Selv, çekilen acıyı unutmak, rahata ve selamete ermek, yeniden mutlu olmak anlamına gelirken teselli de acı çeken birisini rahatlatmaya çalışmaktır. Bu kelimenin fiil hali teselli etmek ya da teselli vermek şeklinde kullanılır.
Teselli etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Avundurmak, acısını gidermeye, onu rahatlatmaya çalışmak.
Çünkü bu kelime grupları, eski zamanlarda oluşmuş ve o dönemin özelliklerine göre anlam verilmiş sözlerdir. Ancak yine de günümüzde kullanılabilecek, zamansız anlamlar içerirler. Bu nedenle günlük yaşamda ve edebi sanatlarda sıklıkla kullanılırlar. Bu ifadelerden biri de Teselli etmek (veya vermek) sözüdür.
i. (< avun-tu) İnsanı oyalayan, avutan şey, tesellî: Her yaş kendi avuntusunu da berâber getirir (Fâlih R.
İlgili 29 soru bulundu
Tevkil Nedir? Tevkil ya da tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine denir.
TASALI. sıf. Kaygılı, endîşeli, üzüntülü: Her zaman gözü yaşlı, dertli ve tasalı idi (Sâmiha Ayverdi).
Arapça kökenli bir sözcük olan tecelli, ''cela'' kökünden türetilmiştir. Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir.
Tesellüm, sözcük anlamı itibarıyla verilen bir şeyi resmen teslim almak demektir. Tesellüm memuru ne demek sorusuna işletmelere alınan malzeme, yiyecek içecek ürünleri, demirbaş eşyaları teslim alma, kontrol etme ve depolama işlemini yerine getiren personeldir şeklinde yanıt verilir.
Türk Dil Kurumu açısından teselsül kelimesi, 'Zincirleme ya da birbirine bağlı' biçiminde ifade edilmektedir. Birden fazla kişinin borçtan dolayı sorumlu olması üzerinden de ele alınan bir kelime olduğunu ifade etmek mümkün.
“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin” gibi cümlelerle ölenin yakınları teselli edilir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır. Bu sözcükler, ölmemiş olsalar bile anne ve babasından sürekli olarak koparılmış çocuklar ve hayvan yavruları için de kullanılır.
Basit bir taziye ile samimi endişeni ifade et.
Tanıdık kişilere söyleyeceklerini basit tut veya sana daha yakın birisi için daha düşünceli bir şekilde destek ol. “Acı kaybınızı işittim, başınız sağolsun.” “Kötü haberi duyduğum için çok üzgünüm.”
Hüner kelimesinin sözlük anlamı marifettir. Bu sözcüğün fiil hali "hüner göstermek" şeklinde yazılır. Bir işte ya da sanatta marifetli olan kişiler ise hünerli olarak nitelendirilir.
Teslim, TDK'ya göre kendi sorumluluğu altında olan bir malı başkasının sorumluluğuna vermek olarak tabir ediliyor. Tesellüm ise gönderilen eşya ya da taşınabilir malın teslim alınması olarak tanımlanır.
Tesellüm, günlük yaşamımızda karşılaştığımız kelimeler arasında yer alır. Arkadaşlar arasında, aile ortamında ve internette sıkça Tesellüm kelimesine rastlamak mümkündür. TDK tarafından yapılan araştırmalar sonrası düşüncelerimizi anlatırken kullandığımız kelimeler arasında kendisine yer bulmuştur.
14. yüzyılda literatüre giren imtina etmek kelimesinin ilk anlamı, çekinmek ve mesafeli durmaktır. Bu kelime günümüzde utanmak manasında da kullanılır. Kelimenin diğer anlamı is olanak dışı ve imkansızlıktır.
Allah'ın bütün isimleri her varlıkta tecellî etmez; kiminde birkaç isim kiminde on isim tecelli eder. İnsan ise bütün esmaya mazhardır. Zaten insanın üstünlüğü ve şerefi de bütün isimlere ayna olmasından dolayıdır. En az tecelli cansız varlıklarda, en çok tecelli ise canlı varlıklarda olur.
Değerli Kardeşimiz; Allah'ın kudret sıfatı ile tecelli etmesi gibi, Zat-ı Akdesi ile kainatta tecelli etmesi mümkün ve cari değildir. Allah'ın Zatı mekan ve zamandan münezzehtirü, tecelli sureti ile de olsa kainatla bir irtibat içinde değildir.
Bunlar Hayât, İlim, İrâde, Kudret, Tekvin, Sem, Basar ve Kelâm'dır. Bu sıfatlar kâinatta iş ve icraat gören, tasarruf ve tecellileri olan hakîki ve etken sıfatlardır. Bu sıfatlar selbi ve gayri sıfatlar gibi mâneviye ve tenzihi sıfatlar değildirler.
Kelime anlamı itibarıyla “dışarı” manasına gelen “taşra” kelimesi, Osmanlı döneminde idari bakımdan merkezî idarenin yani başkentin dışındaki yerleri ifade etmektedir. Osmanlılarda merkez dışındaki yönetim birimlerinin oluşması, kuruluş dönemine kadar iner.
tasasız ne demek? Tasası, derdi olmayan, kaygısız. Hiçbir şeyi kendine dert edinmeyen. Hiçbir şeyi kendine dert edinmeden.
İtaat eden, boyun eğen kimse.
Türk dil kurumuna göre inhisar kelimesi hem tekel manasına gelirken hem de birisinin sahip olduğu şeylerin tümü manasına gelmektedir. İnhisar etmek kelimesi ile bir şeyle sınırlandırmak manasına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir.
Beka sözcüğü, bir devletin; anayasal düzeninin iç- dış tehditlere karşın korunması, ahdi hukukunu ve toprak bütünlüğünün bozulmaması sureti ile devamlılığının sürdürülmesi manasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri