmadır.
Tanrı, yaratılış, cennet, cehennem, din, ibadet gibi konuları inceleyen bilime Teoloji denir. Bu bilim dalında insanın ''kul'' olarak dünyadaki konumu ve görevleri de incelenir. Teolojide diğer bilim ve felsefe dallarından farklı olarak gözlem ve araştırma kadar sezgi de önemli bir yer tutar.
Eğitim İçeriği
Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Metafizik, sahte bir bilim dalıdır. İlk felsefecilerin cevaplayamadığı sorulara metafiziksel inanışlar bulmuşlardır. Genel olarak incelemeleri varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerinedir.
Metafizik sayesinde büyük patlamanın temelinde birinin ittirici güç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu ittirici gücü meydana getiren ve insana beyninin algılayamayası durum metafizik tarafında tanrı olarak adlandırılmaktadır.
Metafizik Nedir, Ne ile İlgilenir? Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
-Varlık, var olan her şeydir. Bu anlamda varlık, insan bilincinin dışında ondan bağımsız olabileceği gibi, insan bilincinin içinde ona bağımlı da olabilir. İnsan bilgisi, varolan şeylerin çeşitli nitelikleri hakkındadır.
Metafizik, felsefenin en önemli alt dallarından biridir. Metafizik, genel bir ifadeyle “varlığa ilişkin genel ve rasyonel soruşturma” olarak tanımlanabilir. Bu tanıma bizi ulaştıran en açık durum, felsefenin, en azından Batı'daki serüvenine, “doğa felsefesi”, yani metafizik olarak başlamış olmasıdır.
Metafizik Aristoteles tarafından yazılmıştır.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır.
Dinin Teolojik Tanımları: Teolojik tanıma göre din "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir. Dinin Ahlaki Tanımları: Buna göre din, "duyguyla karışık ahlak" ve görevlerimizi yerine getirme bilincidir.
Metafiziksel problemlerse deneysel yöntemlerin cevaplandıramayacağı türden problemler olarak kabul edilirler genellikle. Bu nedenle günümüzdeki bilim tanımına göre metafiziğe bilim dememiz mümkün değil.
Fizik, “gözlem ve deney konusu olan ölçülebilir nicelikler”in bilimidir. Metafizik ise, bunun “öte”sinde, deney ve gözlem yapılabilse bile ölçülemeyen ve öngörülemeyen alanla ilgili tecessüs ve sezgilerimizin alanıdır. Teorik, mistik ve felsefi inançlarımız, tasavvurlarımız devreye girer.
Bu yüzden fizik bilimi metafiziğebağlıdır. Hemen bütün özel bilimlerin kullandığı töz, neden, sebep gibi kavramlarınincelenmesi de metafiziğin alanına dâhildir. Metafizik bu kavramları tahlil eder, özel bilimler ise bunları kullanır.Dolayısıyla bu açıdan da fiziğin metafiziğe bağlı olduğu görülebilir.
Tanrı metafizik bir kavramdır. Metafizik zaten kelime anlamı ile fizik ötesidir. Yaptığımız bütün gözlemler, içinde bulunduğumuz bütün etkileşimler fizikseldir.
Bioenerji yöntemiyle tedavi olmakta dinen bir sakınca var mıdır? İnsanda var olduğu iddia edilen bir enerji türünden yararlanma olarak tanımlanabilecek bioenerji yöntemiyle tedavi bilimsel olarak ispatlandığı takdirde dinen de böyle bir yöntemin kullanılmasında bir sakınca olmaz.
Şizofreni, bipolar, okb, sosyal fobi gibi rahatsızlıkları olan hastalarına çözüm yolu sunan metafizikçi Umut Pak, "Yılın En Başarılı Metafizik Uzmanı" ödülüne layık görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri