Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer. Tercih yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerlşemediğinizde, ek tercihlerde OBP okul puanınız düşmeyeceği gibi sonraki yıllarda sınava girdiğinizde de OBP puanınızda herhangi bir düşüş gerçeleşmez.
Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Evet. 2021-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
@BurakOBd bu uygulama bir seneliğe mahsus olmak üzere geçerli yani şöyle anlatayım: 2023 YKS'de tercih yapıp yerleştiniz, 2024 YKS'de OBP yarıya düşer. Kırık OBP'den bahsedilen bu. 2025'te başlayıp 2026'da tekrar sınava girerseniz de OBP'niz yarıya düşmez.
İlgili 22 soru bulundu
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
OBP HANGİ DURUMLARDA DÜŞER? Eğer bir öğrenci 2023- Yks sonuçları veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilir ancak kayıt yaptırmazsa, OBP'si yarıya indirilir. Aynı şekilde, öğrenci 2023- Yks sonuçlarıyla yerleştirildikten sonra sınava tekrar girerse, diploma notu %50 oranında düşürülür.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleşildiğinde, 2024 yılındaki sınavda diploma puanı yarı yarıya düşecek.
Sınavsız hakkınızı kullanarak sınava girdiniz ön lisans veya lisans bölümü kazandınız ancak kayıt yaptırmadıysanız bu durumda puan kaybı yaşanmaz çünkü yedek olarak belirlenen aday kayıt yaptırır kontenjan ölmez, Ek yerleştirmelerde tercih yaptığınız ve yerleşemediğiniz için puanınız kesilmez.
İşte detaylar... 2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez.
Hiçbir programa yerleşemeyen öğrenciler için de kayıt dönemi bittikten sonra ek tercih dönemi başlayacak. Ancak uzmanların bazı uyarıları var. Herhangi bir bölüme yerleşen adaylar, ek tercih döneminden yararlanamayacak..
Kazanıp da kayıt yaptırmayan adaylar, ilgili programda kontenjan işgal etmiş oluyor. Örneğin 50 kontenjanı olan bir programda 3 kişi kazandığı halde kayıt yaptırmazsa, bu programı kazanabilecek durumda olan 3 aday, ya üniversiteye yerleşemiyor ya da daha alt sıradaki (tabi daha az istediği) bir programa yerleşiyor.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) tercih yaparken lise mezuniyet ortalaması (OBP) bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Ancak OBP'nin seçim yaparken bozulduğunu söylemek mümkün değildir. OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
OBP, aşağıdaki durumlarda geçerli değildir: Öğrenci, yurt dışından lise diploması alırsa. Öğrenci, açık öğretim lisesinden mezun olursa. Öğrenci, açık öğretim sınavıyla üniversiteye girerse.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Mezuna kalmak öğrenciyi psikolojik açıdan çok yıpratır. Mezuna kalan öğrencinin sosyal çevresi dağılır. Bazı öğrenciler üniversiteye gider, bazı öğrenciler başka yerlerde sınava hazırlanırlar. Bu yüzden mezuna kalmak öğrencinin sosyalliğini etkileyecektir.
TYT'de 65 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 65 net 338,556 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerinden hareketle 65 net ile aşağıdaki puanların alınacağı söylenebilir. Puan hesaplamalarını yapmak için diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri