Merkezi sistem 2 ayda bir yazılı sınav düzenler. Yani yılda 9 yazılı sınav düzenlenir.Toplam 1 saat süren ve test usulü yapılan sınav, 27 Trafik, 10 Motor, 13 İlkyardım olmak üzere toplam 50 sorudan oluşur. Sürücü adayları 50 soruluk sınavdan en az 70 puan almalıdır. 3 Dersten toplam tek bir puan alır.
Elektronik sınavda 12 İlk yardım, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu sorulmaktadır. Sınav toplam 50 sorudan oluşuyor. Sınav süresi 45 dakika sürmektedir. Normal teorik sınavlarda sınav süresi 60 dakikadır.
Teorik Dersi Eğitimi:
Bütün sertifika sınıflarında teorik ders olarak trafik ve çevre bilgisi, ilk yardım, araç tekniği ve trafik adabı dersleri verilmektedir. Trafik ve çevre bilgisi dersi 16, ilk yardım dersi 8, araç tekniği dersi 6, trafik adabı 4 saat teorik dersi olarak verilir.
Teorik sorular, araştırmacının hakkında bilgi topladığı gerçeklerin araştırmanın konusunu nasıl etkilediğini, bu konuya ilişkin ne gibi sonuçlar doğurduğunu doğru bir şekilde yorumlamasını sağlar.
Teorik sınavdan başarısız olduktan sonra 3 defa daha girebilirsiniz. Direksiyon sınavından başarısız olduktan sonra 3 defa daha girebilirsiniz. 4 hakkınızdada başarısız olursanız, 4 hak daha açılarak 14 direksiyon dersi ücreti ödersiniz. Dersleriniz biter bitmez ilk sınava alınırsınız.
İlgili 28 soru bulundu
Geçme notu 70 olarak belirlenmiştir. 100 üzerinden 70 veya daha fazla puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
Ehliyet sınavında toplamda kaç doğru soru çözmem gerekiyor? Adayların başarılı olabilmesi için toplam 50 sorudan oluşan yeni müfredat ehliyet sınavından 35 doğruyu cevaplaması ve toplam 70 puan alması gerekmektedir.
Ehliyet Ne Kadar Sürede Çıkar? Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir.
Yukarıda değindiğimiz derslere katılım zorunludur, yani sürücü adaylarının bahsettiğimiz teorik dersleri başarı ile tamamlamış olması beklenmektedir. Teori sınavından başarılı olan kursiyerler direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.
Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
Bu 34 saatlik teorik eğitimin 8 saati ilk yardım bilgisi, 6 saati motor ve araç tekniği, 16 saati trafik ve çevre, 4 saati de trafik adabı olarak toplam 34 saat verilmekte. O eğitimleri bitirdikten sonra direksiyon aşamasına geçebilmesi için bu derslerin sınavından mutlaka başarılı olması gerekmektedir.
Evraklarınız tamamlayıp kursa kayıt işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra her ayın 10'undan sonra teorik eğitimleriniz başlar. Almanız gereken teorik eğitimler 16 saat trafik , 8 saat ilk yardım , 6 saat araç tekniği ve 4 saat trafik adabı dersinden oluşacaktır.
Ehliyet dersleri toplam kaç saattir? Trafik 16, Araç Tekniği 6, İlkyardım 8 ve Trafik Adabı 4 saat olmak üzere toplam 34 saattir. Ehliyet sınavlarından başarısız olduğumda kaç kez sınava girebilirim?
Her ne kadar ehliyet sınavlarının teorik kısmı kolay olarak görülse de aslında oldukça zor bir sınavdır.
Ehliyet sınavında toplam 50 soru vardır. E-sınavda adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı soruları sorulur ve sınav 45 dakika sürer. Her bir sorunun değeri ise 2 puandır. Elektronik sınavda online olarak sorulara cevap verilir.
Sınavdan başarılı olabilmeniz için en az 70 puan (35 DOĞRU ) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır. E-Sınav testlerini sitemizinden ders çalış bölümünden çözebilirsiniz yada E-sınav testi tılayarak çözebilirsiniz.
Elektronik ehliyet sınavını geçemedim ne olacak? Sürücü adayı eğer ki E-Sınavdan geçemezse en erken 2 hafta yani on beş gün sonra yeni bir E-Sınava girebilir. Bunun için yeni bir randevu almak gerekiyor. Bir sürücü adayı girdiği son E-Sınavdan itibaren 1 ay içinde E-Sınava girmek zorundadır.
Teorik derslerde akademisyen öğrencilere ders anlatımı gerçekleştiriyor. Teorik dersler için yüz yüze eğitime gerek yok.
Unutmayın ki, bu sınav ehliyet alabilmeniz için mutlaka geçmeniz gereken ilk aşama. Geçemediğiniz takdirde direksiyon eğitimi aşamasına atlayamıyor, ehliyet alma serüveninde bir adım geriye düşüyorsunuz. Bu yüzden tüm teorik eğitim derslerine katılım göstermeli ve elektronik sınava hazır girmelisiniz.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Ehliyet ne kadar sürede alınır sorusuna sınavlar ve belgeleri teslim süreci düşünülürse 1-3 ay diyebiliriz. Eğer kurstan sonra aksamasız olarak süreç ilerlerse bu süre 45 gün gibi daha kısa bir zamanda da tamamlanabilir.
E-sınavda başarılı olduktan sonra direksiyon derslerimi istediğim zaman alabilir miyim ? Hayır, başarılı olduğunuz tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde direksiyon eğitimleriniz programlanıp sisteme girişi yapılmalıdır. Aksi halde aday hak kaybına uğrar.
Ehliyetini 4 ay sonunda geri alabilmen için de psikoteknik değerlendirme raporuna tabi tutulursun. Söz konusu raporda ilgili kişinin ehliyetini geri alabileceği belirtilirse sürücü belgesi 4. ayın sonunda geri alınır. Bir yıl içinde 3. kez 100 ceza puanını doldurursan da sürücü belgene süresiz olarak el konulur.
Geçmiş dönemde çıkan sorular ile sınava çalışmak oldukça yararlıdır. Ancak bunun öncesinde konu anlatımlarının okunması ve derslere düzenli olarak katılım gösterilmesi gereklidir.
En çok soru sayısı Trafik bölümünden gelir. Trafik soruları ağırlıklı olarak trafik işaretlerinden gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri