Açıldıktan sonra ise buzdolabında bulunan mikroorganizmalar tereyağına bulaşabilir. Bu durumda küflenmeye neden olabilir. Küflenen tereyağının tüketilmemesi gerekir. Küflenme Erzurum tereyağının yüzeyinden başlamaktadır.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Aklınızın bir köşesinde durması gereken bir diğer yöntemde çok az bilinse de tuzlayarak yani salamura ederek tereyağı saklamak. Tereyağlarınızı küp küp kesip tuzla kaplayıp ağız kısmı hava almayacak bir kavanozun içinde uzunca süre küflenmeden saklayabilirsiniz. Ancak bu durum tereyağının tadını farklılaştırabilir.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır. Tereyağı Bir Yıl Boyunca Dondurulabilir mi?
Tereyağı buzdolabında nasıl saklanır? Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve poşetin havasını alın. Buz dolabına koyun. 8-10 gün arasında tüketilmesi önerilir.
İlgili 25 soru bulundu
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Tereyağı yüksek sıcaklık, hava ve ışıktan çabuk etkilenip bozulabilir. Bu nedenle muhafaza şartlarına dikkat etmek gerekir. Tereyağı ambalajlandıktan hemen sonra soğuk depoya yerleştirilmelidir.
- Tereyağını oda sıcaklığında saklamak için ufak parçalar halinde çıkarmanız tavsiye edilir. İki haftadan fazla dışarıda bekleyen yağın acılaştığı biliniyor. Bu yüzden risk almak yerine tereyağını küçük parçalar halinde çıkarıp oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Tereyağı ise paketi açıldıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten 2-3 ay sonrasına kadar tüketilebilir.
Küflenmeden korunmanın en efektif yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindenki küf hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir (kontamine edebilir). Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (en az ayda bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
Önemli olan tereyağı üzerinde dalga dalga renk koyulukları olmamasıdır. Eğer kontrol edilen tereyağında renk koyulukları ve belirgin renk farklılıkları varsa bozulduğu düşünülebilir. 2 - Koku: Herhangi sorunu olmayan tereyağı koklandığında süt kokusu gelecektir.
Tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da hayatta kalabilirler. Bu nedenle küflü yiyecekler yemek ciddi hastalıklara neden olabilir ve nadir de olsa aşırı terleme, titreme, kas güçsüzlüğü, seğirme, baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Küfün bizzat kendisi zararlı olmasa bile bazı küfler insan ve hayvanlar için zararlı toksinler oluşturabilmektedir. Küflerin gelişebildiği çeşitli gıdalarda küf türüne ve ortam koşullarına bağlı olarak mikotosinlerin oluşabilme ihtimali her zaman bulunmaktadır.
Eğer yoğurdun rengi değişmiş hatta yer yer de küflenmeler görüyorsanız, yoğurdunuz bozulmuş demektir. Küfünü atın, kalanını tüketmeyi denemeyin. Çünkü küflenme içten içe devam eder. Özellikle yoğurt, krema gibi gıda ürünlerde küflenme varsa, o bölgeyi çıkartıp alsanız bile o gıdayı asla tüketmemelisiniz.
Bunun için Dünyaca ünlü Mayo Clinic'in çok net bir cevabı bulunmaktadır: süzme/çökelek peyniri, krem peynir ve rikotta peyniri gibi "yumuşak peynirler" ile biçilmiş, ezilmiş, kesilmiş, parçalanmış, dilimlenmiş peynirler üzerinde küf varsa, kesinlikle o peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir!
Tadındaki muhteşem farklılığı damaklarınızda hissedeceksiniz. Muhteşem kokusu ile yemeklerde lezzet darbesi yaratan tereyağı ısıya karşı dayanıksızdır ve kızartmalarda kullanılması önerilmez. Direk ısıya maruz kalan tereyağı kısa süre içinde yanabilir ve hem tadı bozulur hem de üzerinde siyah tortular oluşur.
Tereyağının kaynatılıp konsantre hale gelmesiyle elde edilen sade yağ, serin ve kuru yerde saklanmalıdır.
Patates nişastası varsa çabucak erir
Bitkisel yağlar ile tereyağı taklidi yapılmışsa, o tereyağı 30 derece gibi sıcaklıklarda eriyecektir. Ancak patates nişastası da tereyağın içine eklenmişse, tereyağı 20 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda erimeye ve hatta dağılmaya başlayacaktır.
Tereyağından farklı olarak sade yağ uzun ömürlü bir besindir. Buzdolabında 1 yıla kadar bozulmadan bekletilebilir. Buzdolabı dışında da bozulmadan uzun bir süre muhafaza edilebilir. Buzlukta saklamaya gerek yoktur.
2. Doğal tereyağı erime sıcaklığı 31 derece, yani normal oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıktadır. Doğal olan tereyağları oda sıcaklığında (25 derecede) yumuşar fakat şeklini muhafaza eder.
Kuru tuzlama: Tuz tereyağına direkt ilave edilir. Islak tuzlama: Tuz bir miktar su ile ıslatılarak lapa oluşturulur ve tereyağına karıştırılır. Salamura: Konsantrasyonu %26 olan veya doymuş tuz çözeltisi kullanılır. Malakse tereyağı granülleri oluştuktan sonra gerçekleştirilen bir yoğurma işlemidir.
Tereyağının yıkanması, lezzetin düzelmesini ve dayanıklılığın artması sağlar. Tereyağı taneli bir kitle halinde birikir. Bunun yoğrularak homojen bir kitle haline getirilmesi gerekir. Bu amaçla yıkanmış olan tereyağı topağı silindirler arasından geçirilir.
Gerçek tereyağı, oda sıcaklığında yumuşasa da asla eriyerek formunu kaybetmez. Ufak bir parça yağı oda sıcaklığında bekleterek erimesi kontrol edilebilir. Bu sayede tereyağının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Tamamen eriyen ve sıvılaşan yağ has tereyağı değildir.
Hepimiz biliyoruz ki, tereyağını tavada ısıtmaya başladığımız zaman beyaz köpükler oluşmaya başlar. O beyaz köpüklerin oluşma sebebi tereyağın içerisindeki yağ harici maddelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri