En çok C vitamini içeren besinler dendiğinde akla hemen portakal ve limon gelse de C vitamini içeren meyve sebzeler bir hayli fazladır. Kavun, brokoli, kırmızı lahana, kivi ve dolmalık biber gibi pek çok farklı besin türü C vitamini içerir.
Limon, mandalina, greyfurt ve portakal gibi turunçgiller, C vitamini için iyi birer kaynaktır. 100 gram portakal, 53 miligram; 100 gram mandalina, 27 miligram; 100 gram greyfurt, 34 miligram ve 100 gram limon, 30 miligram C vitamini içerir.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır? C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.
L-askorbik asit, C vitamini serumlarında en etkili ve stabil formdur. Diğer formlar da kullanılır, ancak L-askorbik asit, cilt tarafından daha iyi emilir ve daha hızlı sonuçlar verebilir.
Aynı şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen C, vücut işleyişinde yadsınamaz öneme sahip olan A ve özellikle cilt güzelliğiyle bağdaştırılan E vitaminleri de birlikte alındığında pozitif etkilerinin arttırılabileceği görülmüştür.
İlgili 30 soru bulundu
Sağlıklı ve dengeli beslenme ile C vitamini gereksinimi tamamen karşılanabilir. Bu durumda herhangi bir vitamin takviyesine gerek kalmaz. Sağlıklı bireylerde günlük 3 porsiyon meyve 2 porsiyon salata veya söğüş sebze tüketimi ile C vitamini gereksiniminin karşılanması mümkündür.
C vitamini için günlük alınabilecek maksimum limit değer 2 gram (2000 mg) olarak belirlenmiştir.
C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türüdür. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir.
“C vitamini ne zaman alınmalı?” diye merak ediyorsanız suda çözünen özelliği nedeniyle emilimi yüksek olan C vitaminini sabahları kahvaltıdan 35-45 dakika önce almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
Cildin derinliklerine inerek fazla yağı ve ölü hücreleri parçalama özelliğine sahiptir. C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir.
C vitamini seviyesini desteklemek için dolmalık biber, brokoli, limon, turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamininden zengin ve düşük şekerli gıdalar mümkün olduğunca bol miktarda tüketilmelidir. Bu gıda kaynakları öğünlerin çoğunda yer almalıdır.
En çok C vitamini içeren besinler dendiğinde akla hemen portakal ve limon gelse de C vitamini içeren meyve sebzeler bir hayli fazladır. Kavun, brokoli, kırmızı lahana, kivi ve dolmalık biber gibi pek çok farklı besin türü C vitamini içerir.
Elmada suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini (100 g. meyve etinde yaklaşık olarak 13 mg civarında ) bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.
C vitamini, yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve korumaya yardımcı olur. C vitamini ayrıca bir antioksidan olarak, vücutta belirli kanserleri ve kalp hastalıklarını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur, sağlıklı yaşlanmayı desteklemeye yardımcı olabilecek serbest radikallerle savaşır.
C vitamini takviyelerini herhangi bir zaman, aç ya da tok karna alabilirsiniz. Ancak askorbik asiti yiyeceklerle birlikte almak, yüksek asidite nedeniyle oluşabilecek potansiyel gastrointestinal yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir.
“2 mandalina günlük C vitamini ihtiyacını karşılayabilir”
Yetişkin bir bireyin günlük ortalama 90 mg C vitamini alması gerekiyor. Bu teorik bilgiyi pratiğe dökecek olursak; 2 küçük boy mandalina 85 mg, 1 orta boy portakal 115 mg, 1 adet kivi 75 mg, 3 sivri biber 110 mg C vitamini içeriyor.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
Çinko, C vitamini ile birlikte soğuk algınlığı semptomlarının tedavisinde etkili rol oynar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeklerde yaygın olarak görülen ishalin tedavisinde çinko takviyesi kullanılmasını önerir. Cilt bariyerinin desteklenmesi ve cilt sağlığının korunmasında çinko önemli rollere sahiptir.
Redoxon Efervesan Tablet C Vitamini, D Vitamini ve Çinko Takviye Edici Gıda'nın ise gebelik ve emzirme döneminde kullanımına dair yapılmış olan klinik çalışma bulunmamaktadır; bu sebeple gebelik ve emzirme dönemlerinde hekime danışılmadan kullanılmaması önerilmektedir.
Yetişkinler için günde 150-200 mg idame sağlayabilir. Ancak C vitamininin bağışıklık, cilt sağlığı, enerji üretimindeki faydalarından gerçek anlamda faydalanabilmek için günde 500-1000 mg alınması gerekmektedir.
C Vitamini İçeren Meyveler
1 orta boy portakal ortalama 83 miligram, 1 orta boy greyfurt 92 miligram ve 1 orta boy mandalina yaklaşık 24 miligram C vitamini içerir.
Fazla alınan C vitamini taş oluşumuna neden olabilir
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri