Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır. Terk nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 164'üncü maddesinde düzenlenmiş, özel bir boşanma sebebidir.
Terk, evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin ortak konuttan isteyerek ve süreklilik arz edecek şekilde ayrılmış olmasıdır. Evliliğin, eşlere getirildiği en önemli yükümlülüklerden birisi, birlikte yaşama olgusudur.
Eşlerden birinin ortak yaşamdan ayrılmasına terk denir. Eşlerden birinin evlilik birliğinin yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğerini terk etmesi hali boşanma nedenlerinden biri olan terk fiilini ifade etmektedir.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanması esnasında mal sahiplerinin gayrimenkullerinin tamamını ya da bir kısmını kamuya terk etmesidir. Kamuya terk olarak da adlandırılan bu işlem, imar planları çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Terk, eĢlerden birinin evlilik birliğinin kendisine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla, isteyerek ve sürekli olarak ortak yaĢamı terk etmesi ve haklı bir neden olmadan ortak yaĢama dönmemesidir.
Yola bırakma (terk), genel hizmet alanları (yol, yeşil alan vb.) ile ilgili olmasından ötürü, imar uygulaması (parselasyon) niteliğinde bir ayırma (ifraz) işlemidir. İmar uygulaması niteliğinde olması nedeniyle de, yola bırakma işlemi sonucunda, kadastral parsel imar parseline dönüşür ve “arsa” niteliği kazanır.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır. Terk nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 164'üncü maddesinde düzenlenmiş, özel bir boşanma sebebidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
terk / ترک
Bırakma, salıverme, vazgeçme. Boşama. Bakmama. İhmal etme.
Özellikle bir yakınını kaybetmek, boşanmak, ilgisiz ebeveynlere sahip olmak ve taşınma sonucu bağlı olduğu arkadaşlarından uzaklaşmak gibi duygusal ve fiziksel olarak yetersiz bırakılmak, terk edilme duygusuna neden olur.
Bir kişiden ya da bir yerden ayrılmak manasına gelen terk kelimesi ''etmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır.
Terk edilmekten korkmak, bireylerin sevdikleri kişiden uzaklaşacakları düşüncesine karşı hissettikleri normal bir duygudur. Ancak terk edilme korkusunu yoğun bir şekilde yaşayan bireyler, hayatlarını ve ilişkilerini bu korku üzerine değiştirmeye veya inşa etmeye başlamaktadır.
Terk nedeniyle boşanma davası, evlilik birliğinin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmemek maksadıyla eşini terk eden ya da haklı bir sebep olmadığı halde ortak konuta dönmeyen eşe karşı açılabilen davadır.
Metruk bina; artık kullanılmayacak kadar eski olduğu için ya da insanların faydalanması için onlara bırakılan, terk edilen yapıları ifade etmektedir.
terk etmek ne demek? Bırakmak, ayrılmak. Salıvermek, vazgeçmek. Bakmamak, ihmal etmek.
Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur.
En İyi Cevaplar
Terk etme sebebine bağlı. Durduk yere terkediyorsa ve karşındaki gerçekten değerli birisiyse. Değerli olan terkedildiği zaman belki biraz üzülür. Ama o terkedenin her hayalkırıklığına uğradığında o değerli kişi aklına gelir ve üzülür.
Kadının evi terk etmesi suç değildir.
Canlılığı gösteren hareket, kaynaşma.
Terkin; resmi defterlerde ya da tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir. Tapu Sicil Tüzüğüne göre tapuya kaydı olan bir taşınmazın, kaydı bulunmayan bir taşınmaza dönüşmesi halinde sicilden terkin edilir.
Genel yola çıkmak için uygun bir yolu bulunmayan taşınmaz maliki, komşu taşınmaz maliklerinden kendisine uygun bir geçit verilmesini talep edebilir. Komşu taşınmaz malikleri kural olarak bunu yerine getirmek zorundadır.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Bir gayrimenkul istimlak edilerek imar planlarına uygun olarak park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamu hizmet alanları için kullanılabilir. İstimlak yapıldığında satın alınan gayrimenkulün bedeli peşin olarak ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri