Terimler dil sistemi içinde alan dili olarak adlandırılan alt birimlerin üyeleridir. Her dilde mevcut olan bilim, teknik ve sanat alanındaki kelimeler terim niteliği kazanarak alan dilinin söz varlığını oluşturur. Bu söz varlığının oluşmasında toplumsal algının ve dilin yetkinliğinin etkisi önemli rol oynamaktadır.
Mahkeme, duruşma, tüzel gibi kelimeler hukuk alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir. Kafiye, mesnevi, divan edebiyat alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir. Gol, şut, hakem, penaltı gibi kelimeler spor alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir.
Bir bilim, sanat dalı veya meslekle ilgili özel bir kavramı karşılayan sözcüklere terim söz denir. Bir dilin sözvarlığı içinde bilim, teknik, sanat, spor gibi değişik bilim dallarıyla ilgili özel kavramları karşılamak üzere kullanılan binlerce sözcük vardır.
Terim; çeşitli bilim, sanat, meslek, spor dallarında kullanılan; bunlarla ilgili varlıkları, durumları, olayları karşılayan sözcük. Terimler genel konuşma ve yazı dili dışında kalan, uzmanlık isteyen özel uğraş alanlarına ait kavramları ifade etmeye yarayan, sınırlı anlamlara sahip sözcüklerdir.
Tıp, bilim, edebiyat, sanat, hukuk, spor ve bazı meslekler içerisindeki kelimelerin anlam bulmuş hali olan sözcüklerin bütünü terim anlamlı olan kelimelerdir. Terim anlamlı kelimelerin kullanımıyla birlikte ise terim anlamlı cümleler kurulur.
İlgili 37 soru bulundu
Örnek: Batık geminin enkazına ulaşıldı. Bilim, sanat, spor ya da herhangi bir meslek dalıyla ilgili özel bir kavramı, varlığı karşılayan sözcükler terim anlamlıdır.
Ligeti Türk dil ve diyalekderini altı gruba ayırmıştır: I. Uz (Oğuz) dilleri (Azerbaycan, Kınm A, Türk, Türkmen), II. Kıpçak dilleri (Balkar Başkurt, Karaçay, Karaim, Kara-Kırgız, Kazan, Kazak-Kırgız, Kınm B, Kumuk, Kurdak, Mişer, Nogay, Özbek A, Tobol, Tura vb.), III.
Paragrafta terim nedir? Paragrafta terim bir diğer deyişle terim anlam genel anlam bakımından özel alanlara verilen söz ya da isimdir. Paragrafta terim anlam ise paragrafların içinde bulunan terim anlamlara verilen isimdir.
Bir sözcüğün bilim, sanat, spor ya da meslek alanına özgü kavramları karşılığında kazandığı anlama terim anlam adı verilir.
Yani örneğin bir futbol ele alındığında futbol içerisinde konuşulan tüm bilgiler terim olarak değerlendirilmektedir.
İslâm'ın beş şartından biri. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim.
Fransızca terme (aynı anlamda) veya terminologie sözcüklerinden serbest çağrışım yoluyla türetildiği açıktır.
Terim ise, belli bir bilim dalının kavramlarını, nesnelerini, fiillerini ifade eden kelimeler.
Kavram, bir nesnenin zihindeki soyut ve genel tasarımı olarak tanımlanmakta (Türk Dil Kurumu Komisyon, 1988); terim ise bir bilim sanat meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli kavramı olan söz olarak ifade edilmektedir (Türk Dil Kurumu Komisyon, 1988).
Edebiyat, sanat, tıp, astronomi, coğrafya, matematik, geometri, spor, hukuk, dil bilimi… gibi alanlara özgü olan kavramlardır. Belli bir uzmanlık gerektiren çalışma alanlarında kullanılır.
Olduk kolay ve zevkli bir konu olan terim anlam konusunun genel tanımı şu şekildedir. Meslek, sanat, bilim ya da spor gibi alanlara özgü kelimelerin toplamına terim anlamlı kelimeler denilmektedir. Bir kelimenin terim anlamlı olabilmesi için bilimsel kaynaklara dayandırılması gerekmektedir.
Bir dilin genel kelimelerden ayrılan, o dil içinde çeşitli meslek, sanat ve bilim dallarıyla ilgili kavramları karşılayan terimler, eğitim ve öğretimde oldukça önemli bir yere sahiptir. Terimler, içinde yoğunlaştırılmış anlam yükü olan kelimelerdir. Konuların öğretimi terimler aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Kürtçe, genellikle Hin-Avrupa dil ailesinden bir dil olarak değerlendirilir. Ancak Kürtlerin dil değiştirdikleri ve ilk dillerinin başka olduğu birçok araştırmacı tarafından dile getirilmektedir. Kürtçenin karma bir dil olduğu söz varlığında ve gramer yapısında kendini göstermektedir.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Herhangi bir meslek, bilim, spor, sanat dalına ait belirli sözcüklere “terim anlamlı sözcük” denir.
6. Sınıf Türkçe Gerçek, Mecaz Ve Terim Anlam konu anlatımı
Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır. Bu anlamdan "tatlı yiyecek" anlamında "tatlı" ismi türemiştir ve sözcüğün yan anlamlarından birini oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri