“Tercihli ticaret” ne demektir? İki ülke veya ülke grubu arasında imzalanan ticaret anlaşmaları uyarınca, anlaşmaya taraf ülkelerden biri menşeli olan ürünler, anlaşmanın diğer tarafında yer alan bir ülkeye ithal edilirken indirimli bir gümrük vergisi uygulanır ya da hiç gümrük vergisi alınmaz.
Tercihli tarife en basit tanımıyla, iki ya da daha çok ülkenin yaptıkları ticaret anlaşması uyarınca aralarındaki ticarete karşılıklı olarak daha düşük oranda gümrük tarifesi uygulaması veya hiçbir şekilde gümrük tarifesi uygulamamasına ilişkin kurallar bütünüdür.
Bu kavrama tercihli menşe denmesinin sebebi, serbest ticaret anlaşmaları imzalayan ülkelerin birbirlerinin menşeini taşıyan eşyanın ticaretini, gümrük duvarlarını indirmek suretiyle yapmayı, anlaşmaya taraf olmayan diğer ülkeler menşeli eşyaya nazaran tercih etmeleridir.
Malın ithalatçısı ve ihracatçısı olan iki ülke arasında bir tercihli ticaret anlaşması yoksa, eşyanın menşei, ülkelerin ulusal mevzuatında yer alan menşe kuralları esas alınarak belirlenir. Buna “eşyanın tercihli olmayan menşei” denir.
Bir ürünün menşe statüsü belirlenirken ilk önce o ürünün “tamamen bir ülkede elde edilen” bir ürün olup olmadığına bakılır. Eğer ürün “tamamen bir ülkede elde edilen” ürün tanımını karşılıyor ise o ülke menşeli olarak kabul edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Tercihli olmayan ve tercihli olmak üzere iki tür menşe kuralı söz konusudur.
Odaların düzenlediği iki tür Menşe Şahadetnamesi vardır. Bunlar tercihli olmayan ve tercihli menşedir.
Cevap: Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir. Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar vs.
Menşe Şahadetnamesi, gönderdiğiniz ürünün nerede yetiştirildiğini, üretildiğini veya imal edildiğini belirten bir belgedir. Gönderilen ürünlerin bir ülkeye girebileceğini ve potansiyel olarak muafiyet veya vergi indirimi için uygun olabileceğini doğrulamak gerekir.
Üzerinde anlaşılan uluslararası bir tanım olmamasına rağmen “menşe”, “bir eşyanın ekonomik milliyeti” olarak tanımlanabilir. Kara suları da dahil olmak üzere, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya o ülke menşelidir.
Menşe belgesi; bir ürünün, nerede yetiştirildiğini veya üretildiğini belirtiyor. Menşe kelimesi bir eşyanın ekonomik maliyetini ifade etmek için kullanılıyor. Menşe kavramı ise bir malın sahip olduğu ekonomik değerin, hangi ülkeye ait olduğunu ifade etmek için kullanılıyor.
Özel Menşe Şahadetnamelerinin mal sevkiyatının gerçekleşmesinden sonra da düzenlenmesi mümkündür. Onay işlemi yapılmış Özel Menşe Şahadetnamesinin kayıp veya tahrip olduğu durumlarda ise yeni bir belge düzenlenerek onaylanır.
Sevdiklerinize aldığınız hediyeler, güzel armağanlar için gümrükten muaf tutuluyorsunuz.
c) Tarife kontenjanı: Belirli bir dönem itibarıyla gümrük vergisinde ve/veya diğer mali yüklerde indirim yapılan ya da muafiyet sağlanan ithalatın miktarını, ifade eder.
Cevap: Ağırlığı brüt 30 kilogramı ve bedeli 150-1500 Avro arasında kişisel kullanım için gelen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşya için hızlı kargo operatörleri sizin adınıza detaylı beyan vererek işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Menşei demek başlangıç demektir. Menşeinin bir diğer anlamı ise bir şeyin çıktığı yerdir. Menşei kelimesinin son anlamı ise kökendir. Menşei kelimesi için Türk Dil Kurumu sözlüklerinde cümle yer almaktadır.
Kümülasyon kelimesinin anlamı ise 'kümelenme' şeklinde tabir edilmektedir. Genel tabiri ile şirketler arası ticari konularda ele alınan menşe üzerinden değerlendirilen bir işlemdir. TDK'ya göre kümülatifin anlamı 'birikmiş, birikmeli ya da birikil' anlamlarına tekabül etmektedir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
Türk Dil Kurumu'na göre menşei, başlangıç demektir. Yani herhangi bir şeyin başlangıç noktasını ifade eder. Bu anlam bir şeyin çıktığı yer, çıktığı tarih ya da değeri anlamlarını kapsar. Genellikle paketli ürünler üzerinde bu kavrama hangi ülkede üretildiğini belirtmek için yer verilir.
Geri Ödemenin veya Muafiyetin Yasaklanması Kuralı: Bir taraf ülke veya diğer PAMK ülkeleri menşeli ürünlerin imalatında kullanılan menşeli olmayan maddeler, bu taraf ülkede her ne türde olursa olsun gümrük vergilerinin geri ödenmesine veya bunlardan muafiyete konu olamaz.
Bir malın menşeinin belirlenip belgelendirilmesinde kullanılan Menşe Şahadetnamesi zorunlu olmayıp, ithalatçı firmanın isteği üzerine düzenlenir.
Menşe Şahadetnamesi, ihraç konusu eşyanın Akit ülke menşeli olduğunu veya gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılması gerektiğini bildirir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri