Temelde; görsel, yazı ve bu ikisinin kombinasyonu olmak üzere üç logo çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
Amblem ve logo kavramları birbirlerine yakın olsalar da farkları da var. Logo, bir kurumun adını yansıtır. Amblem ise bir anlam içeren şekil ya da sembollerden oluşur. Logolar harflerden, kelimelerden oluşur.
Bir sembolde hem şekil hem harf varsa, o amblem değil logo sayılır. Sadece çeşitli şekillerden oluşan ve üzerinde hiçbir harf bulunmayan semboller ise amblem olarak nitelendirilir.
Simge ile neredeyse eş anlamlı olarak kullanılsa da, daha kesin kurallarla belirlenmiş ve neyi temsil ettiği kesin olarak bilinir. 20. yüzyılın sonlarından itibaren Türkçede görülen İngilizceleşme eğilimiyle, "logo" sözcüğü de amblem yerine sıklıkla kullanılır oldu.
İlgili 19 soru bulundu
Tarihte ilk tescillenen logo tasarımı için Stella Artois firmasının logosunu örnek gösterebiliriz. Markanın faaliyet gösterdiği sektör içecek. Firmanın kuruluş yılı ise 1366 yılında Belçika'da gerçekleşmiştir.
Logo, bir şirketin kimliğini yansıtan önemli görsel öğedir. Logo tasarımı, markaların kişiler tarafından akılda kalmasını ve algılanmasını sağlar. Bu bakımdan logo bir şirketin kurumsallığına, vizyonuna uygun tasarlanmalı.
Doğru Yazı Fontunu Kullanın
Renk ve ikon kadar logo tasarımında kullanılan yazı tipi yani fontlar da önemlidir. Günümüzde binlerce çeşit yazı fontuna kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Logoya en uyumlu fontu birçok farklı fontu deneyerek bulabilmek mümkündür.
Logotype ise yanında simge yada semboller içermeyen, direkt marka adını yansıtmaya yönelik hazırlanmış harf, rakam, ve yazı tipi tasarımına denmektedir. Aynı zamanda özgün, farklı ve farklılık uyandırabilecek görsel algıyı da içerisinde taşımaktadır.
Logo sembolleri (aynı zamanda marka işaretleri, resim işaretleri olarak da bilinir), markanın kimliğini veya faaliyetini yansıtan grafik simgeler, semboller veya resimlerden oluşur. Genelde bu tür logolar, gerçek hayattan bir objeyi temsil eder.
İdare, logo kullanmak istediğinde sayfanın üst boşluğu 0,5 cm olarak düzenlenir. veya etkinlik gibi hususlarla ilgili logo kullanılmak istendiğinde, “Başlık” alanını ortalayacak şekilde idareye ait olan logo solda; diğer logo sağda kullanılır. Belge üzerinde en fazla iki logo kullanılabilir (Örnek 1).
Dişi Logonun Özellikleri
Arka planın düz beyaz olmadığı durumlarda kullanılır. Görsel olarak kullanılmalı, yeniden oluşturulmamalıdır. olarak kullanılmalıdır.
Web sitesi logoları genel olarak herhangi bir boyutta olabilir, ancak web sayfaları için önerilen logo boyutları 250 x 150 px pikseldir. Logonuzu bir web sitesinin, afişin veya düzenin tüm genişliğini kaplayacak şekilde kullanmak yerine, genel tasarıma dahil edilmesi gerektiğini unutmayın.
Logo tasarımcısı olmak için üniversitelerin grafik tasarım / web tasarım veya ilgili herhangi bir bölümünden lisans veya önlisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir. Mesleki gelişimi sağlamak için grafik tasarım ile ilgili sertifika programlarına katılmak mümkündür.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Logo tasarımı için en iyi ve en yaygın yazılım Adobe Illustrator olarak bilinse de ancak herhangi bir vektör tabanlı yazılım ile de harika logolar tasarlayabilirsin. Birçok logo tasarım programı renk paletleri, tipografi ve belirli tasarımları zaten içeriyor.
Logo, herhangi bir kelime kullanmadan müşterilerinizi şirketiniz hakkında bilgilendirmenin etkili yolunu sunar. Saniyeler içinde basit bir sembol, hangi sektörde olduğunuzu, ne tür bir hizmet sunduğunuzu, marka değerlerinizi gösterebilir ve işletmenizin genel havasını ortaya koyabilir.
Adından da anlaşılacağı üzere ikonik logolar; ağırlıklı olarak harf, rakam, sembol ve özel ikonlardan oluşan, insanların direkt görsel hafızasına hitap eden logo çeşididir. Genellikle belli bir bilinirliğe ulaşmış markalar tarafından tercih edilmektedir.
Logo tasarım işi profesyonel grafik tasarımcı ya da kendisini ispat etmiş reklam ajanslarına verilmelidir. İşi bilmeyen kişilerin logo tasarımı dahil hiçbir görsel tasarım işinde faaliyet göstermemeleri gerekir. Zira, başından beri ifade ettiğimiz üzere bu başlı başına bir uzmanlık alanıdır.
Logo basit ve sade olmalı
Logonun basit olması, hatırlanmasını da kolaylaştırır. Bu nedenle de karmaşık ikonlardan ve şekillerden uzak durmanız da fayda var. Sade ve basit olması akılda kalıcılığını da artıracaktır. Büyük markaların logolarını incelediğinizde, basit ve sadeliği göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri