DNS sunucuları arasından popüler olanları tercih edebileceğiniz gibi güncel DNS sunucularını takip ederek güvenli bir DNS sunucusu da tercih edebilirsiniz. Genel olarak 8.8.8.8 / 8.8.4.4 en çok bilinen DNS adresleridir.
Google Public DNS
Google DNS sunucusuyla, herhangi bir yönlendirme olmadan nispeten daha yüksek hızlar ve doğru arama sonuçları garanti edilir. Bilgilerinizin üçüncü taraflara satılmasında bir sakınca görmüyorsanız, Google, genellikle tüm DNS sağlayıcıları arasında en iyi DNS sunucusu olarak gösterilir.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
İlgili 34 soru bulundu
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Yani web sitelerini ziyaret ettiğimizde bilgisayarlarımızın anlayabileceği IP adreslerine dönüştürülmesi gereken alan adları bulunur. DNS sunucuları, bu dönüştürme işlemlerini gerçekleştirerek bizi istediğimiz web sitelerine yönlendirir. Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez.
Güvenli DNS sunucuları, ulaşılmak istenen web sitelerinin IP adreslerini kontrol ederek, kötü niyetli veya çocuklar için uygun olmayan yetişkin içerikleri olup olmadıklarını belirleyebilir. Güvenli olmayan böyle bir siteye erişmeyi denerseniz, DNS sunucusu siteyi engelleyecek ve durumu size bildirecektir.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
Bu değiştirme ile bilgisayarınızın ya da telefonunuzun DNS'ini değiştirirsiniz. DNS değiştirmenin bir diğer sebebi de hız ve güvenliği artırmaktır. Böylece daha hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Bir başka sebep ise istenmeyen içeriklerin engellenmesidir.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
İnternet için çalışmalar yürüten CloudFlare adlı bir şirket yeni DNS hizmeti 1.1.1.1'i tanıttı. Şirketin yaptığı açıklamalara göre bu DNS hizmeti dünyanın en güvenilir ve hızlı DNS hizmeti olacak.
9. DNS Ayarlarını Değiştirin
DNS ayarları, internet hızınızı ve ping değerlerinizi etkileyebilir. Eğer internet hızınız düşükse veya ping değerleriniz yüksekse, DNS ayarlarınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
HErhangi bir tehlikesi yok diyebilirim. Normal şartlarda DNS den sonra girdiğiniz URL leler gözükmez. Güvenlik açığınada neden olmaz.
Bilgisayarınız daha sonra IP adresine bağlanır ve sizi doğru web sayfasına götürür. Dünya genelinde interneti kullanabilmemiz için çeşitli sayıda DNS sunucu bulunmaktadır. Bunlardan Kök DNS Sunucular olarak adlandırılan 13 tanesi önemlidir.
Ve en çok hızı sağlayan dns adresi bu sayede elde edilebilir. İnternet hızını artıran bu adresler için tek tek deneme zahmetini kaldırarak 2023 için en hızlı dns adresleri derlenmiştir. 8.8.8.8 – 8.8.4.4 (Uzun yıllardır kullanılan Google DNS adresidir. Tarayıcıda en hızlı adreslerden biri olmaktadır.)
DNS Zone Transfer Zafiyeti
DNS kayıtlarının paylaşılmasının iki temel sebebi vardır. Biri yük dengeleme diğeri ise hata toleransı dediğimiz yani bir sunucunun hizmet veremez duruma gelmesi anında öteki sunucunun işlemleri yürütmesini sağlamaktır.
Cihazımızda ayarlar menüsüne gelip, Wi-Fi'ı seçin. Sonrasında bağlı olduğunuz Wi-Fi noktasının adının hemen yanında yer alan “i” ikonuna basmanız gerekiyor. DHCP sekmesi altında yer alan DNS bölümüne geliyor ve iki DNS adresimizi aralarında boşluk bırakmadan yalnızca virgül kullanarak 8.8.8.8,8.8.4.4 olarak yazınız.
IPv4içinde, 255.255.255.0 alt ağ maskesi 32 bittir ve dört adet 8 bitlik sekizer bitlik otetlerden oluşur. 255.255.255.0 alt ağ maskesine sahip 10.10.10.0 adresi, alt ağın 10.10.10.0-10.10.10.255 aralığındaki bir IP adresi aralığı anlamına gelir.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri