Tereke Ne Demektir? Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.
Menkul Kıymetler: Ölünün elinde bulunan hisse senetleri, tahviller, bonolar ve diğer menkul kıymetler terekeye girer. Borçlar ve Alacaklar: Ölünün alacakları ve borçları tereke içerisinde değerlendirilir. Örneğin, alacağı olan bir kişinin borcu, alacak olarak tereke dahil edilir ve mirasçılara geçer.
Terekenin tespiti davasında, terekeye kalan malvarlığının ve borçların tespiti talep edilir. Davada tereke değerlerinin ölüm gününde mevcut halleri tespit edilerek koruma altına alınır. Koruma önlemi tereke defteri tutmak ve mühürlemek şeklinde olur.
Tereke Nedir? Miras bırakanın ölümü sonrasında mirasçılarına geçen malvarlığıdır. Örneğin; banka hesabındaki para, menkul veya gayrimenkuller tereke olup miras bırakanın borçları da tereke niteliğindedir.
Tereke üzerinde hak sahibi olabilecek Devlet'ten başka yasal mirasçı veya atanmış mirasçıya ulaşılamasa dahi, terekenin akibeti belir- siz bırakılamaz, Devlet terekeye el koyar. EMK. madde 448: “Mirasçı bırakmaksızın vefat eden kimsenin mirası Devlete intikal eder.”
İlgili 38 soru bulundu
Tereke temsilcisi terekenin olağan yönetim işleri ile uğraşır. Yaptığı iş ve işlemlerde terekenin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla hareket etmelidir. Tereke temsilcisi, görev alanına giren konularda miras ortaklığı aleyhine açılan davalarda ve icra takiplerinde ortaklığı temsil eder.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mirasçılarına geçen maddi mal varlığı ile şahsına bağlı olmayan hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. Örneğin; taşınır ve taşınmaz mallar, vadeli ve vadesiz alacaklar, faizler, borçlar ve masraflar terekeye dahildir.
Ölenin terekesi teorik olarak hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde mirasçılara geçer. Bunun için mirasçıların mirası kabul ettiklerini söylemelerine gerek yoktur. Tüm hak ve borçlar kendiliğinden mirasçılara geçer.
Terekenin tespiti davası diğer bir tanımla; miras bırakan kişinin ölümü sonrasında bırakmış olduğu aktifler ve pasiflerin tespitidir. Aktif mallar; menkul, gayrimenkul, para iken, pasifleri murisin borçları ve masraflarıdır.
Miras payının devri mirasçılar arasında yazılı, mirasçılar ile üçüncü kişiler arasında ise noterlikçe düzenlenen sözleşmelerle mümkündür. Miras payının devri üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.
Miras hukukumuza göre mirasçılar, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras malları üzerinde hak sahibi olurlar. Murisin ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir.
Terekenin tesbiti dâvası, murisin menkul ve gayri menkul mallarının tesbitine dair bir dâva olup, yapılan tesbitler sona erince mahkemece, "Terekeden el çekilmesi" kararı verilir. Öğrenilen mallar hakkında ayrı ayrı, bir kısmı veya bir teki hakkında ortaklığın giderilmesi dâvasını açabilirsiniz.
Terekeye eklenecek değerler ise denkleştirmeye tabi kazandırmalar, tenkise tabi kazandırmalar ve üçüncü kişi yararına hayat sigortası alım bedelidir.
Ölüm aylığı murisin terekesine dahil olmayıp; mirastan bağımsız olarak doğrudan mirasçılara tanınan bir hak olduğundan murisin ölümü ile mirasçılar bu aylığı almaya hak kazanırlar. Mirasın reddedilmesi ölüm aylığı bağlanmasına engel teşkil etmemektedir.
Çünkü, ölenin eş ve ço- cuklarına Sosyal Sigortalardan bağlanan maaş terekeye dâhil değildir. Onun için ölenin eş ve çocuklarına maaş sağlanması red hakkını kullanmaya engel değildir.
Bu durumda mahkeme, şartların varlığı halinde terekenin tamamı için temsilci atayabilir. Mahkeme, terekenin bir kısmı için temsilci atayamaz. Bu davada davalı taraf, diğer mirasçılardan oluşmaktadır. Tüm mirasçıların davada, davacı veya davalı sıfatıyla bulunması gerekmektedir.
Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.
Mirasçıya Hayat Sigortası Kapsamında Ödenen Tazminat Terekeye dahil değildir, Miras Olarak Kabul Edilemez.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Miras bırakanın borçlarından dolayı mirasçıların müteselsil sorumluluğu mirasçılar dışındaki alacaklılar için geçerlidir. Miras bırakanın alacaklıları arasında bir mirasçı da varsa bu mirasçının miras bırakandan olan alacağına ilişkin olarak diğer mirasçıların müteselsil sorumluluğu yoktur.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Maddi mal varlığı, parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. “Tereke” ile “miras” terimi eş anlamlı olarak kullanılabilir. “Tereke” kavramı ile ölenin terk ettiği haklar ve borçlar ifade edilir.
Sulh Hukuk mahkemesince tayin edilirken görevi ile ilgili başkaca hükümler konulmadıkça temsilci terekenin olağan yönetim işleri ile sınırlı bir yetkiye sahiptir. Temsilci miras ortaklığı adına dava açabilir, açılmış bir davada miras ortaklığını temsil edebilir. Taşınır yahut taşınmaz bir malı bir başkasına satamaz.
İslam miras hukuku (feraiz), kişilerin öldükten sonra geriye bıraktıkları malların (tereke) paylaştırılmasını düzenleyen kurallar bütünüdür. Feraizin omurgası bizzat Kur'an ve sünnet ile oluşturulmuş, geri kalan detaylar ise icma ve içtihat tarafından tamamlanmıştır.
Tereke sözcük anlamı itibariyle ölen bir kimseden kalan her şeydir. Bu kapsamda kişinin ölümünden sonra ardında kalan aktif ve pasif değerlerinin tümü terekeyi oluşturacaktır. Aktif değerlerden kasıt kişinin mevcut malları ve alacakları iken pasif değerlerden kasıt ise ölenin borçlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri