Bol miktarda karbonhidrata sahip olan bu besin, köpeklere nadir olarak verilmelidir. Aynı şekilde süt köpeklerde temel gıda olmamalıdır. Eğer ki köpek kaliteli kuru mama tüketiyorsa aralıklarla sütlü ekmek vermenizde bir sakınca yoktur ancak yavru bir köpeği doğrudan sütlü ekmekle beslemek yanlıştır.
Yavru köpeklerin tek başına sütlü ekmekle beslenmesi doğru değildir. Çok sık olmamak kaydıyla verilebilir fakat gereğinden fazla vermek kalp başta olmak üzere; şişmanlık, tansiyon gibi sağlık sorunlarının oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Süt, krema ve peynir
Köpekler yetişkin olduklarında, gereken enzimlerden yoksun oldukları için süt ürünlerini sindirememeye başlarlar. Bu; evcil hayvanınızın süt, krema veya peynir yemesi durumunda kusma, ishal ve mide fesadı gibi laktoz intoleransı belirtileri gösterebileceği anlamına gelir.
Ekmek, köpekler için iyi bir protein ve besin kaynağı olmamasından dolayı ve aşırı miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına sebep olabilir. Şayet köpeğinize ekmek vermek istiyorsanız, çok az porsiyonlarda ve ara sıra atıştırmalık olarak vermeniz önerilir.
Evet, köpekler yoğurt yiyebilir. Yoğurt peynir, süt ve süt ürünleri köpeklerin vazgeçilmezlerinden biridir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan süt ve süt ürünleri köpekler için oldukça sağlıklıdır. Bu ürünleri fazla olmamak şartıyla köpeğinize yedirebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
-Sade ve doğal yoğurt, köpekler için genel olarak güvenlidir. Yoğurt, sevimli dostlarınızın bağırsak sağlığı için faydalı probiyotikler içerirken aynı zamanda protein ve kalsiyum besin değerleri bulunmaktadır. Bazı yoğurtlar tatlandırıcı ya da şeker içerdiği için köpeklere verilmeden önce muhakkak içeriği okunmalıdır.
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır.
İster inanın, ister inanmayın; köpekler yumurta yiyebilir! Yumurtanın protein içeriği yüksektir ve birçok temel yağ asidi ile temel amino asit içerir. Pişirildiğinde veya haşlandığında lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olur. Yumurtalar, bazı köpek mamalarında da önemli bir protein kaynağıdır.
Küçük parçalar halinde peynir verilmesinde bir sakınca yoktur fakat yalnızca arada bir vermek gerekir. Nadiren de olsa, bazı köpekler süt ürünlerine karşı isteksiz ve hassas olabilirler, eğer köpeğiniz süt ürünleri içeren yiyecekler yedikten sonra ishal ya da hasta oluyorsa, elbette ki bunlardan kaçınılmalıdır.
Örneğin pirinç, havuç, muz, et ürünleri, balık, marul ve ıspanak köpeğinize zorda kaldığınızda verebileceğiniz besinlerdir. Tüm bunlara rağmen köpeğiniz için uygun olan kuru köpek maması en faydalı ve ilk tercih edilmesi gereken seçenektir.
Mamanın ıslatılaması ilk 2-3 aylık dönemde süt ile yapılabilir. Daha sonraki dönemde mamanın ıslatılması gerekirse bu işlem su, et suyu yada yemeklerin sularıyla yapılmalı, süt kullanılmamalıdır.
Köpeklerin üzüm ve kuru üzüm tüketmesi, veteriner hekimin anında müdahalesini gerektiren acil bir durumdur. Köpeğiniz üzüm yedikten sonra en fazla bir saat geçtiyse veteriner hekiminiz, üzümleri sistemden çıkarmak için köpeğinizi kusturmayı dener.
Rüyada köpeğe ekmek vermek de aynı şekilde bu rüyalar içerisinde yer alır. Rüyada köpeğe ekmek vermek rüya sahibinin çok iyi işler yapacağı üzerine yorumlanır.
Yavruluk döneminde olan köpeğinize süt vermenizde sakınca yoktur. Ancak verilecek olan sütün yanı sıra takviye olarak kuru mama vermenizde gerekmektedir. Yavru köpekleri sadece süt ile beslemek son derece zararlı olup ishale yakalanmalarına sebebiyet verecektir.
Yani bir yavru köpek 1 kilogram ağırlığındaysa günlük süt ihtiyacı yaklaşık 100 mililitre civarındadır. Bununla birlikte yavru köpeklerin midesi küçük olduğu için süt miktarı küçük porsiyonlara bölünerek verilmelidir. Yüksek miktarda öğünler köpeğin kusmasına neden olabilir.
Salatalıklar, köpekler için güvenli ve besleyici bir atıştırmalık olabilir. Lif ve antioksidan açısından zengin olan salatalıklar, C ve K vitaminin yanı sıra magnezyum ve potasyum gibi elektrolitler açısından zengin bir kaynaktır.
Köpeklerin yiyebileceği meyveler arasında muz da yer alır. Ölçülü verildiği takdirde köpekler için hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir ikram olarak değerlendirilebilen muz içerisinde potasyum, lif, bakır ve çeşitli vitaminler bulunur.
İster yavru köpeğiniz hasta olsun, ister sadece köpeğinizi beslemek için sağlıklı bir yiyecek arıyor olun, haşlanmış tavuk en iyi seçenektir. Aslında haşlanmış tavuk, köpeğinizin diyetinin gerektirdiği protein, vitamin ve minerallerle doludur ve hassas veya midesi bozuk köpeklere yedirilebilecek kadar yumuşaktır.
Köpeklerin çoğu çene altı, karın, göğüs ve kuyruğun son kısmından okşanmayı severler.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Gelişimin çok hızlı olduğu yavruluk dönemi sona erdiğinden, küçük ırk köpeklerin ırklarına özel ihtiyaçlarını karşılayan yetişkin köpek mamaları ile beslenmeleri gerekir. Yetişkinlik evresinde öğün sayıları günde 2 - 3 şeklinde revize edilebilir.
İnsan gıdalarındaki baharat karışımları, sarımsak, soğan gibi bileşenler hayvanlar için ve köpekler için oldukça zararlıdır. Bu tip içeriklere sahip yemekler köpeklerde mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir, sindirim sisteminin çalışma şeklini bozabilir.
Köpekler pirinç pilavı yiyebilirler ancak onların tüketecekleri pilavın yağsız ve tuzsuz olması gerekir. Pilav sosla tatlandırılmamalı, pilava eklenecek başka besinler varsa köpeklerin tüketimine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri