Tesis yerleşim planlaması, üretim kaynaklarının uygun fiziksel yerleşimini belirlemek için verilen kararların tamamıdır. Tesis yerleşim planlaması iş gücü, makine, ham madde, ürün, ara ürün, personel gibi dönüşüm sürecinde kullanılan fiziksel üretim kaynaklarının nasıl yerleştirileceği kararının verilmesidir.
Tesislerin yerleşim düzenine karar verilir- ken üretim süreci, üretim hacmi ve ürün çeşitliliği kararın verilmesinde büyük önem taşır. Yerleşim düzeni kararının verilmesinin ardından üretim kaynaklarının en iyi şekilde yerleştirilmesi ayrıntılı tesis planlaması olarak adlandırılır.
TESİS VE TASARIM DANIŞMANLIĞI
Uygun tesis tasarımı nedir? Üretiminde kullanılan iş gücü, malzeme, makine ve teçhizat gibi kaynakların istenilen kapasite, kalite, maliyet ve ergonomik koşulları sağlayarak en verimli bir şekilde üretimin yapılacağı alan üzerine yerleştirilmesidir.
Tesis planlaması, bir aktivitenin gerçekleştirilmesinde faydalanılan fiziksel sabit varlıkların, ilgili aktivitenin amaçlarına en uygun şekilde kullanılması için karar vermektedir. Bir üretim işletmesi için tesis planlaması, üretim tesisinin, üretimi en iyi nasıl gerçekleştireceğini tayin etmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Tesis sözcüğünün sözlük anlamı, “kurulmuş olan, yapılmış, meydana gelmiş şey, kurum”dur. Buna göre tesis, belli bir amaca yönelik olarak organize olmuş kurumsal bir yapı şeklinde tanımlanabilir.
Testis erkeklerde üremede sisteminin en temel üretici organıdır. İki tane oval şeklinde olan bu organlar penis ve kasıkların altındaki testis torbası denilen torba içinde bulunur.
Tesis yönetimi, bir tesisin ihtiyaç duyduğu tüm operasyonel süreçleri profesyonel bir biçimde yürüterek, ortak yaşama değer katar. Tesis yönetiminin hangi operasyonel süreçleri yürüttüğüne bakacak olursak; Tesislerin ihtiyaç duydukları temizlik işlerini profesyonel bir şekilde yerine getirir.
Üretim yerlerinde fabrikalarda özellikle üretim prosesinin görülebilmesi için gerekli olan ve işyerinde bulunan makinelerin kullandığı güç ve kapladığı alanı da içine alan projenin çizimine makine yerleşim planı denmektedir.
TASARIM NEDİR? Tasarım, genellikle uygulamalı sanatlar, mühendislik, mimari, ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır ve hem bir isim hem bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. “Tasarlamak” yeni bir obje (makina, bina, ürün vs) için bir plan yaratma ve geliştirme sürecine işaret eder.
Tesis yöneticisi, bir tesisin tüm operasyonlarını yöneten kişidir. Tesisin bakımı, personel yönetimi, bütçe planlaması ve müşteri memnuniyeti gibi konularda sorumluluk alır. Ayrıca tesisin hedeflerine ulaşması için stratejik planlar hazırlar ve uygular.
Tesis yönetimi, tesislerde yaşayanlar ve kullananlar ile tesis üreticileri için stratejik bir ortaklık olması yanıyla yaşam alanlarında yerine getirilen asıl iş dışında kalan çok sayıda hizmet işini tek elde toplayan uzun vadede hizmet yönetimi işi olarak tanımlanabilir.
Nasıl tesis yöneticisi olunur diyorsanız İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin bölümlerini değerlendirebilirsiniz. Yönetici olmak teorik bilgilerin aktif şekilde kullanılabilmesini gerektirir. Tesis yöneticisi adayları, tesis faaliyetlerine bağlı olarak değişen uzmanlık alanlarına sahip olmalıdır.
Bunlar kasabalar, köyler ve köy-altı yerleşim birimleridir.
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.
Çiftlik: Geniş bir toprağa sahip olunan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin birlikte yapıldığı ve birkaç ailenin yaşadığı yerleşmelerdir.
Yerleşim planı olarak da adlandırılan vaziyet planı, yapımına başlanacak olan inşaat projesinin tüm ögelerinin gösterildiği planlardır. Vaziyet planı, binaların inşaat öncesi en önemli ögelerinden biridir.
Layout ise, Model alanındaki çizimlerden, iki boyutlu ve ölçekli çizim paftaları oluşturmak için kullanılan alandır. Model ve Layout alanlarına, Autodesk'in dokümanlarında bulunan, aşağıdaki resimde göründüğü gibi, AutoCAD penceresinin sol alt tarafındaki sekmelerden ulaşılabilir.
Tesis ve işletmelerin işyeri ruhsatı almaları için istenilen belgeler arasında üretim proseslerinde kullandıkları makinelerin ne kadar güç tüketimi olduğunu beyan eden bir proje istenir. Buna Makine Yerleşim Planı denir.
Sayıca fazla personel çalıştıran tesislerin yönetilmesi ve iş süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi için başında yönetici ve müdürler bulunur. Tesis içerisinde yer alan departmanların görev dağılımı, iş süreçleri, personel seçimi ve yönetimi gibi birçok farklı konuda kontrol eden ve yetkili olan kişi tesis müdürüdür.
Tesis Şefi, bir tesisin yönetiminden sorumlu olan kişidir. Tesisin bakım, onarım, güvenlik, temizlik ve personel yönetimi gibi konularıyla ilgilenir. Ayrıca tesisin bütçesini ve kaynaklarını yönetir.
Entegre Tesis Yönetimi'nin; firma ya da kuruluşların alt birimlerinin tek bir çatı altında toplanması olduğunu söyleyebiliriz. Amaç ise aralarındaki bilgi alışverişinin ve faaliyet takibinin en etkin şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Kökeni Osmanlıcadır. Genel olarak tapu söz konusu olduğunda kullanılan bir terimdir. Tapu memurları temessük kelimesini eski tarihlerde verilmiş olan senetlerden bahsederken kullanılmaktadır. Temessük kaydı ise eski kullanımı ile taşınmaz malın sahibini gösteren kayıt ve belgelere denmektedir.
Kritik tesis, güvenlik yönetimi kritik düzeyde alınması gereken yapıların genel ismidir. Üretim tesisleri, askeri tesisler, havaalanları, büyük ölçekli ticari kurumlar, devlet daireleri gibi binalar kritik tesis kategorisinde yer alır.
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, dö- ner sermayeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu bankaları ile diğer kamu kurum ve kuruluşları- nın tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve ben- zerleri, sosyal tesis olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri