Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fındık budaması ne zaman yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fındık budaması ne zaman yapılır?

Budama: Ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında yapılır. Bu zamanlarda ocak ve dal seyreltmesinin yanı sıra kurumuş, kırılmış, yaşlanmış, hastalanmış ve zararlıların etkisinde kalmış ve mahsulden düşmüş dallar dibinden kesilir. Dal içi, yani verim budaması yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fiskobirlik.com.tr

Fındık ağacı ne zaman ve nasıl budanır?

Yılın Mart ayında doruk dal ile iki yan dal, gelişme durumlarına göre, 60-80 cm'den ve dışa bakan göz üzerinden kesilir. Daha az gelişme gösterenlere ise dokunulmaz. Düzenli bakım sonucunda, seçilen dallar üzerinde o yılın sürgünlerinden karşılıklı olarak gelişen ikişer sürgünün dışındakiler çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Fındık şekil budaması ne zaman yapılır?

1-Şekil Budaması: Ülkemizde kullanılan geleneksel dikim şekli olan ocak dikim sisteminde şekil budaması şu şekilde yapılır: Yıl dikimi takip eden gelişme yılında fidanlara müdahale edilemez. Yıl Mart ayında, tomurcuklar uyanmadan önce topraktan 5 cm yükseklik kalacak şekilde fidanların tepesi vurulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsunsehirgazetesi.com

Fındık dibi çapalama ne zaman yapılır?

Çapa işlemi yapılırken bitki köklerinin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: peyzax.com

Bir fındık ocağında kaç dal olması lazım?

Ocak Dikim Sistemi: Ülkemizde fındık üretim alanlarında uygulanan geleneksel dikim sistemidir. Ocaktaki dal sayısı 5-6'yı geçmemelidir. Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalıdır. Sık dikim fındık bahçelerinde ilerleyen yıllarda kültürel uygulamaları yerine getirmek oldukça zor olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Fındıkta BUDAMA Sonuçlarını Gözlemliyoruz !

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir fındık Ocağı'na ne kadar gübre atılır?

Uygulama yapraktan fındık yapraklarının alt ve üst yüzeyleri tamamen gübre solüsyonu ile ıslatılmalı, ocağın tüm yeşil aksamasında kuru yer kalmayıncaya kadar püskürtmeye devam edilmelidir. Ocağın büyüklüğüne bağlı olarak 3-4 litre arasındaki solüsyon tüm ocağı ıslatmak için yeterli gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fiskobirlik.com.tr

Fındık verimini artırmak için ne yapmak gerekir?

Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine çinkolu gübre kullanımını önererek, "Diğer gübreleri de mutlaka fındıkla buluşturacaksınız ancak çinkolu gübreyi de verdikten sonra veriminiz yüzde 25 artıyor." dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Fındıkta verimi artırmak için hangi gübre kullanılır?

Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Fındığa hangi ayda hangi gübre atılır?

- Fındık bahçelerinde birinci yarısı şubat mart aylarında yapraklanma başlangıcında uygulanan azotlu gübrenin ikinci yarısı Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren Haziran ayının ikinci yarısına kadar analizlerde önerilen miktarlarda verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Fındık bahçesine kireç ne zaman atılır?

Karadeniz Bölgesi topraklarının asit karakterli olması nedeniyle fındıkta en uygun kireçleme döneminin Ekim, Kasım ve Aralık ayları olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. "Fındık bitkisi normal gelişmesini PH'ı 5,5 ile 6,5 arasında olan topraklarda sürdürebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarlasera.com

Fındık kaç günde bir sulanır?

Meyvenin oluştuğu ve hasat dönemde ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Buna rağmen yaz aylarında sulama sıklığı artar. Bunun için bitkiler haftada bir veya 7-10 günde bir sulanmalıdır. Dinlenme döneminde daha az suya ihtiyaç duyar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Fındık nasıl hızlı büyür?

Ekonomik ömrü oldukça uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaç ortalama 4-5 metre boya ulaşır. Bu hızlı gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: e-fidancim.com

Fındık ağacının bakımı nasıl yapılır?

Fındık ağacı bakımında sıcaklık çok önemlidir. Genel sıcaklığın en fazla 36 - 38 derece olması gerekir. Fazla sulama isteyen bir ağaç olmamasına rağmen özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nem oranlarının dengelenmesi için sulaması yapılmalıdır. Bakımlarında çapalama ve gübreleme ise oldukça önemlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Fındık için en iyi gübre hangisi?

Fındık için kullanılan birden fazla farklı özelliklere sahip gübre türü bulunmaktadır. Konuyla ilgili birçok farklı çalışma yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde en iyi gübre çeşidinin azot gübresi olduğuna karar verilmiştir. Bu gübre türü ise çoğunlukla mart ve haziran aylarında kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Fındık budamanın faydası ne?

Fındıkta budama, tüm meyve ağaçlarında olduğu gibi dikimle başlayan ve ağacın ekonomik ömrünü uzatan uygulamalardan biridir. mücadelede teknik çözümlerde kolaylık sağlar. •Verimde iniş çıkışlar azalır. Sonbahar-Kış Budaması: Kış soğukları gelmeden önce yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.bel.tr

Nisan ayında fındığa hangi gübre atılır?

Nisan; Mart ayı içinde azotlu gübre toprağa verilemediyse, bu aydada uygulama yapılabilir. Mayıs; Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı, mayıs ayının sonlarına doğru, aynı mart ayında olduğu gibi uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

Fındığa Çotanak gübresi ne zaman atılır?

Süper Çotanak gübresini erken ilkbahar döneminde ocak ayı başından şubat ayı ortalarına kadar kullanabilirsiniz. Fındık ocaklarının taç iz düşüm çapına gömülmelidir. 10 yaşından büyük ağaçlar için 1 kg, 10 yaşın altındaki ağaçlar için 750 gram ocak başı uygulama yapabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gubretas.com.tr

Şeker gübresi fındığa hangi ayda atılır?

Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

En iyi azotlu gübre hangisi?

Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

26 azotlu gübre fındığa ne zaman atılır?

20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.tarimorman.gov.tr

Fındıkta DAP gübresi ne zaman atılır?

DAP gübresinin meyve ağaçlarında kışın şiddetine göre şubat ve mart aylarında, ilkbaharda ekilecek bitkilerde ise ekimden hemen önce ve genellikle 10-15 cm derinliğe gömülmesi uygundur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

DAP gübresi fındıkta ne işe yarar?

Dap Gübre Ne İşe Yarar? Bitkiler yaşamsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerji için fosfora ihtiyaç duyar. Fosfor bitkilerin kök gelişim için çok önemlidir. Bu sebeple Dap gübre bitkinin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

En verimli gübre nedir?

Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilimgenc.tubitak.gov.tr

15 15 fındık gübresi ne zaman atılır?

Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

En verimli fındık hangisi?

Diğer fındık çeşitlerine göre oldukça geç uyanır ve bu da don olaylarından mümkün mertebe az zarar görmesini sağlar. Çakıldak fındık her türlü iklim ve toprak koşullarına uyum gösterebildiğinden en çok verim alınabilen fındık çeşitleri dediğimizde aklımıza gelecek türdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuruyemisborsasi.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT