Çözüm: Kombi servisi emniyet ventilini kontrol etmeli ve değiştirmelidir. #4 Bazen kombinin su eksiltme sebebi eşanjörde, hidrolik grupta ya da blokta olan sızıntıdan kaynaklanmaktadır. Sorun kombi bileşenlerinden kaynaklanıyor ise kombinin altında ıslaklık oluşur, damlama görülebilir. Basınç zamanla düşer.
Kombi suyu eksiltiyorsa kombi su basıncını arttırmanız gerekir. Kombideki güncel basıncı, basınç göstergesi ile takip edebilirsiniz. Kombi basıncının olması gereken ideal değer 1.5 bardır. Eğer kombi basıncı 1.5 barın altına düşmüşse vana açılarak su takviyesi yapmanız gerekir.
Kombi bar düşmesi cihazın bakımsız kaldığı durumlarda genleşme tankındaki havanın eksilmesi ile olur. Bu gibi durumlarda uzman bir teknik servis genleşme tankına hava basar. Eşanjör kireçlendiğinde bar düşer. Bu gibi durumlarda ana eşanjörün değiştirilmesi gerekmektedir.
Kombideki suyun hızlı azalması ile kalorifer borusundaki su kaçağının büyüklüğü doğru orantılıdır. Yani kombi su eksiltmesi ne kadar sık ve hızlıysa kalorifer borularındaki su kaçağı da o kadar büyüktür. Kombinin suyunun sürekli eksilmesi kalorifer tesisatında bir kaçak olabileceği anlamına geldiğini belirtmiştir.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
İlgili 43 soru bulundu
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Genellikle kombi bakımlarının periyodik şekilde yapılmaması gibi durumlarda bu sorun çok yaşanmaktadır. Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir.
Bu durum normaldir. Demirdöküm kombiler kullanıma bağlı basıncı düşürebilmekte ya da su eksiltebilmektedir. Bu durum eğer ayda bir kez yaşanıyor ise veya daha uzun sürede bir yaşanıyor ise Demirdöküm kombiye su basarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Sorusunun cevabı çok basittir. Kombi su basıncı düştüğü zaman kombiye su takviyesi yaparsanız kombinin basıncı tekrar yükselecektir. Kombiye su takviyesi için, her marka kombide su takviye vanası bulunur. Bu vanayı saat yönünün tersine çevirerek su takviye vanasını açmış olursunuz.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın. Bu işlemler için detaylı bilgiyi ürününüzün kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Petek havası alınmazsa ne olur? -Petek havası alınmadığı zamanlarda peteklerin içerisinde su her bölgeye yayılamaz ve peteğin bazı bölgelerinde ısınma sorunu meydana gelir.
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Bu noktada sıcak ve soğuk suyu karıştırarak kullanacağınızı da hatırlatmak isteriz. Özetle, teorik olarak 40-50°C arasındaki kullanım suyu sıcaklığı uygun kabul edilebilir. Kullanıcıların kullanım alışkanlıklarına göre bu değerler arasında deneme yanılma yaparak doğrusıcaklığı bulmaları tavsiye edilir.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
✅ Doğalgaz tesisat kontrolünde neye bakılır? Genel olarak kolon tesisatına, iç tesisatın korozyona karşı sağlam kalabilmesi için boyanmasına, sayaç ve bağlantılarına, gaz sızıntılarına, bacaların uygunluğuna, kazan dairelerinin bağlantılarına ve havalandırma yeterliliğine bakılır.
Kalorifer kaçağının olduğu nasıl anlaşılır? Kalorifer tesisatında kaçak oluşması kombinin su eksiltmesi ile arızaya geçmesi ile anlaşılır. Kombi bar basıncı sürekli düşmekte ve sizde sürekli kombiye su veriyorsanız kalorifer tesisatında kaçak olduğu aşikardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri