Rahmin alt sırta bakacak şekilde eğik durmasına ters rahim denir. Tıp dilinde “Retrovert uterus” olarak adlandırılır. Yani rahim öne doğru açılı değil, geriye doğru açılı durur. Buna ters rahim denir.
Normal olarak rahim, karın boşluğunda öne, idrar torbasının üzerine doğru dönük olarak durur, kadınların %20 sinde ise arkaya doğru dönük olur. Bu durum normalin anatomik bir değişikliğidir ve hamile kalmayı engellemediği bilinmektedir.
Rahmin ters durmasında tanı
Şayet hasta şişman değilse rahmin hangi pozisyonda olduğu çoğunlukla muayene sırasında anlaşılabilir. Ayrıca ultrasonda da rahmin ön ya da arka pozisyonda olup olmadığı tespit edilebilir.
Hareketli rahim ters dönmesi semptom vermezse tedaviye gerek duyulmaz. Ağrı şikayetleri oluşursa rahim ağzına halka yerleştirilerek rahim yeniden şekillendirilir sağlanır. Ağrı şikayeti tedavi sonrası kaybolursa yerleştirilen halka 6-8 hafta bırakılabilir.
Normal vajinal doğum sonrası rahmin pozisyon değiştirmesiyle oluşabilir.Rahmi yerinde ve öne yatık pozisyonda tutan bağların , ligamentlerin gebelik esnasında zorlanmasıyla rahim ters pozisyonda arkaya doğru yer alabilir ve sonuçta "ters rahim" yani "retrovert uterus" sonradan oluşabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ters Rahim ve Cinsellik
Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz.
Her ne kadar kısırlığa neden olmasa da ters doğum ya da erken doğum riskleri oldukça yüksektir. En az rastlanan bozukluk ise vajinal agenezdir. Burada rahim ya da vajina olması gibi gelişmemiştir.
Rahim şekil bozukluğu her zaman gebe kalmaya engel değildir. Ancak düşük ve doğrudan gebeliği önleyici etkileri bulunur.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Bebeğin anne karnında ters durması, hem anne hem de bebek açısından tehlike oluşturur. Ters duruşta bebeğin göbek bağının sarkma olasılığı daha da artar. Aynı zamanda bebek ters pozisyonda doğum kanalında ilerlediği sırada, göbek bağına uygulanan baskı plasentadan bebeğe giden oksijenin azalmasına sebep olur.
Coxa ya da farklı bir deyişle leğen kemiğinin iç kısmında, idrar torbasının arkasında, bağırsakların ön tarafında bulunan ve vajinaya açılan rahim, vücutta sınırlı hareket yeteneğine sahip organlardan biridir.
Bazen rahim sarkması vajinal bölgede tıkanıklık yaparak doğumu zorlaştırabilir. Özellikle, rahim sarkmasının ileri derecelerinde doğuma engel olabilmektedir.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
Rahim şekil bozuklukları doğumsal, hormonal etkiler veya geçirilmiş cerrahi müdahalelere bağlı olabilir. Doğumsal anomaliler, organların henüz anne karnında iken normal bir şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Rahmin doğumsal şekil bozuklukları, kadınların yaklaşık %5 ile %10'u arasında görülebilir.
Normal bir rahimde üst kısım belirli bir açı ile aşağı doğru zaten eğimlidir. Ancak bu eğimin artması rahmi iki parçaya bölüyormuşçasına kalp şeklini alması ile sonuçlanabilir. Bu duruma, arkuat uterus, halk arasında kalp şeklindeki rahim, denir. Doğuştan, üreme organlarının geliştiği aşamadan itibaren oluşmaya başlar.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Vajinada doluluk hissi yada cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler varsa veya idrar, dışkı yaparken sıkıntı çekiyorsanız doktorunuza görünmeniz gereklidir. Rahim sarkmasının teşhisi jinekolojik muayene ile konur. Doktorunuz size daha önceki gebeliklerinizi ve doğumlarınızı soracaktır.
Rahmin hamilelik sırasında bir balon gibi şiştiğini düşünebiliriz. Gebelikten önce rahim bir portakal büyüklüğünde olup ve kalça kemik içinde yer almaktadır. İlk üç ayda rahim büyüklüğü yaklaşık 12 haftalık hamile kadında rahim iri bir portakal büyüklüğüne ulaşır ve kalça kemiği dışına çıkmaya başlar.
Rahim doğuştan sahip olduğu yapısal bozukluklar düşüklere sebep oluyorsa, plastik bir operasyon uygulanır ve doğumsal bozukluk giderilir, yapı normale döndürülür. Rahmin doğuştan ters veya arkaya dönmüş olması da ameliyatla düzeltilebilecek, basitçe tedavi edilebilecek bir sorundur.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Ever, dölleyebilir. Ancak yapılan bilimsel çalışmaların sonuçlarında şekil bozukluğu olan sperm sayısının artmasına bağlı olarak erkek kaynaklı kısırlık oluşabileceği gösterilmiştir. Çoğunlukla anormal şekilli spermlerin yüksek sayıda bulunması ile düşük sperm sayısı ve hareketliliği ilişkilidir.
İleri yaş anne adayları ( özellikle 40 yaş üstü ilk doğum ), Kanser cerrahisi geçiren anne adayları, Rahimin aşırı kasılması ve yırtılma riski olması, Bebeğin doğum kanalına girmesine engel olan miyom veya kist olması
Sonradan oluşan rahim bozuklukları ise iç doku iltihaplanması, vajinal enfeksiyon veya rahim içinde oluşan tümörlerden kaynaklı sorunlar şeklinde açıklanabilir. Ancak rahim bozuklukları, doğuştan veya sonradan, tedavi edilmezse gebelik elde edilmesi mümkün olmamaktadır.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri