Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor.
Burun ve boğazdaki bezlerin aşırı mukus salgılaması durumunda geniz akıntısı ortaya çıkar. Boğazdan başlayarak aşağı mukus akıyormuş gibi bir his yaratır. Boğazda temizleme isteği, öksürük ve ses kısıklığı yaratır.
Ancak bireyin vücudu çeşitli sebeplerden dolayı fazladan mukus üretmeye başladığında, bunun boğazınızın arkasında biriktiği hissedilebilir. Birey aynı zamanda mukusun burundan boğaza doğru aşağı aktığını da hissedebilir. Fazla mukusun özellikle burundan aşağıya, boğaza doğru akmasına geniz akıntısı adı verilir.
Geniz akıntısının tedavisi ne kadar sürer? Geniz akıntısının tedavi süresi farklı farklı. geniz akıntısının nedeni örneğin bir nezle veya grip ise, genellikle 5 ila 10 gün sürelik bir tedavi ile düzelir. Akut iltihaplı sinüzitlerde 10 ila 14 gün tedavi uygulanır; bazen basamak tedavisi ile süre uzatılabilir.
Geniz akıntısında tedavi sebebe yönelik yapılır. Bakteriyel sinüzitlerde tedavi uygun antibiyotik, burun yıkama uygulamaları ve spreyler ile yapılmaktadır. Kronik sinüzitlerde endoskopik cerrahi ile sinüslerin temizlenmesi çoğu zaman tedavinin bir parçasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Geniz akıntısını durdurmak için bol bol sıcak içecek tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda sarımsak tüketerek de geniz akıntısı durdurulabilir. Geniz akıntısının oluşması ile birlikte bol bol limon suyu da tüketilmelidir. Limon suyu ile gargara yapıldığı takdirde sinüsler de hızla açılabilir.
Bununla birlikte, geniz akıntısı tedavi edilmezse aşağıdaki olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir: Sürekli rahatsızlık: Geniz akıntısı, sürekli olarak burun akıntısı, boğaz tahrişi, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.
Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert), Feksofenadin(Allerga), Setirizin(Zyrtec), Levosetirizin(Xyzal) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.
Östaki borusu, orta kulağın temiz ve kuru kalmasında rol oynar. Fakat geniz akıntısında görülen fazla mukus, bu kanalı tıkayarak enfeksiyona yol açabilir. Bunun sonucunda ise ağrı, ateş gibi semptomlar ile karakterize olan orta kulak enfeksiyonu meydana gelebilir.
Balgam Oluşması
Geniz akıntısı, öksürükle beraber boğazda tıkanıklık ve balgam oluşumunu meydana getirebilmektedir. Burundan geriye doğru gerçekleşen bu akıntı tıkanıklık hissiyle birlikte çocukta mide bulantısına ve iştahsızlığa sebep olabilmektedir.
Zencefilli çay, zencefil buharı, zencefilli su geniz akıntısından kurtulmanızı kolaylaştırır. Zencefil, tarçın, bal, limon karışımı da geniz akıntısı için önerilen karışımlar arasındadır. Şayet geniz akıntınız yeni başladıysa, çok fazla ilerlemeden zencefili tüketerek bu hastalığı durdurabilirsiniz.
Geniz akıntısı nedenleri;
Sinüzit geniz akıntısına neden olabilir. Grip ve soğuk algınlığı geniz akıntısını tetikleyen nedenler arasındadır. Gebelik hali geniz akıntısına neden olabilir. Sigara içmek ve sigara dumanı solumak geniz akıntısı oluşumuna neden olabilir.
Orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarına yol açabilir
Geniz akıntısının içindeki bazı iltihabi maddeler boğazı tahriş ederek özellikle geceleri belirginleşen öksürüğü tetikleyebilmektedir.
Nemlendirici cihaz yardımıyla odanın nem oranı her zaman yüksek tutulur. Cihaz, içerisinde yer alan suyu ortama nem olarak yansıtır. Yaşanılan ortamdaki yüksek nem sinüs içinde birikim yapan mukus salgının akışkanlığını arttırır. Mukus salgısının akması ile birlikte geniz tıkanıklığı açılır ve rahatlama sağlanır.
Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu
Kürün yapımı için su ve adaçayı kullanılması yeterli olacaktır. İlk olarak bir bardak kaynatılmış suyun içerisine bir poşet adaçayı konulmalıdır. Ardından çayın 10 dakika boyunca demlenmesi beklenmektedir. Çayın demlendiği esnada su kaynatılmamalıdır.
Doktorlar ve halk sağlığı uzmanları, burun akıntısı ve yeşil balgam belirtileri gösteren hastaların antibiyotiklere ihtiyacı olmadığını söylüyor. İlaçların bu tür hastalıkları tedavi etmek için gerekli olduğu yaygın bir kanı.
Koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, tat-koku kaybı ve ateş akut sinüzitin klinik tanısında yer alan majör kriterleri oluşturur. Minör kriterler arasında ise baş ağrısı, kulak ağrısı, ağız kokusu, diş ağrısı ve halsizlik yer alır.
Grip ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısı, aksırma, burun ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, adale ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırıklığı, ateş, nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi durumlarda kullanılır.
Normalde renksizdir. Alerjide yapışkan, enfeksiyonda kıvamlı ve sarı ? yeşil renk alır. Geniz akıntısı sinüslerin artmış mukus yapımından meydana gelir.
Geniz akıntısı sıklıkla basit üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilse; bazı önemli sağlık problemleri de geniz akıntısı ile ortaya çıkabilir.
Sürekli olarak üretilen bu salgı, solunum yollarına giren yabancı madde ve mikropları yakalamak, temizlenmesini sağlamak ve mukozaları nemlendirmek içindir. Burun ve sinüslerde üretilen geniz akıntısı boğaza doğru iner; yutulduğunda da sindirim sistemi üzerinden temizlenir. Bu durumu normalde hiçbirimiz hissetmeyiz.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Uyku apnesi geniz etine bağlı olarak küçük çocuklarda gelişebileceği gibi, kilolu, boynu kısa ve burnu tıkalı yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Zamanında tedavi edilmezse yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları tetikleyebiliyor” diyor.
GENİZ AKINTISI İÇİN NE YAPMALI
Çocuğunuzun yatağının baş kısmını yükseltin ya da yüksek yastık kullanın. Bol sıvı verin. Gün içinde ve yatmadan önce sık burun temizliği yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri