Genç Kalemler'in 1911'deki (ikinci cilt, 1. sayı) “Yeni Lisan” manifestosunda dil sadeleşmesinde “tasfiyeci” ve Orta Asya'daki Türkçeye dönmeyi hedefleyen bir görüşe karşı Türkiye aydınlarının ortak konuşma dilinin esas alınması savunulmuştur. İşte İstanbul Türkçesi, bu dilin adıdır.
Edebiyatımızın güçlü kalemlerinden ve Yeni Lisan hareketinin öncü isimlerinden biri olan Ömer Seyfeddin'in dil ve Yeni Lisan'la ilgili fikirlerinin temelini İstanbul Türkçesi oluşturur.
Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi.
İstanbul Türkçesi olarak da adlandırılan İstanbul ağzı, Türkçenin standart formudur ve Türkçe yazı dili bu ağzı temel alır. Bununla birlikte Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu'da çeşitli Türkçe şiveleri bulunur ve bu şiveler İstanbul Türkçesi ile çeşitli ses ve dilbilgisi farklılıklarına sahiptir.
Türkçe ve Türk dili kelimeleri, Türkiye'de dar ve geniş olmak üzere iki anlamda kullanılır. Dar anlamda Türkçe, Türkiye'de ve çevresinde kullanılan dildir. Geniş anlamda Türkçe bütün Türk Dünyası'nda kullanılan dili ifade eder. Dar anlam için akademik çevrelerde Türkiye Türkçesi terimini de kullanırız.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir. Konuşma dili, günlük yaşamda kullanılan ve yazı dilinden az çok ayrılmış bulunan dil, günlük konuşmadır.
Mesela Tanzimatçıların Osmanlı'da siyasî bütünlüğü sağlamak maksadıyla “millet-i Osmâniye” tabirini benimsedikleri, millet-i Osmâniye'nin kullandığı dil için de “lisân-ı Osmânî” dedikleri, Osmanlı Türkçesi'ni de Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımladıkları bilinen bir husustur.
1911'de Genç Kalemler'de yayımlanan “Yeni Lisan” manifestosundan itibaren yeni Türkçenin standartlarının İstanbul konuşma dili üzerine geliştirilmesi kabul edilmiştir.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Türkçe – %90,11.
Böylece ilk Türkçe konuşan. insan Adem (a.s) olmuştur. Bakara Suresi 31 ve 32. ayetlerde mealen şöyle.
Türkçe, Eski Çin'de Yaşayan Çiftçiler Tarafından Konuşuluyordu.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Tekerlemelerden faydalanmak İstanbul Türkçesi öğrenmek için en etkili ve eğlenceli yollardan biridir. Kitap okumak; özellikle sesli kitap okuma egzersizleri diksiyonunuzu geliştirmeniz için en iyi yöntemlerdendir. Ses kaydı alarak konuşmanızı dinlemek, hatalarınızı fark ederek düzeltmenize yardımcı olabilir.
Dîvânu Lugâti't-Türk'ün elimizde bulunan tek nüshası, bilindiği gibi İstanbul'da Millet Kütüphanesi'ndedir. Bu nüsha, Sâveli Muhammed tarafından 1266'da istinsah edilmiştir.
Dönemin özelliklerini yansıtan sözcükleri barındırır. Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır.
Türk dilinin tarihî dönemlerini adlandırmanın farklı yolları vardır; bunlardan birisi konuşurlarının kurdukları devlet adları ile dönemin dilini adlandırmaktır: Göktürkçe, Uygurca, Karahanlıca, Osmanlıca.
Türk dilinin tarihi sürecinde ticari, kültürel, dinî vb. sebeplerle bu dilin yazımında Göktürk, Mani, Soğut (Sogd), Uygur, Brahmi, Tibet, Süryani, İbrani, Grek, Arap, Kiril, Latin asıllı alfabeler Türk diline çeşitli düzeyde uyarlanmış varyantlarıyla kullanılmıştır.
Kürtçe, genellikle Hin-Avrupa dil ailesinden bir dil olarak değerlendirilir. Ancak Kürtlerin dil değiştirdikleri ve ilk dillerinin başka olduğu birçok araştırmacı tarafından dile getirilmektedir. Kürtçenin karma bir dil olduğu söz varlığında ve gramer yapısında kendini göstermektedir.
Osmanlı İmparatorluğu'nda devlet işlerinde ve sarayda kullanılan dil Osmanlı Türkçesi olmasına karşın imparatorluğun hâkimiyeti altındaki bölgelerde diğer diller de kullanılmaktaydı.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Osmanlı yönetici sınıfının ve eğitimli seçkinlerin kullandığı bir yazışma ve edebiyat dili olan Osmanlıca, günlük hayatta konuşulan bir dil olmamıştır. En belirgin özelliği, Türkçe cümle altyapısı üzerinde, İslam dünyasının klasik kültür dilleri olan Arapça ve Farsçayı serbestçe kullanma olanağı tanımasıdır.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
Osmanlı Türkçesi alfabesinde toplamda 31 harf bulunmaktadır. Bu harflerin 28 tanesi Arap alfabesinden, geriye kalan 3 harfi ise Fars alfabesinden alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri