Adet geciktirici ilaçları kullandıktan sonra girilen cinsel ilişki sonucu gebe kalınır mı? Adet geciktirici ilacın gebeliği engelleme özelliği yoktur. Doğum kontrol hapı ile birlikte kullanılırsa gebelikten korunabilirsiniz.
İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı? İlaç sadece adet geciktirici bir içeriğe sahiptir, tek başına hamileliği engelleme özelliği yoktur. Eğer adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılıyorsa koruma sağlanabilir.
Adet geciktirici ilaca beklenen adetten en geç 3 gün önce başlanmalıdır. Günde üç kere birer tablet alınmalıdır. İlaç 20 güne kadar kullanılabilir. İlacı kullandığınız süre boyunca adetiniz gecikecektir.
Ertesi günü hapı kullanımından sonra beklenen adet gününde değişiklikler olabilmekle beraber bu ilaçların adet düzenleyici veya adet geciktirici olarak kullanılması uygun değildir.
Hasta tablet almayı bıraktıktan 2-3 gün sonra, normal menstruasyon başlayacaktır. Bu yöntem, tedavi siklusu boyunca hamilelik riski olmayan kadınlar ile sınırlandırılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu nedenle kadınlar istedikleri süre bu ilacı kullanarak kanamalarını istedikleri güne kadar geciktirebilirler. Ancak adet kanamasını erteleyebilmek için beklenen adet gününden en az 4-5 gün önce ilaca başlamak gerekir. Eğer ilaç adet gününe 1-2 gün kala başlanırsa kanamayı geciktirme etkisi elde edilemeyebilir.
Pek çok kadın tarafından denenen ve hemen hemen aynı sonucu alan adet geciktirici tarçın, uzun süren regl dönemini de durdurucu etkiye sahip.
Ertesi gün hapının kullanımını takiben sonraki günlerde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi gebeliğin gerçekleşmesi açısından riskli kabul edilir. Bu nedenle bir sonraki cinsel aktivite öncesinde diğer doğum kontrol yöntemi uygulamalarına başlanması gerekir.
En popüler ilaç Primolut Noretisteron adlı bir haptır. Primolut Noretisteron, içeriğinde noretisteron adlı bir hormon barındıran ilaçtır. Bu hormon, vücutta progesteron benzeri etki göstererek rahim iç tabakasının dökülmesini ve adetin başlamasını engeller. Bu sayede adet dönemi ertelenebilir.
Yılmaz, bu amaçla doktor kontrolünde doğum kontrol haplarının aralıksız kullanılabileceğini belirterek, şunları kaydetti: 'Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur.
3-4 gün öncesinden ilaç kullanmaya başlayıp tatilde rahat edebilirsiniz. Regl tarihi tatil planı yapılan günlere denk gelen hanımlar adet kanamalarını geciktirebilmek için progesteron hormonu olarak etki eden bir preparat kullanabilirler. Bu ilaç kullanıldığı süre zarfında adet görülmeyecektir.
Adet geciktirici ilaç, gerçekleşmesi planlanan adet dönemine kadar kullanılır. Bu süre toplamda 5-10 gün arasında değişebilir. Bazen ilacı bırakınca adet hemen gerçekleşir. Bazen ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra adet başlayabilir.
“Adet geciktirici ilaçlar sabah, öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır. İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur.
Ayrıca ilk 3 gün içinde ertesi gün hapı alınmamış ise Ella®, Ertes®'e oranla 4-5. günlerde daha etkilidir. Acil doğum kontrol yöntemlerinin etkisi kısa sürelidir ve bir sonraki adet dönemine kadar sizi korumaz.
Adet geciktirici ilaçlarla adet döneminin ertelenmesinin vücuda bir zararı olur mu? Adet geciktirici ilaçların normal kullanılması halinde vücuda herhangi bir zararı olmamaktadır. Ancak vücudun doğal döngüsüne olan etkisinden dolayı adet geciktirici ilaçların çok sık kullanılmaması önerilmektedir.
Daha çok halsizliği olabilir. Cinsel istek bir miktar bunlara bağlı azalabilir. 🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Su içine boşalma kesinlikle gebelik oluşturmaz. Ancak su içinde yaşanan, pen*s ve vajinanın birleşme gösterdiği, vajina içine boşalma gerçekleşen bir ilişkide gebelik olasılığı vardır. Çünkü pen*s rahim kanalına kadar ulaşabilir ve bu alanda boşalma gerçekleşir.
Ertesi gün hapının etki mekanizması ise kullanılan zamanla ilişkilidir. İlaç, korunmasız cinsel ilişkinin ardından ne kadar erken alınırsa o kadar etkili olmaktadır. Genellikle ilişkinin ardından 24 saat içinde kullanılan ertesi gün hapı gebeliği yüksek oranda engellemektedir.
Ertesi gün hapları genellikle korumasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde alınmalıdır. Bu 72 saat içerisinde ise ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme oranı o kadar yüksek olacaktır. Ayrıca 72 saatin sonunda alındığı takdirde ise gebeliği önleme etkisi kalmamaktadır.
Adet geciktirici ilaç kullanımı bittikten sonra ortaya çıkan yan etkiler geçer. İlaç kullanıldığı müddet boyunca adet siklüsünün meydana gelmesine engel olur ve kullanım tamamlandıktan sonra bir iki gün içerisinde yeniden adet kanaması başlar.
Bunun yanı sıra adet geciktiren ilaçların 10 günden fazla kullanılması önerilmiyor. Bu süre aşılırsa kadınlar adet düzensizliği yaşayabiliyor. Geciktirici hapların kanıtlanmış bir sakıncası veya yan etkisi olmadığı belirtiliyor ancak bu haplar, hormonal yükleme yaptığı için doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Adet geciktirici ilaçların içerdiği progesteron hormonuna bağlı bazı yan etkileri bulunabilir. Bunlar; göğüs hassasiyet artışı ve şişkinlik, sivilce, duygu durum bozuklukları ve mutsuzluk hali, vücutta sıvı toplanması (ödem), cinsel istek kayıpları, kabızlık sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri