Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Aşağıda kanun ve ilgili madde yer almaktadır detaylı incelendiğinde balkon kapatmanın yasal olduğu ve izin alınmak suretiyle kapatılabileceğidir.İzinsiz yapılan tüm yapılarda cezai müeyyide vardır Fakat cezai yaptırımlarda -yıkım yoktur-Metrekare başına ceza kesilir .
Yapısal alanlarda inşai faaliyetlerde imar kanunu ve kat mülkiyeti kanunu devreye girmektedir. Teras kapatma cezası ne kadar? terasımı kapatsam ceza alır mıyım gibi sorular sıklıkla cevabı aranan sorulardır. Ancak her teras kapatma işlemi cezai işlem gerektirecek bir konu değildir.
Konut Teras Kapatma Yasal Mı? Teras kapama işlemi için ister tamamen size ait daire olsun yada ortak alanlara sahip apartmanlar olsun izni alınmadığı müddetçe yasal değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Teras kata ruhsat alınması eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediye tarafından, teras katın olduğu yapı belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından yapılır. Teras kata ruhsat almak için yapının bulunduğu arsanın mutlaka resmi tapulu olması gereklidir.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Farklı dekorasyon uygulamaları yapılabilir. Görsel ve doğal görünümü sayesinde oldukça tutulan bir teras kapatma şeklidir. Uzun ömürlü ve sağlamdır doğru yapıldığında. Standart bir ahşap teras kapatmanın malzeme + işçilik anahtar teslim m2 maliyeti 3.500 TL den başlamaktadır.
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Apartmanda Cam Balkon Nereye Şikayet Edilir? Apartman ve sitelerde yasaya aykırı şekilde izinsiz yapılan cam balkonlar hakkında Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak eski hale getirilmesi talep edilebilir.
Teras kapatma ; üstü açık terasların ve mekanların, çelik konstüriksüyon gövde veya ahşap gövde direkler kullanılarak iskelet yapı oluşumundan sonra Cam, Şingıl mebran veya Pergola Tente malzemeler ile kapatma uygulamasıdır.
Belediyeden Teras İzni Alınabilir Mi? Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
Apartmanlarda en üst katta yer alan dairenin geniş balkonuna teras diyoruz. Teraslı daireleri ise genel olarak teras katı olarak adlandırmaktayız.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır.
Bilindiği üzere Çatı, teras gibi alanlar 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 4. Maddesi gereğince “Ortak Alan” dahilinde olup, yine aynı kanunun 19. Maddesi ve 20.
Danıştay kararlarında bir şekilde vurgulandığı üzere, kural olarak pergola ve sundurma yapımı ruhsata tabi değildir.
Belediyeden tadilat projesine izin verilmesini istemelidir. Ancak, ilgili belediye imar mevzuatı ve projeye göre balkon yapılması uygun değilse ve maliklerin tümünün onayı alınmamışsa; balkon yaptırabilmesi mümkün olmaz.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yani çatılar ortak kat alanıdır. Bu nedenle üst katta oturanlar imara aykırı şekilde çatıyı kendi isteklerine göre düzenleyemez, ek oda bölüm haline getiremez veya kendi kullanımına ayıramaz. Kısaca çatılar binanın ortak kullanım alanıdır.
Ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi talebi (ortak kullanım alanı işgali şikâyet dilekçesi) ile Sulh Hukuk Mahkemesi'nden kat maliki hakkında işlem yapılması talep edilebilir. Yine talep öncesi ortak alana müdahalede bulunan kat malikine ihtarname de gönderilebilir.
Apartman ve sitelerdeki bahçe ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri arsa payları oranında bu alandan faydalanma hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri