Dilimize Arapçadan geçmiş olan arz kelimesinin sözlük anlamı dünya ve yeryüzüdür. Bu kelime fiil olarak kullanıldığında ise sunmak ve takdim etmek manasına gelir. Resmi kurumlara yazılan dilekçelerin sonuna ''arz ederim'' yazılır.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Arz, sözlük tanımı itibarıyla belirli bir ürünün, malın veya hizmetin, belirli bir adette “ortaya çıkması” veya “sunulmasıdır”. Örnek olarak, A ürününden 100 adet üretildiyse bu ürünün arzı 100 adet demektir.
Resmi yazıların sonunda “SUNULUR”, veya “ARZ OLUNUR” gibi 3. şahıs fiil kullanmak doğru değildir. Çift imzalı yazılarda çoğul olarak “ARZ EDERİZ”, “RİCA EDERİZ” ifadesi kullanılır. Eşit düzeyde olduğu halde “rica ederim” diyen bir kuruluşa “rica ederim” diye cevap verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Dilekçe yalnızca makamlara hitaben yazılır; kişilere hitaben dilekçe yazılmaz. Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder.
1-üst/amir teşekkür eder,ast sağol diye cevap verir. 2-üst/amir rica eder, ast istirham eder. 3-üst/amir rica ederim, ast arz ederim der.
ALT MAKAMLARA YAZARKEN;
Bilgilerinize rica ederim. Gereğini rica ederim. Gereği için bilgilerini rica ederim.
Halimi arz etmek (aşkımı açıklamak) için seni yalnız bulamıyorum; seni yalnız bulunca da kendimi asla bulamıyorum.
2.Büyük kıta, kara.” D.Mehmet Doğan, Temel Büyük Türkçe Sözlük, Bahar Yayınları, İstanbul, 1994, s. 206.; “Arz: 1.Yeryüzü, Dünya. 2.Toprak, yer, zemin.
Taslağa göre, vatandaşların resmi kurumlara verdiği dilekçelerin 'arz ederim' ifadesiyle bitmesi zorunluluğu kaldırılıyor. Devletin vatandaşa gönderdiği yazılar ise artık 'saygılarımla' ve 'iyi dileklerimle' ifadeleriyle bitirilecek.
Arz Ederim Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Arz Ederim kelimesinde ise etmek ve arz kelimeleri kaynaşmamıştır. Bu nedenle kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Uygulamada sıkça görülen “Saygılarımla arz ederim” şeklindeki kullanım ise iki defa hatalıdır. Arz etmek zaten “saygıyla sunmak” anlamına geldiğinden bunun önünde tekrar bir saygı ifadesi kullanmak tekrara düşmek olacaktır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Kelimesi Nasıl Yazılır? Teessüf Ederim! Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Teessüf Ederim!
Arz kelimesi dilimizde uzun zamandır kullanılan bir kelimedir. Arz kelimesini cümle içerisinde kullanabilmek için anlamını bilmek gerekir. Arz kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize Arapçadan girmiş olan arz kelimesi ülkemizde ekonomik anlamda piyasaya sürülen mal ve sunu şeklinde açıklanmaktadır.
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır. Bir yazı aynı anda hem üst, hem de alt makama gönderiliyorsa, “arz ve rica ederim” ifadesi kullanılır.
Arz, bir mal veya hizmetin piyasada sunulan miktarını ifade eder ve üretim faktörlerinin miktarına, üretici davranışına ve maliyetlere bağlı olarak belirlenir. Bir üretici veya satıcı, belirli bir fiyat seviyesinde ne kadar mal veya hizmet sağlamaya hazır olduğunu bu doğrultuda belirleyebilir.
Genel olarak hadislerin karşılaştırılması ve hocanın onayına sunulması anlamında bir terim. Sözlükte “ortaya koymak, göstermek, sunmak, bir şeyi gözden geçirip durumuna bakmak, teklif etmek” gibi mânalara gelir.
Yazıyı teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa bunlardan onay makamına en yakın yetkili "Uygun görüşle arz ederim." ifadesiyle onaya katılır. Bu ifade, teklif eden birim ile onay bölümü arasına uygun boşluk bırakılarak yazılır ve yazı alanının solunda yer alır.
Bir iş görüşmesinden, bir tavsiyeden veya etkinlik davetinden sonra birisine bir teşekkür mail'i göndermek, size gösterdikleri ilgi için minnettarlığınızı ve takdirinizi gösterir.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan talep etmek kelimesi, dilemek, istemek, arzu etmek anlamına gelir. Resmi kurumlara yapılan başvurular için de aynı kelime kullanılır.
Önemli değil: Birisi size Teşekkür ederim dediğinde Önemli değil, Bir şey değil ya da Sorun değil gibi bir cevap vermelisiniz.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
teşekkür ederim; durumdan hoşnut ve memnun olduğunu belirtmek için kullanılan nezaket sözüdür. ve; yapılan bir iyiliğe karşı duyulan gönül borcunu sözle anlatmaktır. "teşekkürler" de hemen hemen aynı anlamda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri