Fazla yağ böbreklerden ürik asit atımını azaltır ve vücutta birikimine neden olur. Bu nedenle; gut hastalığı beslenmesinde yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı, margarin, fazla yağ ve şeker içeren tatlılar ve diğer yüksek yağlı gıdalar tüketilmemelidir.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı. Prof Karatay aynı zamanda yeşil fasulyede de fazla miktarda şeker bulunduğunu belirtti.
İlgili 43 soru bulundu
Kandaki ürik asit seviyesini düşüren salatalık, böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
C vitamini ürik asit seviyelerini düşürür ve gut ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Günde en az 500 mg C vitamini almak önemlidir. Gut hastalığı beslenmesinde patates, bezelye, mantar, patlıcan, kabak, enginar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler dahil tüm sebzeler tüketilebilir.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Genel olarak, kandaki ürik asit düzeyi 7 ile 8 mg/dl'yi aşarsa, ürik asit, kristaller halinde eklem içlerinde birikip Gut'a neden olur. Zengin potasyumu içeren muz, ürik asidinin vucuttan atılmasına yardımcı olur ve böylece ürik asidin kristalleşmesi de önlenmiş oluyor.
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz. Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzun toplam asitlilik oranı zaman içerisinde düşer. Ayrıca iltihabın nedenlerinden biri olan eklemlerde biriken ürik asit limonla yok olur.
İnsan vücudunda bulunan ürik asitin %60 kadarı her gün atılır ve tekrar üretilir.
Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir. Ayrıca gut hastalığıyla mücadele edenler katı yağlardan uzak durmalı, zeytinyağı ve fındık yağı kullanmalıdır.
Su dışında içecekler de ideal çözüm olmasa da günlük alınan sıvı içerinde değerlendirilebilir. Ancak fruktoz ve benzeri şeker içeren meşrubat ve içecekler kandaki ürik asit düzeyini artırırlar. Az miktarda kahve tüketilmesi, böbreklerden ürik asit atılımını artırarak Gut riskini azaltır.
Bunun haricinde meyveler, sebzeler, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir.
Ürik asit yüksekliği, genetik olabileceği gibi idrar söktürücü veya kanser ilaçlarının kullanımına bağlı ya da diyabet, obezite, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, hipotiroidi, sedef hastalığı, gebelik zehirlenmesi, anemi gibi bazı kan hastalıkları, bazı kanser türleri, aşırı alkol tüketimi sonucu da gelişebilir.
Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Maden suyu ürik asit atılımını idrar ile artırdığından aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
Şikayeti olmayan kişilerdeki ürik asit yüksekliği için ilaç tedavisine çoğunlukla gerek yoktur. Ancak, erkeklerde 13 mg/dl, kadınlarda ise 10 mg/dl üstündeki değerlerde böbrek hastalığı gelişme riski yüksek olabileceği için ilaç tedavisi düşünülebilir ama bunun için doktora danışılmalıdır.
Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
Ceviz vücuttaki ürik asitlerin birikmesini önleyen bir besindir. Eğer gut hastalığına karşı doğal bir yöntem arıyorsanız mutlaka her sabah taze ceviz tüketebilirsiniz. Ceviz vücudunuzun arınmasını ve ürik asitlerin dışarı atılmasını hızlandırarak gut oluşumuna engel olacaktır.
Bu gıdada çok az miktarda pürin bulunuyor. Pirinç, patates ve karışık tanelerden yapılma ekmeklerin yanı sıra havuç, domates, elma, yoğurt, peynir ve karnabaharda da aynı şekilde yok denilecek seviyede az pürin var. Örneğin domates ve elmanın 100 gramında yalnızca yaklaşık 15 miligram pürin bulunuyor.
Oluşan ürik asit kristalleri, tüm vücutta görülebileceği gibi özellikle böbrek ve eklemlerde oluşur. Vücudun bağışıklık sistemi, ürik asit kristallerini yok etmek için inflamasyon (iltihaplanma) yanıtı oluşturur. İnflamasyon yanıtı da etkili olduğu bölgede kızarıklık, ağrı gibi belirtilere yol açar.
C vitamini ve kandaki ürik asidi azaltan antosiyaninler açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca diyabet ve kolesterol kontrolü için tavsiye edilirler. Düzenli olarak yeşil çay içerek kanda aşırı ürik asit birikmesini önleyebilir, böylece gut gelişme riskini azaltabilirsiniz.
Üzüm, incir, karpuz ve kavun ürik asiti en yükselten, şeker dengesini en çok bozan meyvelerdir. Kalp krizinin sebebi ürik asit yüksekliğidir, ürik asiti yükselten meyveler ise kavun ve karpuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri