Su ısıtıcısından ya da çeşmeden bir miktar sıcak su alıp ve termosun içini sıcak suyla doldurmaya başla. Sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanını ekle ve termosu biraz çalkala. Bulaşık deterjanı sıcak suyun içinde çözünüp dağıldıktan sonra termosu birkaç dakika dinlendir.
Sirkeyi ve peroksiti termosun dibine dökün. Kabartma tozu ekleyin. Termosun geri kalanını sıcak (ne kadar sıcak olursa o kadar iyi olur) suyla doldurun. Şimdi birkaç saat bekleme vakti.
Çok basit. Termosun içine yarım tatlı kaşığı kadar karbonatı dökün ve ardından üzerine biraz da ılık su ekleyin. Biraz beklettikten sonra dipteki lekelerin çıktığını görecekseniz. Eğer dibe ulaşıp fırçayla ovalama şansınız varsa bu da yine hızlı bir çözüm olarak uygulanabilir.
Karbonat ve sirke bir arada kullanılarak termos içerisinde oluşan sararma ve lekeleri giderilebilir. Limon tuzu çelik yüzeylerde oluşan lekeleri gidermek için kullanılan en etkili yöntemlerden bir diğeridir. Termosun içine sıcak su koyarak birkaç parça limon tuzu ekleyebilirsiniz.
Özetle, Stanley termosların sıcak tutmama sorununun çözümü, doğru kullanım, vakum yalıtımının yenilenmesi veya hasarlı termosların tamir edilmesidir. Ayrıca, içeceğinizi termosa doldurmadan önce, mümkünse kaynar su ile termosun iç yüzeyini ısıtmanız, sıcak tutma performansını artırabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Çift duvarlı bir yapıya sahip olan termoslar, içecekleri saklarken harici bir sıcak ya da soğuk hava uygulamıyor. Yalnızca mevcut sıcaklığın dışarı kaçmasını engelliyor. Bunun için de üretim aşamasında, iki duvar arasındaki hava tamamen emiliyor ve adeta bir vakum etkisi oluşturuluyor.
1913'te keşfedilen termos teknolojisinde yalıtım genel olarak dış ve iç yüzey arasındaki vakumla sağlanıyor. İç ve dış duvarlar arasında ısıyı geçirecek hiçbir materyal bulunmadığı için ısı kaybı önleniyor veya soğuk materyalin ısınması engelleniyor.
Su ısıtıcısından ya da çeşmeden bir miktar sıcak su alıp ve termosun içini sıcak suyla doldurmaya başla. Sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı kadar bulaşık deterjanını ekle ve termosu biraz çalkala. Bulaşık deterjanı sıcak suyun içinde çözünüp dağıldıktan sonra termosu birkaç dakika dinlendir.
Termoslar çok sağlam ürünler olsa da temizlik aşamasında asla çamaşır suyu kullanmamalısınız. Çamaşır suyu gibi sert kimyasallar, termosunuza ciddi manada zarar verebilir.
Termosun içine 1 çay bardağı sirke ilave edin. Üzerine de ağzına kadar oda sıcaklığında su ilave edip kapağını kapatın ve güzelce çalkalayın. Ardından akan suyun altında termosu güzelce yıkayın. Sirke, termosun içindeki kötü kokuların gitmesini sağlayacaktır.
Kireç çözücü ürünü metal yüzeye uygulayın ve lekeye nüfuz etmesine izin verin. Endüstriyel kireç temizleyicimizi 5-10 dakika beklemek yeterlidir. Sonrasında lekeyi çıkarmak için sünger veya bezle ovun. Eğer leke temizlenmemiş ise biraz daha kireç çözücü ürünü uygulayın ve tekrar ovun.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Eğer ısıtıcınız çok kireçlenmediyse limon suyu temizliği için yeterlidir. Bir limon suyunu sıkarak ısıtıcının içinde 20 dakika bekletip ardından biraz su ilave ederek ısıtıcınızı çalıştırırsanız kireçler rahatlıkla temizlenir.
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Kaynayan suyun içine 1 fincan sirke veya 2 yemek kaşığı limon tuzu dökün. Birkaç saat suyu ısıtıcının içerisinde beklettikten sonra boşaltın ve içini iyice durulayın. Makineyi bir kez daha sadece su ile çalıştırın ve bu suyu da dökün. Kireç temizlenir.
Bunun için bir çay bardağı sirke yeterlidir. Sirkenin yanı sıra karbonatı da koku giderici olarak kullanmanız mümkündür. Ayrıca termosun içerisine bir şişe maden suyu koyarak bir gece bekletmeniz halinde de koku kalmadan termos nasıl temizlenir sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
Gazlı içecekler
Bu içecekler termosunuzun paslanmaz çelik yapısına hiçbir şekilde zarar veremez. Ancak zarar verebilecekleri şey vakum sağlayan kapağın conta bölümüdür. Zaman içinde bu kısımda asitli içecekler nedeniyle bozulma meydana gelebileceğinden termos içinde asitli içeceklerin saklanması önerilmiyor.
Bu kaplama, içeceğin sıcaklığını korumak için tasarlanmıştır. Ancak, bulaşık makinesindeki sıcak suya ve deterjana aynı anda maruz kalması, bu kaplamayı zararlı ve işlevsiz hale getirebilir. Bu sebeple termos bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.
Termosun maksimum kapasitesini aşmak, termosun içindeki sıcaklığın korunmasını engelleyebilir ve termosun patlamasına neden olabilir. Yemeğinizi termosa koymadan önce mutlaka soğutun. Çok sıcak bir yemek termosun içindeki basıncı arttırabilir ve termosun zarar görmesine neden olabilir.
Kapağını sıkıca kapadıktan sonra dikkatlice çantanıza yerleştirebilirsiniz. Termosunuzda örnek olarak sıcak yulaf ezmesi, sıcak çikolata, çorba, sulu yemek veya çay taşıyabilirsiniz.
En iyi çelik termos markalarına bakıldığında Stanley, Vaeske, Quechua ve Cooker isimleri öne çıkar. En iyi termos bardak markaları ise Starbucks, Allmug, Jumbo ve Aladdin olarak sıralanabilir.
Termosu temizlerken şu yöntemleri kullanabiliriz: Gerekli olan malzemeler: Ilık su, yumuşak bir sünger ve deterjan Uzun süre lekeli olan termosu temizlerken, bir bebek biberonu temizleme fırçasını tercih edin. Daha sonra termosun içine su koyun ve iyice çalkalayın. Ardından ılık su, deterjan koyup tekrar çalkalayın.
Genel olarak baktığımız zaman 48 saate kadar sıcak tuttuğu kanıtlanmıştır. Vakum insulasyon ve çift duvar konstrüksiyonu sayesinde Stanley termoslar ısı kaybetmemektedir. 32 saate kadar içecekleri sıcak tutan Stanley, dayanıklı olmasından dolayı şöhret yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri