Tesbihin İslam dünyasına hangi tarihlerde girdiği kesin olarak bilinmemektedir. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in döneminde tesbih olduğuna ve tesbih kullandığına dair hiçbir bulguya rastlanmamıştır ancak o devİrde düğümlü ip ile çakıltaşı ve çekirdeklerin kullanıldığı bilinmektedir.
Uzun tesbihat ise, Bediüzzaman Hazretleri tarafından ayet ve hadislere dayanarak hazırlanmış, “Namaz Tesbihatı” ismiyle küçük bir kitapçık olarak hazırlanmış tesbihattır. Şimdi Peygamber Efendimizin (s.a.v.) namazdan sonraki tesbih, zikir ve dualarıyla ilgili sahabe efendilerimizin aktardıklarını paylaşalım.
İsrâ / 44. Ayet
Yedi gök, yer ve bunlar içinde bulunan herkes Allah'ı tesbih eder. O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur, fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız.
Efendimiz her namazın sonunda mutlaka 33 defa Subhanallah, 33 defa Elhamdulillah 33 defa Allahu Ekber derlerdi. Bu tesbihatın öncesinde ve sonrasında günümüzde mescidlerimiz de müezzinlerin seslendirdikleri hemen hemen bütün dualar aynı metinlerle efendimizin namaz akabindeki tesbihatlarından alınmışlardır.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.
İlgili 41 soru bulundu
Bugün bile bazı taşların özel uğurlar getirdiklerine inananlar vardır. Boncukların dini amaçla ve duaları saymada kullanılmasına ilk olarak Hindistan'da, Hindu inanışında rastlanıyor. Tesbihin ataları Hindistan'dan doğuya, sonra Ortadoğu'ya, en sonunda da Avrupa'ya yayılıyor.
Tesbihin tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Avladıkları avların parçalarını ipe dizen ilk insanlar, bunları bir sonraki avda başarı sağlamak için üzerilerine takarlardı. Sonraları bu tip takıların, kötülüklerden ve düşmandan koruduklarına inandıkları için savaşlarda da takmaya başladılar.
Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir. Ancak Peygamber Efendimiz SAV her namazın sonunda salavat getirerek önce istiğfar duası ardından Ayetel Kürsi ve ardından tesbihatını gerçekleştirmekteydi. Namaz tesbihatı genellikle 33 er defa arayla toplam 99 olarak çekilmektedir.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde bu konuda şöyle demiştir: "Namazın sonunda tesbihat, namazın tohumu, çekirdekleri hükmündedir." Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.
Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.
Tesbihat yapmadan camiden çıkmak caiz midir?" sorusu üzerine şu fetva yayınlandı: "'Namazlardan sonra yapılan tesbihat ve dualar, namaza dahil olmasa da makbul ibadetler arasında yer aldığından müstehaptır (Dinen emredilmediği halde yapıldığında sevap kazanılması).
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Hanefilerde ise, hem farz hem de sünnetleri kıldıktan hemen sonra tesbihatı yapmak evladır. Her iki mezhepte de farz namazlarından sonra tesbihat yapmak sünnettir. Ancak genel uygulama namaz kılınan cami ve bölgelerde hangi mezhep mensubu daha çoksa, o mezhebe uyularak tesbihat yapılmasında bir sakınca yoktur.
Tesbihât, İslam dininde genellikle farz namazlardan sonra yapılan zikir ibadeti. Kur'an'dan özel ayetler (Ayetel Kursi) ile Allah'ı yücelten ve ona şükür arz eden Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber zikirlerinden ibarettir. Tesbihat'dan sonra dua edilir. Tesbihat el ya da tesbih ile yapılır.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Tesbihat, farz namazlardan sonra okunan dua, zikir ve teşbihlerden ibaret bir dua mecmuasıdır. Bu dua ve teşbihlerin kaynağı hadis-i şeriflerdir. Peygamber Efendimiz namazlardan sonra bu teşbihleri okuduğu gibi, onu takip eden sahabe, İslâm âlimleri ve veliler de okuyagelmişlerdir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Özellikle dua ve zikir yapılmadan önce tesbih çekerken estağfirullah kelimesini 100 kez okumak oldukça faziletlidir. Tesbih çekerken en faziletli ve her Müslümanın günde en az 100 kez söylemesi tavsiye edilen subhanallahi ve bihamdihi zikrini söylemek maddi ve manevi açıdan büyük faydaları olan zikirlerdendir.
Tesbihat Allah'ı zikretmek için yapılan bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından sonra tesbihat yapılabilir. Elle yapılabildiği gibi tesbih çekerek de tesbihat yapılabilir. Her ikisi de sünnet olarak kabul edilir.
Tesbihatı yapmamak günah değildir.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
- Kadının sesi, Hanefi ve Şafii mezhebine göre avret değil, yabancıların duymasında bile sakınca yoktur. Yeter ki, fitneye sebep olacak nağmeli olmasın. - Demek ki, söz konusu iki mezhebe göre de bir kadın kendi eşinin ve çocuklarının yanında açıktan Kur'an okuyabildiği gibi, tesbihat da yapabilir.
99'lu Tesbih: 99'un Anlamı
99'lu tesbih , esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar. 99 'lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir.
Tesbihin çok uzun yıllar dini sembol olarak kullanıldığı yer hindistandır. Bu durum onu gösteriyor ki müslümanlar tesbihi budistlerden almışlardır. Peki Hristiyanlar da müslümanlardan aldığı bilinmektedir.
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri