Zengin mutfağıyla öne çıkan gastronomi kenti Hatay'da, etin zırh bıçak yardımıyla kıyılmasının ardından odun ateşinde pişirilerek servis edilen tepsi kebabı, kentin en önemli yöresel lezzetleri listesinde ilk sıralarda bulunuyor.
1) KEBAP. Ülkemize gelen yabancılar olsun kendi yerli insanımız olsun kebabı çok sevmektedir. Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Bu gelenekle üretilen Malatya Kâğıt Kebabı Malatya'nın yöresel yemeklerden biri olup kutlama yemeklerinde de ikram edilir. Bu sebeple Malatya Kâğıt Kebabının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.Malatya Kağıt Kebabı 18.03.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bu önemli püf noktaları tepsi kebabını daha lezzetli bir hale getirebilir. Tepsi kebabını lezzetli yapacak en önemli detay etin kalitesidir. Tercihe göre yarı dana yarı kuzu karışık kıyma kullanılabilir. Ancak kullanılacak kıyma taze ve tek çekim olmalıdır.
Kebabınızın yanına çorba olarak domates çorbası, yayla çorbası yapabilirsiniz. Fırında baharatlı patates de kebabınız ile güzel bir uyum yakalayacaktır. Daha doyurucu olmasını isteyenler için pirinç pilavı da güzel bir öneri olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Az yağlı dana kıyması, sarımsak, çarliston, kapya biber, domates ve maydanoz ilavesiyle hazırlanan tepsi kebabı, Antakya'ya gitme sebebiniz olabilir. Makbul olanı pide ya da lavaşla elle yenilmesidir, lahmisini ya da sini kebabı olarak da bilinir.
Tepsi Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yer elması çorbası, tepsi kebabı, sade pirinç pilavı ve haşhaşlı muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Patlıcanlı tepsi kebabı, özellikle Antep mutfağında oldukça bilinen ve çok sık yapılan bir ana yemek tarifi.
Fakat siz az yağlı kıyma kullanıyorsanız , içerisine kuyruk yağı ekleyebilirsiniz. Çok değil , 1 kilogram kıymaya 50 - 100 gram kuyruk yağı yetecektir ve lezzet verecektir.
Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.
Malatya'da bonfile veya kuzu etinin yanı sıra patlıcan, domates ve biber kullanılarak yapılan ve Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketilen Geleli kebabı, tadanların iştahını kabartıyor.
Diyarbakır Üsküre Kebabı / Diyarbakır Tas Kebabı 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde bile cağ kebabın Oltu'ya ait olduğu belirtilir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Tepsi kebabı için bir kapta veya pişireceğiniz tepside kıyma, soğan, maydanoz, sivri biber, sarımsak, kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırıp iyice yoğurun.
Tepsi kebabı bir gün önceden hazırlanabilir mi? Esasen köfte hamurları daha önceden hazırlanıp dinlendirilirse daha lezzetli olur. Misafir geleceği zaman akşamdan hazırlanıp hava almayacak şekilde kapatılarak pişirmeden dolapta bekletilebilir.
Tepsi kebabını önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. Pişen tepsi kebabını fırından çıkartın. Dilimleyip, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Gastronomi kenti Hatay, adını yapılışından alan ve genelde yöre halkı tarafından Arapça olarak "Lahm-ı Sini" olarak adlandırılan meşhur tepsi kebabıyla da ön plana çıkıyor.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Gaziantep yöresine ait bir kebap çeşidi olan soğan kebabı sosu ve yumuşacık etiyle favoriniz olacak. Adından da anlaşılacağı üzere soğandan yapılan soğan kebabının tarifinde kuzu kıyması kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri