Terakki, 12 Safer 1287 (14 Mayıs 1870) tarihinde Filip Efendi ve Ali Raşid'in sahibi15 olduğu Terakki gazetesinin mizah eki olarak yayın hayatına başlamıştır.
Prens Sabahaddin, 1902'de başarısız bir darbe girişimi yaptı. 1906'da Teşebbüs-i Şahsi ve Adem-i Merkeziyet Cemiyeti'ni kurdu. Cemiyetin yayın organı olarak çalışan “Terakki” dergisini yayımlayarak, yönetimde adem-i merkeziyet ve iktisatta "teşebbüs-i şahsi" ilkelerini savundu.
Ancak 1870 yılında Filip Efendi ve Ali Raşid'in sahibi oldukları Terakki gazetesinin bir ek olarak yayınladığı ve gazete ile aynı ismi taşıyan Terakki dergisi Türkiye'nin ilk Türkçe mizah dergisi olma özelliğini taşımaktadır.
İttihat ve Terakki, bir siyasî hareket olduğu kadar bir devrin ve bir kuşağın adı olarak olarak kabul edilir. İttihatçılar, kendilerinden önce gelen Yeni Osmanlılar kuşağının devamıdır; kendilerinden "Jön Türkler" diye de bahsedilir.
II. Abdülhamit'in baskı rejimine karşı mücadele etmek ve Osmanlı Devleti'nin çöküşünü engellemek amacıyla faaliyet gösteren gizli ihtilal komitesi.
İlgili 43 soru bulundu
Özet. Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin amacı, Abdülhamit'in 'istibdat' idaresini yıkmak, meşrutiyeti ilan etmek ve herkese eşitlik vermekti. Kanun-ı Esasi'nin yürürlüğe girmesi ve Meclis-i Mebusan'ın yeniden açılıp, tüm Osmanlı tebaasının temsil hakkı elde etmesiyle devletin kurtuluşu ve devamı sağlanabilecekti.
SANCAĞIN ÜZERİNDE; ALLAH, VATAN, NAMUS, İTTİHAD YAZMAKTADIR. OSMANLININ SON DÖNEMİNE DAMGASINI VURMUŞ BİR SANCAKTIR. İNCİ KADİFE ÜZERİNE NAKIŞ İŞLEMEDİR.
Tanzimat Döneminin ilk gazetesi ve Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi olan Takvim-i Vakayi 2. Mahmut'un çabalarıyla 11 Kasım 1831'de yayın hayatına başlamıştır. Takvim-i Vakayi devlet eliyle, devlet matbaasında memurlar vasıtasıyla haftalık olarak yayınlanmıştır.
Mustafa Fazıl Paşa tarafından kullanıldıklarını anlayan Ali Suavi, Yeni Osmanlı Cemiyetinden uzaklaşmış ve Muhbir'in matbaa aletlerinin çalınmasından dolayı gazetesi kapanmıştır. Ali Suavi de Paris'e geçerek burada Ulum'u yayımlanmaya başlamıştır (Çelik 1993: 19-22).
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay'ın 1938 yılında yayımlanan tarihî romanı. Romanda İstanbul'un üç dönemi (İstibdat dönemi, İttihat ve Terakki dönemi ve Mütareke dönemi) 1936 yılından geriye dönerek anlatılır ve Osmanlı Devleti'nin hangi şartlar ve kişilikler altında çöktüğü sergilenir.
Vakfın kurucu üyeleri Abdurrahman Malta, Ahmet Elberger, Akif Akev, Fahri Refiğ, İbrahim Telci, Necdet Üçer, Nuri Türen, Osman Üçer, Reşat Atabek, Yusuf Kapancı, Ata Refiğ, Rifat Edin, Fikret Güvenç, Mehmet İnal, Memduh Paker, Nazmi Eren, Vedat Uras, Ecvet Gürses, Neş'e Deriş'tir.
1969 yılında Engin Cezzar ve Dormen Tiyatrosu sanatçılarının ortaklaşa hazırladıkları “İttihat ve Terakki” 29 Mart'ta Dünya Sineması'nda gösterilmeye başlandı. “59 sanatçının bir anda sahnede görüleceği” oyun diye duyurulan eserin hazırlıkları uzun sürmüştü.
İttihat ve Terakki Fırkası, Reis-i Umumi (Genel Başkan) başkanlığında Meclis-i Umumi (Parti Genel Meclisi) tarafından yönetilmekteydi. Parti'nin genel başkanlığını sırasıyla Emrullah Efendi, Halil (Menteşe) Bey, Talât Bey (Paşa), Seyit Bey, Sait Halim Paşa ve ikinci kez Talât Paşa yapmıştır.
Mustafa Kemal Bey kurmay yüzbaşı olarak İstanbul'a gelen ordudaydı. Fakat İttihat ve Terakki cemiyetiyle artık bağlarını koparmıştı.
Özet. Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin amacı, Abdülhamit'in 'istibdat' idaresini yıkmak, meşrutiyeti ilan etmek ve herkese eşitlik vermekti. Kanun-ı Esasi'nin yürürlüğe girmesi ve Meclis-i Mebusan'ın yeniden açılıp, tüm Osmanlı tebaasının temsil hakkı elde etmesiyle devletin kurtuluşu ve devamı sağlanabilecekti.
SANCAĞIN ÜZERİNDE; ALLAH, VATAN, NAMUS, İTTİHAD YAZMAKTADIR. OSMANLININ SON DÖNEMİNE DAMGASINI VURMUŞ BİR SANCAKTIR. İNCİ KADİFE ÜZERİNE NAKIŞ İŞLEMEDİR.
Kolağası Mustafa Kemal, 13 Ekim 1907 tarihinde merkezi Manastır'da bulunan 3. Ordu Karargâhına atanmış; Cemiyetin Selanik Şubesinde çalışmak üzere Manastır'dan Selanik'e gelmiştir. Burada Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin, Selanik'te faaliyet gösteren İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katıldığını öğrenmiştir.
Osmanlıcılık, İslamcılık ve Türkçülük akımları bu fikir hareketlerinin başat unsuru olarak İttihat ve Terakki'nin siyasetinde etkin olmuştur.
Resmî adı Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, (Fransızca; Lycée Français Privé Saint Benoît) İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan bir ortaöğretim kurumudur. Sonradan batılaştırılmış imparatorluk dönemi eğitim kurumları dışında, Saint Benoît Türkiye'nin en eski Batılı eğitim kurumudur.
terakki / terakkî / ترقى / ترقي / تَرَقّ۪ي
İlerleme. Yukarı çıkma, yükselme. Artma, çoğalma.
Bulgarlar, Osmanlı Ordusu'nun Edirne'yi boşaltmasını ve kentin teslim edilmesini istemiş, İttihat ve Terakki Kâmil Paşa Hükûmeti'nin Edirne'yi teslim edeceği propagandası ile halkı kışkırtmış ve darbe yapmıştır.
Babıali baskını Osmanlı imparatorluğunda yaşanmış olan bir askeri darbedir. İttihat ve Terakki üyeleri tarafından hükümet binasına yapılan bir baskı sonucunda Nazım Paşa ölü olarak ele geçirilmiş ve Kamil Paşa'da zorla istifa ettirilmiştir. Bu baskın sonucunda İttihat ve Terakki üyeleri ülke yönetimini ele geçirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri