Hararet Göstergesi Aniden Düşüyor ve Aniden Yükseliyor... Burada sorun termostat ile ilgilidir. Termostat zamansız açılıp kapanıyorsa hararet göstergesinde aniden düşme veya aniden yükselme şeklinde bir durum ortaya çıkar. Termostatın zamansız çalışması, çok büyük masraflara neden olabilir.
Termostatın Kapalı Kalması:
Radyatöre ulaşamadığı için soğuyamaz. Su devamlı ısınacağı için motor çok fazla ısınır ve hararet yapar. Hararet sonucunda aracınız conta yakabileceği gibi piston dahi eritebilir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Özellikle uzun yolda giderken hararet sabit hızda gitseniz bile yükselir düşer. Onun dışında fan açmayabilir veya hiçbirşey yokken de fan açabilir. Bu belirtilerden anlaşılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Normalde Termostatsız araç ısınmaz. Devridaim sürekli yapıldığı için, ısınmaz. Hararetli araçlarda ısınabilir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır. Aracınızın termostatı arıza yaptığında göstereceği en genel belirti ise su kaçaklarıdır. Aracınızda bu sorunlardan herhangi birini gözlemlemeniz halinde bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.
“Dünya genelinde yılda 70 milyon adet otomobil imal ediliyor. Yollarda yürüyen 1 milyarı aşkın araç var. Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Termostat Arızası: Termostat çalışmadığında da hararet oluşur. Bunu motor ısınırken radyatörün soğuk kalmasından anlayabilirsiniz. Çünkü radyatör soğuk ise termostat çalışmamış demektir. Devirdaim Pompası Arızası: Soğutma sisteminin önemli parçalarından biri devirdaim pompasıdır.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Tecrübeli bir kişi için termostat değişimi genellikle 1-2 saat sürer. Termostat değişiminde hangi kontroller yapılmalıdır? Termostat değişiminden sonra soğutma sisteminin basıncını kontrol ederek sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Arabanızdaki tüm sıvılar gibi, antifriz de zamanla bozulur ve sonunda daha asidik hale gelir. Bu, radyatöre ve su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek korozyona neden olur.
Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun. Aracınızın soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörü kontrol ederek gerekirse temiz su eklemesi yapmalısınız. Radyatöre eklediğiniz su içme suyu olmalıdır.
Motor önceden belirlenmiş bir sıcaklığa ulaştığında termostat açılır ve soğutma sıvısının devridaimine izin verir. Soğutucu dolaşımı motorun aşırı ısınmasını engeller. Termostat açılmazsa, araba aşırı ısınır. Termostat, araç motoru çalışırken birçok kez açılır ve kapanır.
Araba yokuşta neden hararet yapar? Araba yokuşta hararet yapabilir çünkü yokuş tırmanışı sırasında motor daha fazla güç üretir ve bu da motorun daha fazla ısınmasına yol açabilir. Ayrıca, yokuş tırmanışı sırasında motorun daha fazla çalışması, soğutma sistemi üzerindeki yükü artırabilir.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Ters çalışan termostatlar, sıcaklık derecesi yükselince kontaklarını kapatırlar, düşünce açarlar.
Termostat pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunmaması halinde ya da kombinin devreye girmemesi durumunda tespit edebilirsiniz. Bu arızanın giderilmesi için pillerin değiştirilmesi yeterlidir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır. Motor suyu sıcaklığı bu derecelere ulaştığı zaman fan açar. Yazlık ve kışlık fan müşürü hakkında detaylı bilgi videomuzda.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Hararet müşüründe bir arıza oluşması durumunda panele iletilen verilerde hata oluşacak ve motor yeterli ateşlemeyi sağlayamayacaktır. Bu oldukça önemli bir durumdur; çünkü ateşlemenin istenilen şekilde sağlanamaması halinde aracınızda teklemeler ve gaz yeme problemleri oluşabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri