İletişim türleri kaç gruba ayrılır ve bu gruplar nelerdir? İletişim türleri, insanların farklı amaçlar ve durumlar için geliştirdiği iletişim şekilleri olarak üç ana gruba ayrılır: sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
İletişim, sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere temel olarak üçe ayrılır. Özellikle sözsüz iletişim, bireyler arasında önemli bir yere sahiptir ve bu yazımızda sözsüz iletişimde etkili olan faktörler üzerinde duracağız.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İlgili 44 soru bulundu
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Etkili iletişim, ortak bir bağlamda bir ya da daha fazla kişiye hitap ederken iletişim becerilerinin etkin şekilde kullanılmasına denir. İletişim yazılı, sözlü ve sözsüz olmak üzere üç çeşitten oluşmaktadır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir. Topluluk önünde konuşma, haber okuma, mobil konuşmalar bu iletişim türünün örneklerindendir.
İletişimin temel kavramları İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir.
Etkili iletişim, karşılıklı iletişim kuran tüm kişilerin aynı anlamlar çevresinde ortaklaşabildiği, başka bir deyişle birbirlerini doğru ve net bir şekilde anlayabildiği iletişimdir. Etkili iletişim kavramının içine yazılı ve sözlü iletişimin yanı sıra jestler, mimikler, tutumlar ve tavırlar da dâhildir.
Örgütsel iletişimin işlevleri; bilgi sağlama, ikna etme ve etkileme, emredici ve öğretici iletişim kurma ve birleştirme olmak üzere dört grupta toplanmaktadır (Gürgen, 2007: 39).
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
İletişim becerileri, genel olarak dinleme, empati kurma, beden dili kullanma ve doğru ifade etme gibi temel kategorilere ayrılır.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Bilgisayar, televizyon, radyo, telefon, faks ve telsiz görsel ve işitsel iletişim araçlarından en önemlileridir.
İletişim sürecinde yer alan öğeler; Gönderici (kaynak), ileti, kodlama-kod açma, kanal, alıcı, geri-bildirim ve gürültü şeklinde sıralanabilir.
Formal iletişim genellikle: söylev, yayın yapma ve e-posta gönderme şeklinde, informal iletişim ise yüz yüze konuşma, kişisel notlar ve kulaktan duyma bilgiler şeklinde özetlenebilir. Formal ve informal iletişimin etkin bir şekilde kullanımı için öncelikle kurum kültürünü iyi anlayıp benimsememiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri