Bir yer veya nesnenin ısısını kendiliğinden düzenleyen, aynı derecede olmasını sağlayan cihaz, ısıdenetir.
Termostatik vana, sıcaklık değişimlerine duyarlı bir şekilde suyun akışını kontrol eden valflere verilen isimdir. Bu vana, soğuk hava ve sıcak hava sirkülasyonunu kontrol ederek, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğini arttırır. Ayrıca enerji tasarrufu sağlar ve evlerdeki rahatlık seviyesini arttırır.
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Termostatik batarya, suyun sıcaklık ayarını hassas bir şekilde yapabilen ve belli bir derecede sabit tutan bataryadır. Böylece su tasarrufu sağlar ve ani sıcaklık değişimlerine karşı koruma sağlar.
Termostatik Radyatör Vanası (TRV), radyatörlü (petekli) ısıtma sistemlerinde el ile kumandalı radyatör vanalarının yerine kullanılan otomatik radyatör vanasıdır. Algılayıcı (sensör) ve vana gövdesinden oluşur.
İlgili 33 soru bulundu
Termostatik Vana, ortamın ısısını sabitleyerek tasarruf etmenize yardımcı olur.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Termostatik banyo bataryası, banyo musluk bataryası türlerinden biridir. Bu batarya, sıcak ve soğuk suyun karışımını otomatik olarak ayarlayarak kullanıcının belirlediği sıcaklıkta suyun akmasını sağlar. Termostatik batarya, içerisindeki termostat ile belirlenen sıcaklıkta suyun sürekli olarak akmasını garanti eder.
Ürünlerin önemli avantajları arasında, suyun sonraki kullanımda da aynı sıcaklıkta kalması bulunur. Özellikle duş alırken bu özellik oldukça kullanışlı hale gelir. Termostatik duş bataryası sayesinde suyun fazla sıcak ya da soğuk olması problem olmaktan çıkar.
Banyolarda yer alan suyun sıcaklığını ayarlamada kullanılan batarya termostatik banyo bataryası olarak adlandırılır. Duş alırken suyun sıcaklığını istediğiniz dereceye getirmek için kullanacağız bir üründür. Suyu sabit sıcaklıkta kullanmak çok sıcak ve çok soğuk olmasına neden olabilir.
3- Termostatik vana, ev ısındığında kombiyi kapatmayacağından, sadece dengeli ısı dağıtımı sağlayacağından her odaya takılmamalıdır. 5 peteğin en az 2 tanesinde normal vana olmasında yarar vardır.
Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.
Merkezi ısıtma sistemlerinde kanun ve yönetmelik gereği, tasarruf ve konfor sağlamak için evinizdeki tüm radyatörlere termostatik vana takılması zorunludur. Ayrıca bireysel sistemlerde de önemli ölçüde tasarruf ve konfor sağlaması nedeniyle termostatik vana kullanımı tavsiye edilir.
Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin tamamen kapatıldığı bahar yaz dönemlerinde '5' konumuna(28 ⁰C) getiriniz. Termostatik radyatör vanalarını, ısıtma siteminin kullanılan kış dönemlerinde 2-4 arasındaki konumlara (16-24 ⁰C arası) getiriniz.
Oda termostatı, kombi vb ısıtma ünitelerinde kullanılan ve oda sıcaklığı istenilen dereceye geldiğinde ısıtma ünitesine açma/kapama yaptırarak oda sıcaklığını sabit tutmaya yarayan cihazlardır.
Termostatik vana sürekli olarak oda sıcaklığını ölçer; eğer oda vananın ayarlandığı sıcaklık seviyesinin altındaysa, vana kendini açar ve radyatörü ısıtır. Oda termostatik vana üzerinde belirlenen sıcaklık seviyesine ulaştığında, vana kendini otomatik olarak kapatır.
Ne olursa olsun suyu sizin ayarladığınız sabit bir sıcaklıkta tutan bir sistemdir termostatik batarya. İyi bir termostatik batarya su çok soğuk ya da çok sıcak geldiğinde suyu da keser. Bu şekilde üşümeyi veya haşlanmayı engeller. Diğer yandan bir çok bataryada sıcak su kullandığınızda batarya ısınır.
Termostatik kartuş içeren ürünler, suyun kesilmesi durumunda bataryanın otomatik olarak kilitlenmesini sağlar.
Tasarruflu musluk başlığı olarak da bilinen perlatörlerin contaları da önemli bir parça olarak öne çıkıyor.
doğru kullanım için girişe takılmaz, çıkışa takılır !
Suyu kolayca ve güvenilir şekilde kontrol edin
Termostatik duşlarda istediğiniz çıkışı arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Lavabo bataryalarında ise basma butonu ile suyu açıp kapatabiliyorsunuz.
Banyo bataryaları, genellikle banyoda kullanılan musluk ve duş gibi suyun açılıp kapatıldığı cihazların su akışını kontrol eden bir mekanizmadır. Banyo bataryaları, evlerde sıklıkla duş ve lavabo muslukları için kullanılır ve suyun sıcaklığını ve akışını ayarlayabilirler.
Eğer oda termostatı kullanılmaz kombi, kalorifer peteği sıcaklığına göre çalışma gerçekleştirir. Oda sıcaklığı ön planda değil. Bu yüzden verimli ısınma sağlanamaz.
Oda Termostatı Hangi Odaya Konmalı? Oda termostatları genel kural olarak evde ya da yaşam alanlarında en uzun süre kullanılan odaya ya da bölüme yerleştirilmelidir. Buna en iyi örnek oturma odası ya da salon gösterilebilir.
Bulunuduğumuz ortamda üşümek ya da sıcaktan bunalmak istemeyiz.Termostatik vana bulunduğumuz ortamı konfor şartlarına getirerek tasarruf yapmamızı sağlar.Termostatik vana ısı yalıtımlı evlerde kullanıldığında %30 civarında tasarruf sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri