99'lu Tesbih: 99'un Anlamı 99'lu tesbih , esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar. 99 'lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir.
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Tesbih parçaları içerisinde nişane, 99 taneden oluşan tesbihlerde 33 tanede bir konulur. Böylelikle nişane, 99'luk bir tesbihi 3 tane 33'lük bir kısma ayırır.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir.
Bu konuda büyüklerimizin bize söylediği şudur; Gün içerisinde, halkla birlikte de Hakk'ı zikretmek isteyenler için gösteriş ve riya olmadan, avuç içinde kaybolacak ebatta bir 'tesbih' aracı istenmiş. Malum 99'lük tespih uzun olduğu için dışarıda elde tutulamıyor. 33'lük el içinde kaybolur ve kişiye mahsustur.
İlgili 22 soru bulundu
Rüyada tesbih kopması, iş hayatında sıkıntılı bir döneme gireceğinize ve maddi kayıplar yaşayacağınıza işaret eder. Bu rüya, çok iyi giden bir işinizin hiç ummadığınız bir anda bozulacağına delalet eder. Rüya sahibi, bir süre karamsarlık yaşasa ve kendisini yenilmiş hissetse de kısa bir süre içinde toparlar.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur. İlave bilgi için tıklayınız: - Kur'an dinlemenin hükmü nedir?
"'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması).
Stres Azaltma: Tesbih çekmek, erkeklerin stres ve gerginliğini azaltmalarına yardımcı olur. Tesbih çekmek, tekrarlayan hareketler yaparak sakinleşme hissi verir ve kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Estetik Görünüm: Tesbihler, estetik görünümleri ile dikkat çekerler.
İşte bazı ilahi sırların açılabilmesi için belirli sayıda tesbihin veya salavatın çekilmesi uygun olur. Bu sayı kasten çekilmez ise o ilahi sırra erişilmesi mümkün olmayabilir. Fakat sehven, yani unutarak yanlış çekilmiş ise Cenab-ı Hakk'ın rahmetinden kabul etmesini bekleriz.
Hem Osmanlı kehribar tesbihler, hem de kaya kehribar tesbihler, hem de fosilli kehribar tesbihler şu an piyasanın en pahalı tesbih modelleri. Bir diğer yandan şöyle bir bilgi vermek de mümkün: Şu an kehribar tesbihler için piyasadaki en pahalı tesbih türü denebilir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Tespihin varlığına ilişkin ilk izler Mısır'da bulunmuştur. Hristiyan keşişleri tarafından kullanılmaktaydılar. Bugün Belçika sınırları içinde olan, 7. yy'a ait bir Rahibe'nin mezarında, taştan yapılmış tespih taneleri bulunmuştur. Tespihin bugünkü kullanım şekli 12. yy'a dayanmaktadır.
Tesbihin çok uzun yıllar dini sembol olarak kullanıldığı yer hindistandır. Bu durum onu gösteriyor ki müslümanlar tesbihi budistlerden almışlardır. Peki Hristiyanlar da müslümanlardan aldığı bilinmektedir.
Arşivlerde tesbih ile ilgili bilgilere ancak 16. yüzyılın sonlarına doğru rastlanmaktadır. Ne var ki, Hz. Muhammed zamanında namaz ve dua sırasında hurma çekirdeği veya çakıl taşı kullanıldığı bazı hadislerden anlaşılmaktadır.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur. Namazdan sonra tesbih çekmeden dua etmeden kalkılırsa namaz bozulmuş olmaz.
Hatta tespihi giydiği kıyafetin tamamlayıcı bir aksesuarı olarak görürler. Binlerce erkek ile yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre erkeklerin %87' si siyah renk ve değerli taşlardan üretilen teşbihleri seviyor ve bu tür teşbihleri satın almayı tercih ediyor.
Tesbihatı yapmamak günah değildir. Ancak büyük bir sevaptan mahrum kalınmış olur.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz. Bu bakımdan namaz kılındıktan sonra tesbîhat yapmadan camiden çıkmanın caiz olmadığı söylenemez.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur.
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu
Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri