Mülk ile melekût âlemleri arasında veya melekût âleminin üstünde zaruretin hüküm sürdüğü âlem; Allah'ın zâtı, azamet ve celâl sıfatı. Duyuların algıladığı nesne ve nitelikleri ifade eden felsefe terimi.
Şehadet âlemi; insanların maddi gözleriyle gördükleri, müşahede ettikleri âlemdir. Melekût âlemi; her bir varlığın bir mücerret mahiyeti vardır. İşte bu mahiyet'e, o şeyin iç yüzü, yani melekutu denir. mesela, lafız ve mana gibi...
Âlem-i Gayb: “Görünmeyen alem.” Âlem için çok değişik sınıflandırmalar yapılır. Bunlardan birisi de şehadet ve gayb âlemi şeklinde. Şehadet âlemi, duyu organlarımızla şahid olduğumuz hissettiğimiz âlem; gayb âlemi ise aklımızla bildiğimiz, kalbimizle tasdik ettiğimiz, fakat mahiyetini kavrayamadığımız âlemdir.
Nisb gaybları Allah, Melek Cennet, Cehennem, Şeytan, Kıyamet, Kabir hayatı, Ahiret, bir kimsenin kalbinde olan şey, Sırat Köprüsü ve benzeridir.
Melekût âlemi, duyular âlemi ile ceberût âlemi arasında orta bir varlık mertebesini ifade etmektedir. Allah'ın cisimlerle ilgili sıfatları bu âlem ile ilgilidir. Şehadet âleminin aksine, bu âlemde zaman ve mekânla sınırlı olma, gelip geçicilik olma ve bozulma gibi menfi özellikler yoktur.
İlgili 41 soru bulundu
Duyularla idrak edilen varlıklar dünyası anlamında bir terim. Duyu ya da akıl yoluyla kavranabilen veya mevcudiyeti düşünülebilen, Allah'ın dışındaki varlık ve olayların tamamını ifade eden terim. Maddî âlemin bütünü ve bunun üzerindeki hükümranlık anlamında Allah'a ve insanlara nisbet edilen bir kavram.
Eşyanın görünür hale gelmeden önce Allah'ın ilminde bilgi olarak mevcudiyeti, zâhir olan varlıkların Allah'ın ilmindeki mahiyetleri, gizli hakikatleri. Hz. Peygamber'in mânevî şahsiyetini ifade etmek için kullanılan tasavvuf terimi.
Akıl ve duyular yanında bâtınî hislerle de bilinemeyen şey demek olan gayb, sadece Yüce Allah'ın bildiği bir alandır. Birçok âyet-i kerime ve hadis-i şerif bu gerçeği vurgulu bir tarzda ifade eder: “Gaybın anahtarları yalnızca O'nun (Allah'ın) katındadır.
Şu halde Allah'tan başka gaybı bilen yoktur (En'âm 6/59), O her şeyi bilir, hiçbir şey O'na gizli değildir. O, bu gizli bilgilerden dilediği kadarını kendi seçtiği kullarına bildirir (gayb âlemi hakkında bilgi için bk. Bakara 2/3).
Her şey varlıklar aleminde oluşturmaktadır. İnsanın algıladığı varlıkların dışında, duyu organlarının algılayamadığı varlıklarda bulunur. Varlıklar alemi gözle görülebilen ve görülmeyen varlıklar olarak sınıflandırılır. Melekler de görünmeyen varlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dünyanın tarifinde olduğu gibi kainat tabiri de gerçek manası itibari ile bütün maddi alemi temsil eden bir isimdir. Yani fiziki evrenin adıdır. Maddi hislerimizle algıladığımız, somut ve gerçek alemin genel adıdır. Eski tabir ile Âlem-i Şehadet, yani hislere zahir olan somut evren demektir.
Kainat iki âlem olarak tasnif edilmiştir: “Halk âlemi ve emir âlemi.” Halk; gözle görülen, müşahade edilen maddî âleme verilen isimdir. Meselê, toprak, ateş, su gibi. Âlem-i emir ise, kanunlar, yani, komuta âlemidir.
Epistemolojik açıdan gayb bilgisi, mutlak gayb ve izâfî gayb olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Mutlak gayb, sadece Allah'ın bildiği, melekler dâhil hiçbir canlının sahip olamadığı bilgilerdir. İzafî gayb ise bazı varlıklara gizli kalırken bazıları tarafından bilinen durumlardır.
Öldükten sonra ruhların bekletildiği aleme, berzah alemi adı verilir. İslam inancına göre dünya hayatında Allah'ın yasak ve emirlerine uyan takva ehli kullar için berzah alemi rüya gibi < kısa ve hızlı geçecektir. Allah'ı, peygamberleri ve ahireti inkar edenler ise bu alemde kabir azabı çekecektir.
Yani, zaman ve mekan denilen şey, eşyanın gayb aleminden, yani Allah'ın ezeli ilminden çıkıp, şehadet ve varlık alemine girip, orada göründükten sonra, hareket ederek, zahiri cisimlerini bırakıp, tekrar Allah'ın ilmine, ya da alem-i ahirete gitmesinden ibarettir.
' (Ey Rasûlüm), de ki: “- Göklerde ve yerde olan kimse gaybı bilmez; ancak Allah bilir.” Ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. De ki: “Allah'tan başka, göklerdeki ve yerdeki hiç kimse, gaybı (gizli olan şeyleri) bilemez. Ve ne zaman dirileceklerini de bilemezler.
Hatta bazen cinler insanlara görünüp onları destekleyebilir. Ancak cinler ve insanlar genellikle birbirlerinden uzak dururlar. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler. Genel kanının tersine İslam inancına göre cinler geleceği ve gaybı bilemezler.
Ancak devamındaki ayette ise, razı olduğu kullarına gelecek ve geçmişten bilgiler vereceği haber verilir. Demek ki, Allah bildirirse Allah'ın sevgili kulları yani evliyalar da gaybı bilebilir.
Bu kullanılışlar ışığında Kur'an'da gayb kelimesinin belirttiği hususları geçmiş tarihî olaylar, gizli ve sır olan şeyler, bir şeyin veya olayın iç yüzü, fizik dünyada başkalarınca görülemeyen nesneler, görülmeyen ve bilinmeyen her şey, ayrıca Allah, melek, âhiret, cin şeklinde özetlemek mümkündür.
Çeşitli tekniklerle gelecekten ve bilinmeyenden haber verme, gizli kişilik özelliklerini ortaya çıkarma sanatı. Gizli ilimleri bildiğini ve gaipten haber verdiğini ileri süren kişi.
Peygamber de gaybı bilmez
Yukarıdaki âyet-i kerimeler gaybı yalnız Allah'ın bildiğini göstermektedir. Peygamberler, melekler, cin ve şeytanlar da gaybı bilemez.
Dünyadan, manevî âlemlere geçmek isteyenler ise; yine bu misal âleminden geçiş yaparlar. Fakat cesetleri ile değil kalb ve ruh ile gidebilirler. Bu geçişleri ise, hakkel yakin (tahkikî imanın en yüksek derecesi) imana sahip insanlar yapabilir diyebiliriz.
CEBERUT KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle ceberrut şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ceberut şeklinde olmalıdır.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
Ebu Bekir Kettanî'ye izafe edilen bir tasnifte ricalü'1-gayb aşağıdan yukarı doğru nukaba, nüceba, abdal, ahyar, umed ve gavs şeklinde sıralanmıştır. İbn Arabî ise rîcalü'l-gayb'ı nüceba, nukaba, abdal, evtad, imameyn ve kutub şeklinde tasnif etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri