Tereke Ne Demektir? Murisin(miras bırakanın) ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir. Tereke, murisin sahip olduğu hak ve alacakların yanında murisin borçlarını da kapsamaktadır.
Menkul Kıymetler: Ölünün elinde bulunan hisse senetleri, tahviller, bonolar ve diğer menkul kıymetler terekeye girer. Borçlar ve Alacaklar: Ölünün alacakları ve borçları tereke içerisinde değerlendirilir. Örneğin, alacağı olan bir kişinin borcu, alacak olarak tereke dahil edilir ve mirasçılara geçer.
Tereke Defteri Nedir? Tereke mallarının ve borçlarının yazıldığı deftere tereke defteri denmektedir. Mirasçıların terekenin tespiti talebi ile açtıkları davalarda Mahkeme ölenin tüm malvarlığı ve borçlarını araştırır ve bunları tereke defteri ile kayıt altına alır.
Ortalama bir süre vermek gerekirse yaklaşık 1-1,5 yıl kadar sürmektedir. Ancak konusunda uzman olan bir avukattan vekillik hizmeti almanız halinde dava süreci hızlanacak, tebligat takibi, dosyaya gelen giden evrakları kontrol etme ve talepte bulunarak dava sürecini hızlandıracaktır.
Tereke üzerinde hak sahibi olabilecek Devlet'ten başka yasal mirasçı veya atanmış mirasçıya ulaşılamasa dahi, terekenin akibeti belir- siz bırakılamaz, Devlet terekeye el koyar. EMK. madde 448: “Mirasçı bırakmaksızın vefat eden kimsenin mirası Devlete intikal eder.”
İlgili 36 soru bulundu
Tereke, bir kişinin ölümü halinde mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade eder. Mirasbırakanın şahsına bağlı olmayan hak, borç ve hukuki ilişkilerinin tümü terekeyi oluşturur. Terekenin haklardan oluşan kısmına “aktif tereke”, borçlardan oluşan kısmına “pasif tereke” denir.
Tereke, ölen ya da gaipliğine karar verilen kişilerin mal varlığı, hak ve borçlarının tümüne verilen addır. Maddi mal varlığı, parasal veya benzer değeri olan işlemlerdir. “Tereke” ile “miras” terimi eş anlamlı olarak kullanılabilir. “Tereke” kavramı ile ölenin terk ettiği haklar ve borçlar ifade edilir.
Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.
Miras hukukumuza göre mirasçılar, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras malları üzerinde hak sahibi olurlar. Murisin ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir.
Bir başka ifadeyle tereke, murisin hayattayken edindiği devir ve intikal kabiliyeti haiz olan tüm özel hukuk ilişkilerini ihtiva eder. Kişiye sıkı surette bağlı haklar, murisin vefatıyla beraber sona erer.
Sulh Hukuk mahkemesince tayin edilirken görevi ile ilgili başkaca hükümler konulmadıkça temsilci terekenin olağan yönetim işleri ile sınırlı bir yetkiye sahiptir. Temsilci miras ortaklığı adına dava açabilir, açılmış bir davada miras ortaklığını temsil edebilir. Taşınır yahut taşınmaz bir malı bir başkasına satamaz.
Miras payının devri mirasçılar arasında yazılı, mirasçılar ile üçüncü kişiler arasında ise noterlikçe düzenlenen sözleşmelerle mümkündür. Miras payının devri üçüncü kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez, sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
Artık tereke, mirasbırakanın net terekesinden ölüme bağlı tasarrufların tamamı yerine getirildikten sonra kalan miktarı ifade etmektedir22. Artık terekenin paylaşılması konusunda ilk yöntem, artık terekenin tüm mirasçılar arasında yasal miras paylarına göre paylaştırılmasıdır.
Borçlunun adına kayıtlı olan menkul ve gayrimenkuller haricinde kendisine intikal etmemiş miras payına haciz konulması mümkündür. Bu uygulama alacaklıların haklarını korumaya yönelik olarak yapılan bir uygulamadır.
Mirasbırakan ile arasında kan bağı olan bütün akrabalar mirasçı olamazlar. Mirasçıların belirlenmesinde Türkiye'de zümre sistemi kabul edilmiştir. Bu sistem içerisinde vefat eden şahsın altsoyu 1. zümreyi oluşturur. Bu zümre içerisine vefat edenin altsoy yani çocukları ve torunları dahildir.
Miras payını devreden bir kişi, miras payının tamamını bir başkasına devrettiğinde miras hakkı tamamen sona erer. Bir kişi mirasta pay sahibi olmayan üçüncü bir kişiye kendi payını devredebilir.
Terekenin tespiti davası diğer bir tanımla; miras bırakan kişinin ölümü sonrasında bırakmış olduğu aktifler ve pasiflerin tespitidir. Aktif mallar; menkul, gayrimenkul, para iken, pasifleri murisin borçları ve masraflarıdır.
Öz: İslam miras hukuku (feraiz), kişilerin öldükten sonra geriye bıraktıkları malların (tereke) paylaştırılmasını düzenleyen kurallar bütünüdür.
Tereke temsilcisi terekenin olağan yönetim işleri ile uğraşır. Yaptığı iş ve işlemlerde terekenin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla hareket etmelidir. Tereke temsilcisi, görev alanına giren konularda miras ortaklığı aleyhine açılan davalarda ve icra takiplerinde ortaklığı temsil eder.
Bunun için ise öncelikle veraset ilamının elinizde olması ve sonrasında belirli kurumlara giderek araştırma yapmanız gerekecektir. Banka, noter ya da sulh hukuk mahkemesine başvuru yaparak, net mal varlığının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.
Paylaş: Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Miras bırakanın mal varlığının araştırılması için en önemli adım, veraset ilamının alınması olacaktır. Veraset ilamının bir diğer ası mirasçılık belgesidir. Veraset ilamının alınabilmesi için notere başvuru yapılacaktır. Bu başvurunun aynı zamanda Sulh Hukuk Mahkemesine de yapılması mümkündür.
Tereke sözcük anlamı itibariyle ölen bir kimseden kalan her şeydir. Bu kapsamda kişinin ölümünden sonra ardında kalan aktif ve pasif değerlerinin tümü terekeyi oluşturacaktır. Aktif değerlerden kasıt kişinin mevcut malları ve alacakları iken pasif değerlerden kasıt ise ölenin borçlarıdır.
Öncelikle vefat eden kişinin, ölüm belgesinin alınması gereklidir. Ölüm belgesinin alınmasından sonra ise mirasçılar mirasın olabileceğini düşündükleri kurumlara başvuru yaparak vefat eden kişinin mal varlığı hakkında bilgi edinebilirler. Bu noktada araştırma ve başvurular yazılı olarak yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri