Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Salatada çok kullanıldığı için salatalık denmiş olmalı. En makul isim de bu. Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem. İşin ilginç yanı her üç isim de aynı derecede yaygın.
aslında ikisi aynı sebzeye verilen isimdir; sadece şehirle taşra arasındaki farklı söylemlerdir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Hıyar” kelimesi için verilen açıklamada “Kabakgillerden, uzun, iri meyveli, sürüngen, bir yıllık otsu bir bitki (Cucumissativus)” ve “Bu bitkinin iri, yeşil ürünü, salatalık” bilgisi yer alıyor.
Turşuluk salatalığın adı Türkçe kaynaklı olmadığı için belki de... "Turşuluk salatalık adı nedir?" diye düşünenler bilmeli ki ismi kornişon salatalıktır.
İlgili 20 soru bulundu
İlgili Ürünler. Amerika kıtasına ilk hıyarlar (salatalık), Christopher Columbus tarafından 1494 yılında Haiti'ye getirilmiştir.
Kabakgiller familyasına dahil olan salatalık, tek yıllık bitkiler arasında yer alıyor.
cuke i. cucumber i. cucumber (cucumis sativus) i.
Cacık yapımında da kullanılabilen badem hıyar, ferahlatıcı etkisi sayesinde sıcakladığınızı düşündüğünüz anlarda keyifle tüketilebiliyor. Serin bir ortamda saklanması önerilen ürüne hemen sahip olabilirsiniz. Küçük boyutlarla tüketicinin beğenisine sunulan Hıyar Badem, bol sulu yapısıyla öne çıkıyor.
Langa, İstanbul'un Tarihi Yarımada'sındaki Yenikapı semtinin bostanlarıyla ünlü bölgesine verilen isim olarak biliniyor. Geçmişte Langa bostanlarında yetişen salatalıklar; oldukça iri ve uzun görünümleri, sulu, gevrek ve lezzetli özelliğiyle İstanbul mutfak kültürünün sevilen malzemelerinin başında geliyordu.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Dünyanın en uzun hıyarı! İngiltere'de yaşayan Clare Pearce (78) bahçesinde yeşiştirdiği 119 santimetre uzunluğundaki salatalıkla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Salatalık, su oranı oldukça yüksek ve kalori değeri düşük olan bir besindir. Kilo vermek veya mevcut olan ideal kiloyu korumak amacıyla uygulanan diyet programlarında oldukça sık ve bol miktarda kullanılabilen bir yiyecektir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Salatalık doyurucu bir besindir. Marketlere gittiğinizde sebze reyonunda görebilirsiniz. Fakat işe biraz da bilimsel açıdan baktığınızda salatalığın da çekirdeği olduğunu görebilirsiniz. Çekirdekli bir besin olmasından dolayı salatalık meyve mi sebze mi sorunuza, salatalığın meyve olduğunu diyebiliriz.
Eğer tam karşılık olarak alacaksak ilgili sebzenin adı hıyar. Hıyar kelimesi Farsça.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Datça'nın endemik badem türlerinden biri olan sıra badem, diğer badem türlerine göre daha küçük boyutlu olmasıyla bilinir. Lezzeti oldukça belirgin olan sıra bademi, Datça'nın en meşhur badem çeşitlerinden biridir. Duble seçeneği, sıra bademin özel seçkin ürünüdür.
Farsça χiyār خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
banana (musa acuminata) i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri