2-TERAVİH ARALARINDA, HER DÖRT REKATIN SONUNDA OKUNACAK DUA: (Allahümme salli alâ Muhammed) En son dördüncü rek'at bitince üç defa okunup üçüncüde (kesîrân ve kesîrâ) denir.
Teravih namazında okunan dualar arasında Sübhaneke ve Fatiha da yer alıyor. İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta "Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir.
TERAVİH NAMAZI ARASINDA OKUNAN SALAVAT
"Allahümme salli ala seyyidina muhammedininnebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim." Anlamı: " Allah'ım Efendimiz olan ümmi peygamber Muhammed'e ve onun ailesine ve ashabına salat (rahmet manasında dua) ve selam olsun."
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.
TERAVİH NAMAZI TAMAMLANDIKTAN SONRA OKUNACAK DUA
Ya zel-fadlı vel-ihsân, nerc-ül afve vel-gufrân, Ey lütfu ve ihsanı bol olan [Rabbimiz], affını ve bağışlamanı dileriz. Vec'al-nâ min utekâi şehr-i ramezan bi-hürmet-il Kur'an. Kur'an-ı kerim hürmetine bizi Ramazan ayında ateşten [Cehennemden] azat edilenlerden eyle.
İlgili 26 soru bulundu
10 rekat yatsı namazıyla başlayan bu süreç 20 rekat teravih namazıyla devam eder ve cemaat ile birlikte kılınıyorsa sonrasında 3 rekat vitri vacip namazı kılınarak bitirilir.
Ya hannan, ya mennan, ya deyyan, ya bürhan, Ya zel-fadlı vel-ihsan, nerc-ül afve vel-gufran, Vec'al-na min utekai şehr-i ramazan bi-hürmet-il Kur'an. Türkçe okunuşu: "Rabbena amenna bima enzelte vettebe'narrasule fektübna meaşşahidîn.
"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.
Yalnız eğer 4 rekât olarak kılacaksanız ilk tahiyyata oturulduğunda bu sefer de "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur ve sonrasında üçüncü rekâta kalkılır.
Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”'nin okunması güzel olur.
Her 4 veya 2 rekat arada bir kere "Salat-u Ümmiye" söylenir, yani: "Allahümme salli ala seyyidina muhammedin innebiyyil ümmiyyi ve ala alihi vesahbihi vesellim." okunur. Bu aralarda ilahi de okunabilir. Son teravih rekatından sonra "Salat-u Ümmiye" 3 defa söylenir.
Salavat getirmek ve dua etmek, hiçbir şekilde bid'at olmaz.
Bu şekilde salavat getirmek caizdir. "Teravih" kelimesinde rahatlama mânası vardır. Bu sebeple dört rekat başında selâmdan sonra biraz oturularak rahatlanmalıdır. Bu süre içinde istiyen kendi kendine bir şeyler okur.
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
20 rekatlık Teravih namazının ve son olarak 3 rekatlık Vitir namazının kılınmasının ardından tesbihat ve dua yapılır. İmam, Bakara Suresinin 285 ve 286'ncı ayetleri olan Amenerrasulü ayetini okuyarak geceyi tamamlar.
Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır. Burada imam Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.
Sırasıyla "Sübhaneke duası" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır. "Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur.
Salli barik okumadan da yapsanız caizdir. Birşey gerekmez.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur.
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur.
Son oturuşta ise Salli-Bârik dualarını okumak Hanefî ve Mâlikîler'e göre sünnet, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre ise en az, “Allāhümme salli alâ Muhammed” demek farzdır. Namaz kılan kişinin Salli-Bârik dualarının ardından Kur'an ve Sünnet'ten seçilmiş dua metinleri okuması bütün mezheplere göre müstehaptır.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "İlk ve Son Teşehhüd'de Salli-Bârik okumanın hükmü?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Cumhura göre dört veya üç rek'atlı namazların ilk oturuşunda Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) salât getirilmez.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
Böylece iki rekatı kılmış olur. Tekrar kalkar, yine birinci rekatta Fatiha'dan sonra Kevser, ikinci rekatta İhlas surelerini okur. Bu şekilde bütün rekatları, Kevser ve İhlas surelerini okuyarak teravih namazını bitirebilir. Bunda da herhangi bir sakınca olmaz.
İki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur. Selefiyye'de ise ikişer rekatta bir selâm vererek ara vermek suretiyle, toplamda Sekiz rekât olarak icra edilir.
Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rek'atta selâm verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/74-75; el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/117).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri