Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
İlk seansta; terapist danışanın problemini anlamaya ve netleştirmeye çalışarak, danışanı tanıma yolunda bir adım atar. Seansın sonunda terapinin şekli ve içeriği hakkında bilgi verir. (Seans sıklığı, terapinin işleyişi, terapinin ne kadar devam etmesi gerektiği). Psikoterapi devam gerektiren bir süreçtir.
İlk görüşmenin amaçlarını beş maddede ele alabiliriz. Bunlar, danışanın kişi olarak tanınması, iyi bir danışma ilişkisinin kurulması, kuralların ve sürecin yapılandırılması, problemin ifade edilmesi ve danışmanla birlikte incelenmesi ve danışmanın danışmaya devam etme kararını vermesi şeklinde sıralanmaktadır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Olabildiğince açık olun; Psikoloğunuz doğru soruları soracaktır ancak yine de bir zihin okuyucu değildir. Sorulara açık ve dürüst şekilde cevap vermelisiniz. Bu şekilde terapist işini daha etkin yapacaktır. Kaygılarınız ve duygularınız hakkında açık konuşmak destekleyici bir ortam sağlar.
İlgili 33 soru bulundu
Terapinin konusu nedir sorusuna verilecek en uygun cevap; kişinin ta kendisidir. Danışan/hasta orada ne anlatmak ve nasıl var olmak istiyorsa o şekilde bulunur.
Danışanın izni olmadan psikiyatrik muayene ve psikoterapi sırasında asla kamera veya ses kaydı yapılmaz. Ancak danışanın kendi isteği söz konusu ise, terapide konuşulanları süreçte çalışmak ve gözden geçirmek üzere kendi kayda alabilir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir. Ücretlerle ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir.
1) İki kişi psikolojik bir ilişki içinde olmalıdır, 2) Danışan kaygılıdır, 3) Ikinci kişi uyumlu ve entegre bir kişi olmalıdır, 4) Terapistin danışana karşı şartsız pozitif bir saygısı olmalıdır, 5) Empatik bir ilişki olmalıdır, 6) Terapistin empatik anlayışı ve pozitif şartsız saygısı minimal düzeye başarılmalı. dır.
Danışan Tarafından Sunulan Problemin Tanımlanması
Soru sorma. Olgular arasında bağlantı kurma. Bilgi kaydetme. Hipotezler kurma.
Ön görüşmede, psikolog genellikle danışanın yaşam öyküsü, aile yapısı, sosyal ve iş hayatı, geçmişte yaşadığı zorluklar, mevcut sorunları ve sürece yönelik beklentileri hakkında bilgi alır.
Genel olarak psikoterapi müşterilerinin çoğunluğu 3 ay sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde daha kısa ve uzun zaman aralıkları gözlemlenmiştir. Genel olarak 1-2 ay ve 3-4 gibi sürelerde belirgin iyileşmeler yaşanmaktadır.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
İlaç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloğa başvuran bir danışanın ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.
Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir. Çocuk ve Genç Psikologu ve Oyun Terapisti olarak, çocuklar, gençler ve aileleriyle çalışan Uzman Psikolog Nilüfer ÖZKAN çocuk, ergen ve yetişkin kişilik, gelişim ve zekâ testlerinin uygulama hak ve yetkinliğine sahiptir.
Terapiye gelme sıklığınız getirdiğiniz konuya, sizin süreç için hazır olmanıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu noktada seans sıklığınıza psikoloğunuz ile birlikte karar vermelisiniz. Seans aralıkları haftada 1, 10 günde 1, ayda 1 sıklığında olabilir.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Psikoterapinin sağlıklı ilerlemesi için seanslarda uygulanan bazı kurallar vardır. Bu kurallar terapinin etik ilkeler bağlamında yürütülmesini sağlar ve danışana güvenli bir terapi ortamı sunarak onun ruhsal gelişimini destekler. Bu kurallar bütününe terapi çerçevesi denir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Danışanların davranışlarını ve davranışlarının sebeplerini anlamak için sosyal hayat ve aile hayatının da konuşulup incelenmesi gerekmektedir. Bu sebeple aile ile olan ilişkinin durumu, danışanın kiminle yaşadığı, kardeşinin olup olmaması ve bir ilişkisinin olup olmadığı ilk oturumda mutlaka konuşulur.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri