Azotlu gübreler, Lepidium sativum L., Nitrat azotu, Nitrit azotu, Verim. Öz: Azotlu gübreleme, yaprakların gelişmesine ve bitkinin daha iyi görünmesine neden olduğu için terede en çok tercih edilen gübreleme çeşididir.
Hayvan dışkılarından elde edilen organik gübreler ile ilgili makalemizi bu linkten inceleyebilirsiniz. Hayvansal menşeili gübreler içerinde doğru proseslerle üretilmiş %100 Solucan Gübresi en güçlü içeriği sahip organik gübre olarak tanımlanmaktadır.
1. Tohumları bir gece suda veya nemli bir bez içinde bekletin. Tere tohumlarının bir gece boyunca suda veya nemli bir bez içinde bekletilmesi çimlenme oranını arttıracaktır.
Tohumların ekiminin yapılacak olduğu toprağın ısısının 10 ile 20 derece arasında olması ideal olandır. Tere Tohumlarını kab içerisinde yahut viyollar içinde çimlendirecek iseniz kabın yahut viyolin üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş olan toprak ve torf karışımından meydana gelen toprakla doldurmanız gerekir.
Ahır gübreleri içerisinde en kuvvetlisi kümes hayvanlarının (özellikler güvercin) gübreleridir. Bunun için bu gübrelerin daha az oranda kullanılması gerekir. Ayrıca koyun gübresi de sığır gübresine nazaran daha az kullanılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır. Gübre uygulaması ıslak çime Yapılmamalıdır.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Tere iklim koşullarına göre sonbahardan ilkbahara kadar ekilebilir ve birkaç ay boyunca yapraklarından ve gövdesinden istifade edilebilen bir yeşillik bitkisidir. Biz çok sever ve çokca da tüketiriz. Hem salata içinde hem de ayrı olarak çok güzel bir çeşittir.
Saksının ya da bir bardağın içerisine verimli bahçe toprağı ya da torf + toprak + gübre karışımı ekleyin. Toprağın üst yüzeyini çok az miktarda fısfıs yardımı ile nemlendirin. Tere tohumlarınızı hazırlamış olduğunuz karışımın içerisine yerleştirin ve üzerini yaklaşık olarak 1 cm toprak ile kapatın.
Roka ve tere, her ikisi de, aşırıya kaçmadan düzenli tüketildiğinde sağlığımıza çok faydalı iki yeşilliktir. Roka tereye göre daha acımsı bir tada sahiptir, tere gibi roka da Akdeniz salatalarının vazgeçilmezidir. Genellikle roka ile tere görüntüleri benzer olduğu için karıştırılır.
Roka, doğrudan güneş ışığı almayan, yarı gölge ortamlarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı bulabiliyor. Bu sebeple evlerinizin ya da balkonlarınızın gölge alanlarını tercih etmeniz öneriliyor.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Terenin tezgahlarda yapraklarının taze tutulması için sık sık sulandığını görmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni hem yetişmesi hem de yapraklarının sararmaması için bol suya ihtiyaç duymasıdır. Siz de evinizde nemli olarak daha uzun saklayabilirsiniz.
işlenmiş toprağa tere tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 3-5 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
Anadolu'da bolca yetişir. Anavatanı Asya'dır. Karaciğere faydalıdır.
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur.
Kök güçlendirici ürünlerin kullanım dozu ve sıklığı, ürüne ve bitki türüne göre değişiklik gösterebilir. Ürünün etiketinde belirtilen doz ve kullanım sıklığına uyarak, bitkilerinize zarar vermemek için dikkatli olun. Genellikle, kök güçlendiriciler sulama suyuna veya toprağa karıştırılarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri