Kolon içinde analitin tutunduğu bölgelere teorik plaka veya tabaka adı verilir. Analit bir tabakada en yüksek derişimde bulunurken bu tabakanın altında ve üstünde gitgide azalan derişimlerde simetrik olarak dağılır. Bu sebeple kolondan çıkarken analit sinyali gaussian piki şeklinde gözlenir.
Ayırma gücü,Rs
İki kromatografik pikin birbirinden ayrılma derecesini gösterir. Kolon dolgusunun çok sayıda teorik tabakadan oluştuğu varsayılır. Kuramsal tabaka sayısı, kolon veriminin yani piklerin keskinliğinin nicel ölçüsüdür.
Mobil faz kompozisyonunun prosedür boyunca sabit kaldığı bir ayırmaya izokratik (sabit kompozisyon) denir. Bu kelime, HPLC'nin öncülerinden biri olan Csaba Horvath tarafından ilk kez kullanıldı. Mobil faz kompozisyonunu her zaman sabit kalmayabilir.
Genel olarak tanımı ise, Kromatografi, bir karışımın sabit bir faz üzerinde ( gözenekli ) , hareketli bir çözücü yardımıyla , karışımı oluşturan bileşiklerin farklı hareketleri sonucu bileşenlerine ayrılması olarak tanımlanır .
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
İlgili 23 soru bulundu
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
HPLC analitik ayırma teknikleri amacı ile en yaygın kullanılan cihazdır. Yaygın kullanılma sebepleri duyarlılığı, kantitatif tayinlere kolaylıkla uyarlanabilir olması, uçucu olmayan veya sıcaklıkla kolayca bozunabilen bileşiklerin ayrılmasına uygunluğudur.
Kromatografi, bir karışımın gözenekli bir ortamda, hareketli bir çözücü etkisiyle, karışım bileşenlerinin farklı harkeketleri sonucu birbirinden ayrılması olgusuna dayanır. Hareket eden faza hareketli faz, bahsedilen gözenekli ortama ise adsorban veya sabit faz denir.
Yürüme hızı, Rf değeri ile ifade edilir ve substansın yürüme mesafesinin, çözücünün yürüme mesafesine oranından hesaplanmaktadır. Rf değeri 0 ile 1 değerleri arasındadır.
Bu yöntemde hareketli faz, sabit faz üzerinden aşağıdan yukarı doğru ilerler. Çözücü kılcallık etkisi ile içerisine daldırılan ince tabaka plakası üzerinde yürür. Bu işlem sırasında, plakanın alt kesimlerine bir damlalıkla önceden damlatılmış olan karışımı da farklı hızlarla yukarıya sürükler.
Ters Faz Kolon
Ters fazlı kromatografi, yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC) en yaygın kullanılan tekniktir. Popülerliğinin nedeni, polar olmayan bileşiklerin, zayıf polar bileşiklerin ve iyonik bileşiklerin analizine uygulanabilmesidir.
HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir. Mobil faz, aksi halde sabit faz olarak bilinen bir ayırma kolonuna ve ardından çözücü dağıtım pompası tarafından kontrol edilen sabit bir akış hızında dedektöre iletilir.
Hem HPLC hem de GC aynı prensipte işlev görürken, tek fark HPLC'nin sıvı mobil faz kullanması, GC'nin ise taşıyıcı olarak bir gaz kullanmasıdır. Hem GC hem de HPLC, sıvıların ve çözünmüş katı karışımların analizini yapabilir, ancak gazlı karışımlar da GC kullanılarak rutin olarak analiz edilir.
Mobil faz: Numuneyi, sabit faz (kolon) boyunca taşıyan, çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip çözücü karışımlarıdır. Kullanılacak olan mobil fazın seçiminde, analizi yapılacak numunenin bileşenlerinin özellikleri, kullanılacak sabit faz ve dedektörün özellikleri gibi parametrelere dikkat edilmelidir.
Elüsyon: Hareketli fazın ilerlemesiyle çözünen maddelerin durgun faz üzerinden yıkanarak taşınmalarına denir. Elüent: Maddelerin faz üzerinden bir karışımdaki bileşenleri taşımakta kullanılan çözücüye denir. Analitin durgun faz içinde geçirdiği zamanın hareketli faz içinde geçirdiği zamana göreceli olarak ölçümüdür.
Durgun faz: maddelerin; hareketli bir faz yardımıyla sabit (durgun) bir faz üzeride değişik hızlarla hareket etmeleri veya sürüklenmeleri esasına dayanan ayırma yöntemidir.
RF Testi Değeri Kaç Olmalıdır? Sık yapılan testlerden biri olan RF testi için 20 U/ML değerini arayınız. Bu değerden daha düşük olması normaldir. Ancak değerin yüksek olması ciddi bir problemin işaretidir.
Klasik silika TLC plakalarımız, kanıtlanmış silika jel 60'ımızın bir kombinasyonuna ve benzersiz bir polimerik bağlayıcının eklenmesine dayanır ve bu da çatlamaz veya kabarmaz ve hatta yüzeyde bir kalemle risksiz yazmaya izin veren çok yapışkan ve sert bir yüzey sağlar. katmana zarar vermek için.
Eklemlerinde ağrı yakınmaları olan bir hastada, romatoid artrit ve diğer otoimmün hastalık varlığını araştırmak amacıyla tarama testi kapsamında istenir. Romatoid faktör en fazla romatoid artrit hastalığı için önem taşır.
Kromatografinin Sınıflandırması B) Uygulama biçimine göre 1) Kağıt kromatografisi 2) İnce tabaka kromatografisi (İTK) 3) Sütun (kolon) kromatografisi (CC) 4) Gaz kromatografisi (GC) 5) Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) C. Ayrılma mekanizmalarına göre 1.
Gaz kromatografisi (GC) numunenin buharlaştırılarak kromatografi kolonuna enjekte edildiği ve hareketli gaz fazı yardımıyla taşıma işleminin yapıldığı kromatografi türüdür. Gaz kromatografi, diğer kromatografik tekniklerin aksine taşıyıcı gaz ile analitik molekülleri etkileşime girmez.
GC, kromatografik bir ayrım yöntemidir. Sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Gaz kromatografik ayırımı sağlayan alet gaz kromatograf olarak adlandırılır.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
HPLC cihazını oluşturan başlıca bileşenler; mobil faz, pompa, kolon ve kolon fırını, degazör, otoörnekleyici ve enjektör, dedektörlerden oluşur.
Ters faz terimi, normal fazın tam tersi olan kromatografi modunu, yani bir polar hareketli fazın ve bir polar olmayan [hidrofobik] sabit fazın kullanımını açıklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri