Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem.
Teşhis kelimesi Arapçadan dilimize girmiş bir kelimedir. Teşhis kelimesinin anlamı aratıldığında kim ya da ne olduğunu anlama, tanıma şeklinde bir açıklama bulunmaktadır. Teşhis Kelimesinin TDK Anlamları Nelerdir?
Aldanmaz, kolay inanmaz (kimse).
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
İlgili 28 soru bulundu
TEŞHİS ETMEK (VEYA KOYMAK) KELİMESİNİN ANLAMI
Kim olduğunu anlamak, tanımak, elde bulunan verilere, belgelere göre bir durumun sebeplerini, niteliklerini tespit etmek yada tıp bulgularına bakarak hastalığın ne olduğunu tespit etmek anlamlarına gelir.
İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır. Adalet tanrıçası Justitia, adaletin alegorik bir teşhisidir.
Teşhis, hayvanlara ve cansız varlıkları, insana özgü vasıflarla anlatma sanatıdır. Bu nedenle, teşhisin diğer adı kişileştirmedir. Bu sanat bazı edebi eserlerde ''intak'' ile birlikte yapılır.
Sözlükte “yükselmek, uzaktan görünmek” anlamındaki şuhûs kökünden türeyen teşhîs “bir şeyi belirlemek, diğerlerinden ayırt etmek” demektir. Aynı kökten gelen şahs “yüksekliği ve görüntüsü olan insan vb.nin uzaktan farkedilen karaltısı; kişi, insan” mânasına gelir (el-Muʿcemü'l-vasîṭ, “şḫṣ” md.).
Teşhis, teşhise tabi tutulan şüphelilerin yan yana dizilmesiyle gerçekleşir. Yapılan bu teşhis işleminin mutlaka kayda alınması gerekir. Kayda alma, yazılı ve görsel olmak üzere iki çeşittir. Yazılı kayda almada yapılan teşhis işlemi tutanağa yazılır.
Tezhip Türk süsleme sanatlarından biridir. Kelime anlamı “Altınla Süslemek” tir. 18 ve 22 ayar ezilmiş altınla ve muhtelif renklerle kitap ve levha gibi yazma eserlerin süslenmesidir. Bu sanat; sevgi, sabır, zevk ve zarafetin ortaya koyduğu eserler bütünüdür.
Teşhis işlemine tâbi tutulan kişilerin, bu işlem sırasında birlikte fotoğrafları çekilerek veya görüntüleri kayda alınarak, soruşturma dosyasına konur. Şüphelinin fotoğrafı üzerinden de teşhis yaptırılabilir. Ancak tek bir fotoğraf veya aynı kişinin farklı fotoğrafları üzerinden teşhis yaptırılamaz.
Cenazenin musallâya ve kabristana taşınmasına katılmayı ifade eden fıkıh terimi.
Ölünün dinî usullere uygun olarak kabre konması için gerekli hazırlıkların yapılmasını ifade eden fıkıh terimi.
TEÇHİZ : Ölen kişi için genel olarak yapılması gereken hazırlıklar . Uygun bir yıkama yerinin bulunması,yıkama esnasında kullanılacak malzemelerin temin edilmesi,kabrin kazılması,nakil ve benzeri hazırlıklar techiz olarak adlandırılır.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
Gerekli tıbbi yöntemleri kullanarak hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştir. Takibinden sorumlu olduğu hastaların teşhis ve tedavi planlarını yaparak, uygulamalarını hemşire gibi diğer sağlık personelleriyle birlikte yürütür.
Erken Tanı Nedir? Erken Tanı ve Teşhis, bir kişinin hastalığının klinik belirtileri ortaya çıkmadığı ya da acı, sıkıntı vermeyen belirtilerin yer aldığı dönemde hastalığı tanımlamaktır. Tanı işlemlerinin gecikmesi, ilgili hastalığın ağırlaşmasına, bazı durumlarda tedavi imkanının ortadan kalkmasına neden olmaktadır.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
İntak ya da dillendirme,bir edebi sanattır. Kişileştirilen bir varlığın konuşturulmasına denir. Daha çok şiirde ve fabl türü hikâyelerde kullanılır.
TDK'ya göre tanı sözcüğü, hastalık geçiren kişilerin gösterdiği belirtilere göre hastalığın belirlenmesi anlamındadır. Tanı Koymak Ne Demek? Doktorlar hastaları muayene ederek hastalıklarını testlerle belirler. Yapılan testler kişilerin gösterdiği belirtilere göre değişiklik gösterebilir.
Konmak eyleminin kökü konmak değil komak fiilidir. Dolayısıyla, yasalar, teşhis, ad vb. koyulmaz, konur.
Osmanlı Devleti'nde protokol anlamında kullanılan terim. Sözlükte “şereflendirme, bir kimsenin ziyaretiyle bir yeri veya kişiyi şereflendirmesi” anlamındaki teşrîf kelimesinin çoğulu olup “protokol/merasim” mânasını XVIII. yüzyılda kazanmıştır.
4.1.1.6.
Cenazenin namaz kılınan yerden kabre kadar taşınmasına teşyi denir. Cenazenin musallaya ve kabristana taşınmasına katılmak sünnettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri