Teorik Çerçeve (TÇ) üzerine bir yazı yazmak, bir yerde TÇ'nin theoria'sını yapılandırmak demek.
Teorik çerçeve, olguları veya aralarındaki ilişkileri açıklayan veya tahmin eden birbiriyle ilişkili kavramlar, tanımlar ve önermeler kümesidir. Araştırma sürecine rehberlik etmek için kullanılan bir yapı veya fikirler çerçevesidir ve üzerinde çalışılan temel kavramların düzenlenmesine ve tanımlanmasına yardımcı olur.
Kuramsal çerçeveye bu bakış açısıyla baktığımızda, daha çok yapılan çalışma ile ilgili araştırmanın nasıl kurgulanacağı, hangi kuramlardan nasıl yararlanılacağı, hangi soruların sorulacağı gibi konuların netleştiği ve bölüm olarak algılanmalıdır.
Teorik arkaplan, yapılacak yeni araştırmanın bulgularının, mevcut teorilere nasıl bir katkı yapacağını açıkça belirtmelidir.
Kuramsal temeller aynı zamanda program geliştirme sürecini de etkilemektedir. Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir. Genel olarak en çok felsefi ve toplumsal temelden soru gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Kuramsal Bilgi Nedir? Hilav'ın (1985) kuram tanımından yola çıkarsak, kuramsal bilgi için, yapılan araştırmalar sonunda elde edilen yöntemli ve sistemli bilgidir diyebiliriz. Başka bir ifadeyle, kuramsal bilgi, bilimsel bilgidir denilebilir.
Örneğin sanat ve felsefede kuramsal sözcüğü kolaylıkla ölçülebilir olmayan düşünceleri ve deneysel olayları tanımlamak için kullanılabilir. Felsefedeki anlam uzantısı olan kuram, hala tanrı bilimsel bağlamında kullanılan bir sözcüktür.
Teorik araştırma, bir dizi inanç ve varsayımın sistematik olarak incelenmesidir. Bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ve onu daha iyi anlamamıza yardımcı olmayı amaçlar. Bu şekilde toplanan bilgiler belirli bir amaç için kullanılmaz çünkü bu tür bir araştırma daha fazla bilgi edinmeyi amaçlar.
3) Kuramsal çerçevenin, araştırmanın yapılma gerekçesi ile birlikte, belirlenen problemin nasıl ele alınacağını da kapsaması gerekir. 4) Kuramsal çerçeve doğrultusunda araştırma sorularına cevap arandığı okuyucuya hissettirilir ve araştırmaya temel oluşturan bakış açısı veya açıları bu yolla netleştirilir.
6.2. KURAMSAL TARTIŞMA : Kuramsal çerçevede, tezde benimsenen bilimsel yaklaşım kuramsal olarak gerekçelendirilir. Bu kısımda tezin problemi ile ilgili kuramsal temel belirlenir ve konunun bu temele dayalı olarak hangi çerçevede ele alınacağı tartışılır.
Temel Araştırmalar (Bilimsel, Kuramsal, Basic Research): Kuramlara dayanarak, varsayımlar geliştirerek, bunları test ederek, sonuçlarını bilimsel olarak yorumlayarak ve ortaya çıkararak yapılan araştırmalardır.
Kavramsal Çerçeve'de finansal raporlamanın amacından hareketle bir işletmenin performansı ve finansal durumunda meydana gelen değişiklikler ile ilgili karar verme sürecinde bilgi kullanıcılarına faydalı olacak finansal bilgiyi sağlamaktır.
Kuramsal Süreç
Bilimsel yöntemin kuramsal sürecini oluşturan açıklama; betimlenmiş olguları, olguların ilişkilerini yansıtan olgusal genellemeleri bazı kuramsal kavram veya genellemelerle anlaşılır hale getirmeyi amaçlar. Açıklama aracı olarak hipotez, kuram, yasa ve öngörü gibi kavramlar kullanılır.
Teorik araştırma ele alınan konuyu aydınlatmak için uygun teorik bilgilerin tanımlanmasını, analizini ve sunulmasını içerir. Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır.
Bir çalışmanın arka planı, araştırmanızın nasıl başladığını, konuya olan ilginizi ve çalışma sorunuzun gelişimini özetler. Başka bir deyişle, yaptığınız araştırmaya genel bir bakış sunmalı ve ardından sizi üzerinde çalıştığınız belirli bir sorunu seçmeye neyin motive ettiğini tartışmalısınız.
Teori (kuram), toplumsal gerçekliği anlaşılır hâle getiren bir kavramlar kümesidir. Bu kavramlar kümesi, olguları ve olgular arasında karmaşık gibi görünen toplumsal ilişkileri sistematik olarak anlamamızı sağlamaktadır. Teori, daha önce yapılmış olan bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler üzerine kuruludur.
Kuramsal araştırma, yeni bir kavram önermek, mevcut kuramları iyileştirmek, bir kavramı açıklamak veya tanımlamak için farklı kuramları inceler. Bilgi artışını öngörür, bilimsel yasa ve kuramları test eder. Kuramsal araştırma, kuramsal bilgi alanına yeni bilgiler eklemek amacı ile yapılan araştırmalardır.
Araştırma tasarımı için bir temel sağlar: Kavramsal çerçeve, temel kavramları, değişkenleri ve bunlar arasındaki ilişkileri özetleyerek araştırma çalışması için bir plan sağlar. Bu, araştırmacıların mantıklı, yapılandırılmış ve odaklanmış bir çalışma tasarlamalarına yardımcı olur.
Ampirik araştırma, çalışmanın sonuçlarının kesinlikle somut ampirik kanıtlardan ve dolayısıyla “doğrulanabilir” kanıtlardan çıkarıldığı herhangi bir araştırma olarak tanımlanır.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Bilimsel gerçekler etrafımızdaki olay ve olguların sadece ne olduklarını açıklarken, teoriler bu farklı doğa yasalarını bir araya getirerek, olay ve olguların neden ve nasıl olduğunu açıklar.
Teori geniş kapsamlı bir alanda, birbirinden farklı birçok gözlem ve deneyi açıklayabilen, henüz yapılmamış gözlem ve deneyler için öngörüler veren, birbirine bağlı önermeler sistemi demek.
Bu adımlar sırasıyla; gözlem ve açıklama, olası kuram – hipotez, okuma – içerikteki bireysel anlayışı bağlama, araştırma, bir hipotezi kabul etme, reddetme veya değiştirme ve kuram - nedenini anlama ve bunun daha geniş bir topluluk tarafından kabul edilmesidir.
Yasa bilginin en son ve kesinleşmiş halidir. Yasa teoriye göre daha kesin bilgiler içerir. Teoriler kesin bilgiler değildir.
Bir teori, bilimsel yöntemler kullanılarak oluşturulan, birçok gerçek ve hipotezi bir araya getiren doğal dünyanın gözlemleri için dikkatle düşünülmüş bir açıklamadır. Test edilebilir olması, bilimsel teorilerin güçlü yanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri