Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Terapötik iletişim bir terapistin danışanını sözlü ve sözsüz iletişim yoluyla daha iyi anlamasına yardımcı olan, hastaların duygularını ve fikirlerini rahatça ifade etmelerini teşvik eden en kritik araçlar arasında yer alır.
Terapötik ittifakı sağlamak için; aktif dinleme, sessizlik, odaklanma, açık uçlu sorular kullanma, açıklama, keşfetme, başka sözcüklerle ifade etme, yansıtma, yeniden ifade etme, yönlendirme sağlama, özetleme, kabul etme ve kendini sunma gibi terapötik iletişim tekniklerinden terapistler yararlanmaktadır.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Terapötik ilişki; terapist ve danışanın arasında kurduğu ilişkiyi tanımlar. Bu ilişki; danışanın sorunlarının tanımlanmasına ve danışanın terapi sürecine daha aktif bir şekilde katılmasına yardımcı olur. Danışanın terapötik ilişki içerisinde aklında herhangi bir sorunun bulunmaması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Terapotik ortam; bireyin psikiyatrik problemini fark etmesine ve iyileşmesine yardım etmenin yanında; sosyal organizasyonları, destekleyici niteliği ve toplumsal değerleri ile bireyin benlik güçlerini en iyi şekilde kullanımına fırsat veren bir ortamdır.
Danışanın terapisti ile arasındaki bağ, hem terapiye hem de terapistine duyduğu güven, işbirliğine açıklığın en önemli birleşeni olmaktadır. Terapötik ilişki, hem terapist hem de danışan için terapinin gücünü ve yararını belirleyen en temel baş unsurdur.
Psikodinamik Yaklaşımda Terapötik İttifak
Danışan ve psikolojik danışman arasındaki bağı kuramsal bakış açısı ile ele alan ilk kişi Freud olup bu ilişkiyi aktarım ile göstermiştir. Psikolojik danışmanın danışanına karşı kabullenici, destek verici ve duyarlı davranması olumlu bir bağ oluşturur.
Terapötik iletişim, insanların birbirlerini etkileme ve birbirlerinden etkilenme sürecidir. Birey merkezli, amaçlı, planlı, etkin ve doyumlu eylemlerden oluşmaktadır.
Profesyonel hayatta bireylerin hayatına pozitif yönde etki etmek adına kurulan bir ilişki türü olan terapötik ilişki, bireylerin psikolojik problemlerinin çözümü doğrultusunda danışan ile danışman arasında kurulan özel bir ilişkidir.
Terapötik ifadesi, psikolojik yöntemlere bağlı olarak tedavi edici-iyileştirici anlamını taşır. Çocuklara ulaşmanın ve iç dünyalarına onları sarsmadan ziyaret etmek için terapötik bir ortamda hazırlanan oyunlardan yararlanılır. Oyun terapisi oyunları, terapi yönteminin içeriğine bakılmaksızın aynıdır.
Tedavi edici ortamın unsurları, emniyet, yapı, normlar, sınırlar, denge ve esnekliktir.
Terapötik ilaç düzeyi izlemi; kan ve diğer vücut sıvılarında bulunan ilaç konsantrasyonlarının ölçülmesi işlemidir.
Terapötik Mizahın Tanımı ve Kullanım Amaçları
Genel olarak terapötik mizah bireyin duygularında, davra- nışlarında, düşüncelerinde ve hatta fizyolojisinde olumlu bir terapötik değişim sağlamak amacıyla mizahın bilinçli ve amaçlı kullanımı olarak tanımlanmaktadır (Sultanoff, 2013).
Bunun yanında terapistin konuşmaya açık davet, kendini açma, bağlama, koşulsuz kabul, yüzleştirme, yansıtma, somutlaştırma, saydamlık, yapılama, empati, özetleme, amaç belirleme, bilgilendirme ve sessizlik beceri ve koşullara da başvurduğu saptanmıştır.
Öncelikle değişimin ne demek olduğuna bakalım. Terapötik kişilik değişimi hem yüzeysel hem de daha derin boyutlarda olabilen, danışanın içsel krizlerinin çözüldüğü, hem görülebilir hem görülemeyen boyutlarda yaşanabilen, kendine ve başkalarına olan davranışları, duyguları ve düşüncelerinin değişikliğidir.
Psikologlar, etik ve yasal yönergeler gereği danışanlarıyla romantik veya cinsel bir ilişki kuramazlar.
Müdahale Nedir? Bir terapötik müdahale Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.
Terapötik kartlar eğitimi, katılımcılara müşterilerine daha iyi hizmet vermek için yeni bir terapi yöntemi sunarken, müşterilerin duygusal sağlıklarını destekleme ve iyileştirme konusunda bir araç sağlar.
Terapötik İletişim
Terapist ve danışanın sözel ve sözel olmayan yöntemlerle birbirlerinden etkilenme süreci. Amaç, karşılıklı güven içerisinde danışanı tanımak, duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmesini sağlamak, ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak ve sorunları ile başa çıkmasına yardımcı olmak7.
Hemşireliğin sanatsal yönünden ortaya çıkan terapötik dokunma, fiziksel temas içermeyen, enerji temelli bir uygulamadır. Terapötik dokunma kişinin evrensel hayat enerjisini etkileyerek bu enerjinin akışını şifa vermeye yönlendirmek için şuurlu ve şefkatli bir çabadır.
Terapötik bir aşı, profilaktik bir aşıdan farklıdır; profilaktik aşılar bireylere enfeksiyon veya hastalıktan kaçınmak için bir önlem olarak uygulanırken, terapötik aşılar birey hastalık veya enfeksiyondan zaten etkilendikten sonra uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri