İhtiyati Tedbir'i kaldırmanız için ilgili mahkemeden terkin yazısı alınması gerekir, çünkü kesinleşmiş karar da ihtiyati tedbirin kaldırılmasından bahsedilmemiş.
Tapuda İhtiyati Tedbir Nedir
Geçici hukuki koruma tedbirlerinden olan ihtiyati tedbir 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 389 ila 399 uncu maddelerinde düzenlenmiş olup, ihtiyati tedbir şerhi Tapu Sicili Tüzüğü'nün 49 uncu maddesi gereğince tasarruf hakkını yasaklayan şerhlerdendir.
Terekenin tespiti de Medeni Kanunun 589. maddesinde düzenlenen, mirasın hak sahiplerine geçmesini sağlayan koruma önlemlerinden biridir. Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.
Haciz konulmadan önce, gayrimenkul üzerinde ferağdan men şeklinde bir ihtiyati tedbir kararı bulunuyorsa, bu tedbir kararı iradi satışları en- gellediği gibi cebri satışları da engeller. Haczin, ihtiyati tedbire karşı ön- celiği bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
İhtiyati tedbir kararı, kararın verildiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde uygulamaya konmazsa kendiliğinden kalkar. Dava öncesinde verilmiş olan ihtiyati karara istinaden iki hafta içerisinde esasa ilişkin dava açılmaması halinde de ihtiyati tedbir kararı kendiliğinden kalkacaktır.
İHTİYATİ TEDBİR SATIŞA ENGEL Mİ? Taşınmaz mallar hakkında verilen ihtiyati tedbir kararlarında çoğu zaman taşınmazın başkasına devri yasaklanmaktadır. Fakat taşınmaz için konan ihtiyati haczin kesin hacze dönüşmesi durumunda satılabilir.
Mahkemelerin iş yoğunluğu, duruşma günü verilmesi, delillerin toplanması, bilirkişi raporunun süresi, müzekkerelere cevap verilmesi gibi nedenler dava süresinde belirsizlik yaratır. Ancak tereke davası ortalama 1 yıl sürer. Miras avukatı ile süre 2 aya kadar kısalabilir.
Yani bir kimsenin ölüm olayı öncesinde, onun malvarlığı kapsamında bulunan tüm taşınır veya taşınmaz mallar, eşyalar, fikri haklar vb. malvarlığı değerleri, hak ve alacaklar ile borçlar ölüm olayının gerçekleşmesi ile birlikte tereke adını alır.
Terekenin tespiti davasında, miras bırakanın aktif malvarlığı değerleri mahkeme tarafından ilgili mercilere yazılan müzekkereler aracılığıyla araştırılır ve tespit edilen değerler kayıt altına alınır. Muhafaza edilemeyen mallar ise dava sürecinde satılarak parasal değerleri belirlenir.
Şerh; açmak, ayırmak anlamlarına gelir. Ancak bir şeye "şerh koymak" şeklinde kullanıldığında ise o şey hakkında açıklamada bulunmak anlamını taşır. Bu ifadeyle emlak sektöründe tapu işlemlerinde sıkça karşılaşılır.
Tedbir Kararı Nedir? Davanın açılmasından kati hükme kadarki süreçte bir hakkın elde edilmesinin zorlaşması, imkânsız hale gelmesi ya da bekleme sebebiyle zarar görecek olmasının öneme geçmek amacıyla mahkeme tarafınca davacı yararına hukuki himaye sağlanmasına hükmedilmesidir.
Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı ya da tamamen imkânsız hâle geleceği veya gecikmesinde sakınca bulunması yahut ciddi bir zararın ortaya çıkacağı endişesi bulunan hâller, genel bir ihtiyatî tedbir sebebi ve şartı olarak kabul edilmiştir.
Ölenin terekesi teorik olarak hiçbir işlem yapılmasına gerek kalmadan aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde mirasçılara geçer. Bunun için mirasçıların mirası kabul ettiklerini söylemelerine gerek yoktur. Tüm hak ve borçlar kendiliğinden mirasçılara geçer.
Tedbir Türleri
Bu uygulamaya tabi hisseler en erken 1 iş günü (T+1) sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz. Satışı yapılan hissenin tutarı ile aynı gün içerisinde brüt takasa tabi olan bir hisse senedi en erken bir gün sonra (T+1) alınabilir hâle gelir.
Tereke üzerinde hak sahibi olabilecek Devlet'ten başka yasal mirasçı veya atanmış mirasçıya ulaşılamasa dahi, terekenin akibeti belir- siz bırakılamaz, Devlet terekeye el koyar. EMK. madde 448: “Mirasçı bırakmaksızın vefat eden kimsenin mirası Devlete intikal eder.”
Borçlunun adına kayıtlı olan menkul ve gayrimenkuller haricinde kendisine intikal etmemiş miras payına haciz konulması mümkündür. Bu uygulama alacaklıların haklarını korumaya yönelik olarak yapılan bir uygulamadır.
Ölüm aylığı murisin terekesine dahil olmayıp; mirastan bağımsız olarak doğrudan mirasçılara tanınan bir hak olduğundan murisin ölümü ile mirasçılar bu aylığı almaya hak kazanırlar. Mirasın reddedilmesi ölüm aylığı bağlanmasına engel teşkil etmemektedir.
Tereke borçları denildiği zaman bu kavramın kapsamına öncelikle külli halefiyet prensibi gereği mirasçılara miras yoluyla intikal eden miras bırakanın kişisel borçları girer. Miras bırakanın kişisel borçlarının tereke borcu teşkil edeceği ve bunlardan mirasçıların sorumlu olacağı konusunda tereddüt yoktur.
Mahkeme miras bırakanın malvarlığının tespitine ilk olarak mirasçıların beyanlarıyla başlar. Mirasçılar bilgileri dahilinde miras bırakanın malvarlıklarını mahkeme huzurunda belirtir. Daha sonra mahkeme gerekli gördüğü kurum ve kuruluşlara müzekkere yazarak miras bırakanın malvarlığını tespit etmeye devam eder.
Miras hukukumuza göre mirasçılar, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras malları üzerinde hak sahibi olurlar. Murisin ölümüyle birlikte devir ve intikal edilebilir nitelikte miras malları hukuki bir bütün haline gelir ve bu mallara kısaca "tereke" adı verilir.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
6100 sayılı HMK'nın 414. maddesine göre aksi kararlaştırılmadıkça, tah- kim yargılaması sırasında hakem veya hakem kurulu, taraflardan birinin talebi üzerine ihtiyati tedbire karar verebilecektir.
Boşanmada eşlerin karşılığını vererek elde ettikleri her türlü mal edinilmiş mallara katılma rejimine göre eşler arasında kural olarak eşit şekilde paylaşılacaktır. Eşler arasında paylaşıma tabi tutulan her mala da eşlerin mal kaçırma ihtimali bulunan hallerde tedbir koydurulabilir.
Bu şerh ihtiyati tedbir mahiyetinde olmayıp taşınmazın devir ve temlikini veya üzerinde hak tesisini engellemez. Mahkemeden gelen müzekkerede "ihtiyati tedbir mahiyetinde davalıdır şerhi verilmesi" istenmiş ise bunun davalıdır şerhi olarak değil ihtiyati tedbir olarak sicile şerh edilmesi lazımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri