Sorusunun cevabı çok basittir. Kombi su basıncı düştüğü zaman kombiye su takviyesi yaparsanız kombinin basıncı tekrar yükselecektir. Kombiye su takviyesi için, her marka kombide su takviye vanası bulunur. Bu vanayı saat yönünün tersine çevirerek su takviye vanasını açmış olursunuz.
Bunun için kaloriferin üst yan kısmında bulunan müşür bölümünü düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Su gelene kadar açık tutun. Bu bölümün altına bir kova yerleştirerek suyun akmasını bekleyin. Su alırken basınç değerini kontrol edin ve basınç yeteri kadar düştüğünde işlemi sonlandırın.
Hava ile beraber çıkacak olan suyun etrafa zarar vermemesi için radyatörün alt kısmına geniş bir kap koyunuz. Isıtma cihazın çalışması suyun hareketi ve oluşan basınçla radyatör içindeki havanın dışarıya atılması sağlar. Ayrıca suyun sıcak olması gerekmektedir. Purjör anahtarını sokarak yavaşça gevşetin.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir.
Kombinizin basıncı ortalama olarak 1.2 ve 1.5 bar seviyesinde olabilir. Eğer kombi basıncınız bu seviyelerdeyse kombinizde herhangi bir arıza bulunmuyor şeklinde yorumlanabilir. Eğer kombi basıncınız ortalama olarak 1.5 bar ve 2 .0 bar seviyesinde yine aynı şekilde kombinizde bir sorun yok demektir.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Dairenizin su saati girişinde bir basınç düşürücü valf var ise arıza yapmış yada ayarı düşük olabilir. - Ana şebeke hattının su satleri kollektörüne bağlantı adaptörlerinin çapı küçük olabilir. Bu sebepler ile daireniza su basıncı az geliyor olabilir.
Boru hatlarında hava oluşumu, kısmen açık durumdaki vanaların yarattığı düşük basınç koşulları, kısmen dolu bir hattaki suyun yarattığı dalgalanma, değişken çaplar ve eğimler ile boru hattının hidrolik eğim çizgisindeki değişimlerden de kaynaklanır.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
Özellikle konutlar, su ile çalışan endüstriyel sistemlerde bu dengeleyici vanaların kullanılması zorunludur. Bu vanalar, Basınç Düzenleyicisi (Regülatör) ya da Basınç Kontrol Valfleri olarak da adlandırılmaktadır. Su ile temas halinde olan cihaz ya da sistemlerin (kalorifer, kombi, su arıtma cihazı, armatür, vb.)
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Peki kombiye fazla su basıldığında ne olur? Tesisatta su basıncı yüksekse peteklerde tesisatlardan kaynaklı ortama su sızıntısı olacaktır. Kombinin fazla suyu boşaltılmalıdır. Su tahliye edildikten sonra kombiyi çalıştırmak istediğiniz zaman tekrar çalıştırabilirsiniz.
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir.
Basınç düşürücü vana, su sayacından sonra takılır. Yani şebeke suyu önce su sayacına gelir su sayacından çıktıktan sonra su basınç regülatörüne gelir. Su basınç düşürücü dik ya da yan olarak monte edilebilir.
Kent genelinde şebeke suyunun basıncının 4-5 bar olmasını sağlar. Ancak farklı etkenlerden dolayı şebeke suyunda zaman zaman basınç farkı oluşabilir. Şebeke suyunun basıncının istenen seviyede olduğunun anlaşılması için musluk suyu basıncı kaç bar sorusu sık sık sorulur.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombi içerisinde sürekli ısınıp soğuyan su genleşebilir. Genleştikçe de basınçta yükselmeler olabilir. Bu gibi durumlarda basıncın ne kadar yükseldiğine dikkat etmek gerekir. Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir.
Demirdöküm kombinize yakın bir radyatörün hava alma kısmını düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Açtığınız zaman altına derin bir kap ya da kova tutun. Açmanız sonrasında bu bölümden su gelecektir. Bir miktar kadar su aldığınızda Demirdöküm kombi basıncında azalma olduğunu göreceksiniz.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Kombilerin içinde belli bir oranda su bulunmak zorundadır. Bu su, peteklerin ısınmasını sağlar ve belli bir miktarın üstünde olmak zorundadır. Aksi halinde, kombi sisteminde belirtilen güvenlik sistemine göre, kombideki su belli bir oranın altına düşerse kombi çalışmayı durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri