Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Kullanılırken yağa ihtiyaç duyulmaz veya çok az yağ sürerek defalarca kullanabilirsiniz. Esnek ve pratiktir. Kalıplarda yapılan ürünleri kalıptan formunu bozmadan kolayca çıkarabilirsiniz. Silikon kalıplar ısıyı çabuk üzerine aldığı için son derece homojen bir ısı dağılım sağlar.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
En garantisi tereyağı ile yağlamak elbette. Ama sıvı yağla da yağlayabilirsiniz. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın.
Kek kalıptan çıkmazsa, altına ıslak bir havlu koyup bekletin ve çıkarmayı deneyin. Kekinizin kalıptan çıkartırken dağılmaması için, oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
İlgili 32 soru bulundu
YAĞLI KAĞIT KULLANIN
Ancak kek ve böreğinizin yapışmamasını garantilemek istiyorsanız, yağlı kağıt da kullanın. Yağlı kağıdı tepsi ve kek kalıbınızın ölçüsünde kesin ve içine yerleştirin. İsterseniz yağlama ve unlama işlemini yağlı kağıt üzerinde de tekrarlayabilirsiniz.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz. Suyun kekin yüzeyine çıkmamasına özen gösterin. Kalıbı ters çevirmeden önce bir bıçak yardımıyla kek ve kalıp arasında boşluklar oluşturabilirsiniz.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Kek yaparken zeytinyağı kullanılır mı, sıkça sorulan sorular arasındadır. Zeytinyağının tat ve kokusunu yoğun hissetmemeyi tercih ederseniz, doğal üretilmiş, mümkünse organik ayçiçek yağı tercih edebilirsiniz.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Bu nedenle borcama dökülecek kek hamurunun yapışmamasını sağlamak borcamda kek yapmanın püf noktaları arasında ilk sırayı alır. Kullanılacak borcam iyice yağlandıktan sonra bol miktarda un ile kaplanırsa yapışma olasılığı en aza iner. Ayrıca yağlama için katı yağ kullanmak da kayganlığı bir parça arttıracaktır.
Kek kalıbı hazırladığınız harca göre çok küçükse, kekin üstü yanar ve hamur dışarı taşar. Eğer harca göre kek kalıbı büyükse, ince ve kuru bir kek hazırlamış olursunuz.
Silikon kek kalıpları
Adı üstünde silikon kek kalıbı silikondan elde ediliyor. Silikon kalıpların en güzel yanı kekleriniz asla yapışmıyor. Sağlık açısından bazen tercih edilmese de kekinizin kalıptan kolay çıkmasını istiyorsanız silikon kek kalıplarını tercih edebilirsiniz.
Granit kek kalıpları hem ekonomik olmaları açısından hem de kekleri tam kıvamında kabartmaları nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Keklerinizi granit kaplarda pişirirken yağlı kağıt kullanmalı, bolca yağlamalı ve unlamalısınız ki yapışma riski ortadan kalksın. Uzun süre kullanıbilen kek kalıplarından onlar.
Eğer muffin kalıplarınız silikon ya da seramik kaplıysa ömrünü uzatmak için ilk kullanımda yağlamalısınız. Sonraki kullanımlarda yağlamanıza gerek yok.
Fırını önceden ısıtın. Kek yapmaya başlamadan önce kesinlikle Arçelik Ankastre Fırın'ınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kabaran bir kek yapmada bir diğer önemli madde; şeker ve yumurtayı iyice çırpmak! Şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar çırpmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri