Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Memede Kitle Ağrısı Nereye Vurur? Fibrokistik yapıya sahip olan kadınlarda özellikle adet dönemlerinde beliren ya da artan ve çoğunlukla da koltuk altına doğru yayılan meme ağrısı şikayetleri görülebilir. Gün içinde memelerde yanma, batma benzeri hisler yaşanabilir.
Erken evrede memedeki kitle ağrısız olabilir. Fakat ileri evrede veya kemiğe metastaz yaparsa, keskin ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Kanser ağrısı, farklı ağrı mekanizmalarını harekete geçiren çok sayıda fiziksel bileşene sahip olan karmaşık bir kronik ağrıdır.
Memede kanser belirtisi olmayabilir veya tümör herhangi bir boyutta olabilir ve göğüs duvarına ve/veya meme derisine yayılmış olabilir. Ayrıca kanser, köprücük kemiği altı veya üstü lenf bezlerine veya koltukaltı lenf bezlerine ya da göğüs kafesi kemiği yakınındaki lenf bezlerine yayılmış olabilir.
Meme kanseri sıklıkla uzak metastaz görülen bir kanser tipidir. Meme kanserinin en sık metastaz yaptığı yer kemiktir. Kemik metastazlarının da en sık yerle- şim yeri vertebradır ancak kaburga kemiğine olan metastazlar ise daha nadir görülmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Memede kitle
Memede ele gelen kitle varlığı, meme kanserinin en önemli belirtilerinden biridir. Kitle süt kanallarında veya meme dokusunda ortaya çıkabileceği gibi koltuk altı olarak adlandırılan aksiller bölgede de hissedilebilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme kanseri bazı durumlarda memede ağrıya neden olabilir
Her ne kadar meme kanseri çoğu zaman ağrısız bir hastalık olsa bazı özel durumlar nedeniyle memede ve meme başında hissedilen ağrılar da mutlaka önemsenmelidir.
Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Birçok kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de metastaz ihtimali vardır. Metastaz, kanserli hücrelerin vücudun diğer bölgeleri yayılması olarak ifade edilir.
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir.
Memede ağrı bazı kadınlarda hayatlarının bir döneminde yaşam kalitesini bozacak kadar şiddetli olabilmektedir. Göğüs kafesin bölgesinde yer alan eklem ve kaslardan kaynaklanan ağrı meme ağrısı ile karışabilmektedir. Meme kanseri olan kadınların bir kısmı memede ağrı yakınması ile hekime başvururlar.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Düzensiz sınırlı, büyüme eğilimi gösteren, sert kıvamlı ve hareketsiz olarak hissedilen kitleler meme kanseri açısından dikkat edilmesi gereken lezyonlardır. Meme tümörleri öncelikle kanser öncesi lezyonlar olarak erken dönemde fark edilebilir ve bu dönemde tedavi oldukça etkilidir.
Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
En sık rastlanan duktal karsinoma, memenin süt kanallarında başlar. Meme kanseri memenin dışına yayıldığında koltuk altındaki lenfatik nodüller en sık görülen yayılım yerleridir. Kanser hücreleri memenin diğer Lenf Nodlarına, Kemiğe, Karaciğer ve Akciğere yayılabilir.
Meme kanseri olan her 4 kadından 1'inde görülen lenfödem sıklıkla kolda şişlik, ağrı, ciltte sertlik ve hareket kısıtlılığı ile ortaya çıkıyor. Kadınların yaşam konforunu azaltan bu sorun, tedavide geç kalınması durumunda kalıcı hale gelebiliyor.
1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir. Daha yüksek bir derece ise, kanserin daha hızlı büyüme ve göğsün veya vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir. Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri