raflarındaki salçaların daha az küflenme oranını ortaya koymaktadır. Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
Ev yapımı salçalarda daha yoğun tuz kullanımı veya suyun iyice azaltılması gibi yöntemler sonucunda küflenme sorunuyla daha az karşılaşılsa da, hazır salçalar daha sulu ve daha az tuzlu olmaları sebebiyle kısa sürede küflenebilir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
1 kilogram salçayı, 1 su bardağı bitkisel yağ ile bir tencereye koyun, çok kısık ateşte (asla yakmadan, rengini bozmadan) kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuyunca steril edilmiş kavanozlara koyun ve buzdolabında saklayın. Rengi biraz koyulaşacaktır, endişe etmeyin.
İlgili 39 soru bulundu
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır.
Domatesin posası ve kabukları kevgirde kalmalı. İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Domates salçasının taze ve lezzetli kalmasını sağlamak için doğru şekilde saklanması gerekir. Bunu yapmak için, kurumasını önlemek için salçayı hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir.
16. Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur.
Salçanın daha uzun süre saklanması için üzerini kapatacak kadar doğal zeytinyağı dökülebilir. Hemen kullanmayacağınız salçayı poşet içine koyup derin dondurucuda, sık sık tüketeceğiniz salçayı cam kavanoza koyup buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ev yapımı salça neden küflenir? Ev yapımı salçalarda daha yoğun tuz kullanımı veya suyun iyice azaltılması gibi yöntemler sonucunda küflenme sorunuyla daha az karşılaşılsa da, hazır salçalar daha sulu ve daha az tuzlu olmaları sebebiyle kısa sürede küflenebilir.
Çoğu zaman küflenme bozulma ile karıştırılır. Fakat salçanın küflenmesi daima bozulduğu manasına gelmez. Eğer salça bozulmamış, sadece küflenmişse yenilebilir. Küflü salçanın üzerindeki küfü alınıp altından yenilebilir.
Küflü salçanın zehirleyeceğine dair halk arasında yanlış bir bilgi vardır. Ancak salçanın küf kısmı yendiğinde tabi ki mideye zararı olacaktır. Küflü salçanın küf kısmı alındığında sağlığa bir zararı bulunmaz. Küflü kısmı değil de salçanın diğer kısmına küf bulaşmadığı için bir sorun olmayacaktır.
Salçayla ilgili bilmeniz gereken en önemli püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz; Salça pişirirken mutlaka tahta kaşık kullanmanız gerekir. Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir.
Ayrıca kaynatma salçalar çok az fire olduğu için çok uygun bir şekilde mal ediliyor. Güneş kurutması ise tamamen doğal olduğu için, fire çok fazladır. Yani kaynatmada 2 kg domatesten 1 kg elde ediliyorsa, Güneşte kurutlan bir salçada 12 kg domatesten 1 kg salça elde ediliyor.
Birçok kaynakta 1 kilo salça elde etmek için aşağı yukarı 5-6 kilogram salçaya ihtiyaç duyulduğu yazılıyor ise de özellikle bazı uzmanlarca bu oranın yüksek olduğu bilgisi gelmektedir. Fakat genel itibarıyla bir kilo salça elde etmek için yaklaşık olarak 7-7. 5 kilogram domatese ihtiyaç olduğu bilgiside yer almaktadır.
Salçanızın sulanmaması için karıştırırken tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık salçanızı sulandıracaktır. Eğer salçanızı koyulaşana kadar ocakta kaynatmak istemiyorsanız salçanızı fırında yada üzerine bir tülbent örterek güneşte de de bekletebilirsiniz.
Küflenmeden korunmanın en efektif yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindenki küf hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir (kontamine edebilir). Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (en az ayda bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
Küf bakterilerin birleşimi ve nemli ortamda oluşmaktadır. Nemli bir ortam ısı ile birleşmesi sonucunda oksijenin az olduğu yerlerde oluşan mikro bakterilerdir. Kimyasal bakteri veya bir tür mantar olarak da tanımlanmaktadır. Küf diğer bir anlatımla pas olarak da tanımlanmaktadır.
Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet.
Ev salçasının ömrü ne kadardır diye düşünecek olursak tamamen saklama koşullarına bağlı olmakla birlikte 2 seneye kadar dayanır diyebiliriz.
Küf ilaveten kabarcıklar meydana gelmişse, salçada koyu bir su oluşmuşsa ya da sarımtırak bir renk ortaya çıkmışsa bunlar bozulmuş olduğuna işarettir. Kabarcıklar oluşmuş, sarımtırak renkteki salçaysa tüketilmemelidir. 2 - Koku : Salçanın doğal bir kokusu vardır ve bu koku iştah açıcıdır.
Salça uzun süre kaynatıldığı için aya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli bir seçim olacak. İyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açar. Kurutma işlemi sırasında salçanızı üzerinin kabuk tutmaması için sürekli karıştırın. Bu işlemi metal kaşıkla yaparsanız salçanız sulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri