- Anlatımda birbirine karşıt olan iki sözü yan yana kullanmak.
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Edebiyatta tezat ise, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatı olarak nitelendirilir.
Sözlükte “zıt, aykırı, ters; eş, benzer, denk” anlamlarındaki zıdd kökünden türeyen tezâdd “iki şeyin birbirine zıt olması” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “żdd” md.). Bugünkü Türkçe'de tezat için yeni kelime olarak karşıtlık kullanılmaktadır.
Zıt anlamlı ifadelerin bir arada kullanılmasıyla yapılan sanata tezat nedir. Benzetme ve mübalağa ile birlikte en çok kullanılan söz sanatlarının başında gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Tezat, birbirine zıt nitelikte olan düşünce, his ve durumların; birbirleri ile alaka kurarak edebi eserlerin aynı beytinde dizesinde ya da cümlesinde kullanılmasına tezat sanatı denir.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Tezat (zıtlık-karşıtlık) düşüncesinin birlikte verildiği mısralar, kişiye doğrudan tesir eder. Tezat, varoluşun, yaratılışın, hakikatin asli unsuru ve hikmetidir. “Tezat”, gece-gündüz, iyi-kötü, mümin-kafir, melek-şeytan, Cennet- Cehennem gibi varlıklar, kavramlar, olaylar Kuran'da çokça zikredilir.
Manevi Tezat: Anlam veya anlam çerçevesi bakımından birbiriyle çelişkili ya da zıt kavramların bir ifadede yer almasıyla oluşan tezattır.
Tezat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Tezat anlam olarak da zıt kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
YAZI BOYUTU. Tezat kelime itibariyle Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçeye Arapçadan dahil olan 'tezat' kelimesi kelime anlamı 'zıt olan şey' olarak tabir edilmektedir. Günlük yaşantıda zıtlık ifade eden bütün durumlar 'tezatlık oluştu' şeklinde ifade edilir.
5- Karşıtlık:
Yazar, anlatımı güçlendirmek için iki zıt kelimeyi aynı cümlede kullanır. .
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Tariz veya Dokundurma, sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir. Tarizde mecaz-ı mürsel ve kinayedeki ilgiler yoktur.
Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.
Bir söz içinde geçen iki veya daha fazla unsurdan sonra her birinin karşıtını yahut ilgilisini sırasıyla zikretmek anlamında edebî sanat. Sözlükte “yüz yüze gelmek; iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” mânalarına gelen mukābele bedî' ilminde anlamı güzelleştiren söz sanatlarından biri olup tekābül adıyla da geçer.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
Tıbâk îcab ve selb olmak üzere ikiye ayrı- lır. Tıbâk-ı îcâb birbirinin zıddı iki kelime- nin aynı beyitte ya da ibarede kullanılma- sıdır (Kuru idik yaş olduk ayağ idik baş olduk / Kanatlandık kuş olduk uçtuk el- hamdülillâh [Yûnus Emre]).
Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
Araf'ın cennet ile cehennem arasında bulunan bir yer olduğuna inanılır.
Cennetin 8, cehennemin 7 kapısı vardır. Rabbimiz önce cehennemi tanıtıyor. Zalimler için (günahkarlar için) cehennemde etrafı duvarlarla çevrilmiş azap var. Susuzluktan sızlanıp su isterlerse içildiğinde katran gibi yüzleri kavuran su var.
Hüsnü Talil söz sanatı, kısaca güzel nedene bağlamak anlamına gelir. TDK'ye göre, nedeni bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek nedenini bir tarafa bırakıp, onu hoşa gidecek hayali bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Bu söz sanatı olayları veya olguları güzel bir nedene bağlar.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri