Teşekkür, bir bakıma, yapılan iyiliğin idraki içinde olduğumuzu iyilik yapana izhar etmek, memnuniyetimizi ifâde etmektir. Dilimizde, insanlardan gelen iyiliğe karşı izhâr edilen şükrü, teşekkür kelimesiyle ifade ederiz. "Şükr" kelimesini ise, aynen "hamd" gibi Allah için kullanırız.
İnsanlara teşekkürün ilki sözlü olarak “Teşekkür ederim, Allah razı olsun...” demek ya da lisanı hal (jest ve mimikleri) ile bunu belli etmek, İkincisi yapılan iyiliğe aynısıyla ya da daha güzeliyle mukabele etmek, Üçüncüsü ise bunları doğrudan yapamadığımız durumlarda, bize iyiliği dokunana dua etmektir.
Bu yüzden tabiata teşekkür, şirkin birinci adımı olur; sonrası ise ulûhiyete gidiştir. İnsanların en dâhileri olan filozoflar tabiat bataklığına saplanıyorsa, avam insanlar ne yapmaz ki... Tabiata teşekkür etmek akıl dışıdır, dalalettir, şirktir.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması” hem “Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
[1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
İlgili 16 soru bulundu
Harvard Sağlık Enstitüsünün yaptığı araştırmaya göre teşekkür etmek, kişinin günlük hayatını, geçmişe bakış açısını ve geleceğe karşı olumlu tutumunu etkileyebiliyor. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre teşekkür etmek: Kişiye pozitif bir bakış açısı kazandırır. Deneyimlerden alınan zevkin artmasını sağlar.
Arapça şkr kökünden gelen taşakkur تشكّر “şükretme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şakara شكر “şükretti” fiilinin tafaˁˁul vezninde V. masdarıdır.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
7- Elhamdülillah:
Günlük hayatta Allah'a teşekkür etmek için sıklıkla dile getirilir. Genellikle yemeklerden ve hapşırdıktan sonra söylenir.
Şükür duası Allah'ın bu dünyada bize bahşettiği tüm her şeye teşekkür etmek amacıyla yapılan, bereketi artıran bir ibadettir. Alimler duanın sabah ve akşam dönemlerinde okunmasının, hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazında ve akşam namazı sonrasında bu dua okunarak, Allah'a teşekkür edilebilir.
Kelamcılar (İslam akaid felsefecileri olan) yaratılmış olanların, Kadir-i Mutlak olan Allah'ın sıfatlarından gaybı bilme, yaratma, alemde tasarruf etme, hidayete erdirme ve saptırma gibi özelliklerin başka insanlara, tanrılara, melek, cin, şeytan ve sâireye atfını şirk olarak nitelendirirler.
Teşekkür veya takdir etmek, bir şeyin değerini ve anlamını kabul ederek karşınızdaki ile olumlu bir duygusal bağ hissetmek değil midir? Teşekkür, aslında iyiliğin bir tasdikidir. Teşekkür ile hayatta bize yaşatılan iyi şeylerin olduğunu onaylıyoruz.
İbnü'l-Esîr'e göre bu hadisin, “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a da şükretmez” anlamındaki bölümü, “Kişi insanların iyiliğine teşekkür etmek yerine nankörce davranırsa Allah da onun şükrünü kabul etmez” demektir.
Hamd ve şükür; hak ve hakikat sevgisi ile gönlün dolması hâlidir. Bundan dolayı ahlâka uygun olarak hamdde sevinç ve arzu mânâsı, şükürde ise içten bağlılık ve dostluk mânâsı daha açık bir şekilde bulunur. Allah bir kula nimet verdiğinde şükretme, ancak o nimeti aldığında ise hamdetmek gerekmektedir.
a. İnsanlara; ”Teşekkür ederim, Allah senden razı olsun, Rabbim sizlerden razı olsun, “ demek. Buna sözlü teşekkür diyebiliriz. b. Bizlere yapılan iyiliklere aynısıyla/enzeriyle veya daha güzeliyle mukabele etmek.
Yardımsever Kime Denir? Başkalarının sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için çabalayan, empati yeteneği gelişmiş, sağduyulu kişilere yardımsever denir.
Böyle yüce bir Allah'a teşekkür edilmez mi? Allah'a teşekkür etmek, sadece (Şükür ya Rabbî) demekle olmaz. Onun istediği gibi teşekkür etmek gerekir. Biz kendi aklımıza göre teşekkür etmeye kalkışırsak, Allah korusun, Onun şânına yakışmayacak ne uygunsuz şeyler söyleriz, ne çirkin şeyler yaparız.
📌Elindeki nimetleri verenin farkında olarak şükretmek kulluğun bir şartıdır. ➡ Bakara suresi 152. ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyuruyor: "Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin!" ➡ Zengin-fakir her insan Cenab-ı Hakk'ın verdiği nimetler sayesinde varlığını devam ettirebilir.
Şükür, kelime anlamı olarak “övmek, iyiliğe karşı dua etmek, kanaatkârlık, müteşekkir olmak, iyilik bilmek, güzelliğin takdiri ve minnettarlık” dahil olmak üzere bütünü temsil eden bir kavramdır.
Bu bağlamda Elhamdülillah kelimesi Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, Hamd Allah'adır gibi övgü ve saygı ifade eden bir söz öbeğidir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli.
hamd şükür'den daha geneldir; bollukta da darlıkta da, sağlıkta da hastalıkta da, hüzünde de sevinçte de hamd edilebilir. ama şükür sadece nimet karşılığı ve o nimetin artması için olduğundan, hastalıkta ve sıkıntılı anlarda, kötü durumlarda şükredilmez diye anlatılabilir en basit haliyle.
teşekkür ederim, sağol, sağolun ünl.
şükran - Nişanyan Sözlük. Arapça şkr kökünden gelen şukrān شُكْرَان “şükretme, minnet duyma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şakara شَكَرَ “şükretti” fiilinin fuˁlān vezninde masdarıdır.
Arapça şkr kökünden gelen şukr شُكْر “teşekkür etme, minnet duyma, övme, yüceltme” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri