Cevap : Cevap163:Eşyanın zilyetliğinin, tarafların karşılıklı irade beyanı ile devredilmesine zilyetliğin teslimsiz devri denir.
Ayrıca, tarladaki yığını bir kişiye satıp bu kişiye yığını kaldırma yetkisinin verilmesinde de hazırlar arasında teslim söz konusu olmaktadır (teslim yerine geçen sözleşme ya da diğer adıyla zilyedlik sözleşmesi). Hazır olmayanlar arasında zilyetliğin devri, şeyin temsilciye teslim edilmesiyle gerçekleşmiş olur.
Örneğin, üniversite eğitimi sonrası başka bir şehre taşınan ve bu sebeple kanepesini arkadaşı B'ye satan A'nın taşınıncaya kadar kanepenin kendisinde kalması konusunda anlaşması halinde, hükmen teslim söz konusudur.
Sahipsiz Taşınırların Aslen Kazanılması
Sahipsiz bir taşınırı malik olmak iradesiyle zilyetliğine geçiren kimse, onun maliki olur (MK m. 767). Örneğin, bir av hayvanını yakaladığınız zaman veya çöp topladığınız zaman herhangi bir sürenin geçmesine gerek kalmadan bunların mülkiyetini kazanmış olursunuz.
Önceden mevcut olmayan fer'i zilyetliğin ilk defa tesis edilmesi ve bu suretle de üçüncü bir kişiye fer'i zilyetliğin kazandırılması tesisen kazanma olarak nitelendirilir. Kişinin elindeki taşınır bir şeyi rehin olarak vermesi halinde rehin alan rehin zilyetliğini tesisen kazanmış olması örnek verilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir kişiden diğer başka bir kimseye mülkiyetin intikal edildiği durumlarda devren kazanma yolu ile taşınmaz mülkiyeti kazanılmış olacaktır. Örnek üzerinden gidecek olursak satın alınan bir evin tapuda bir kimseden başka birine mülkiyetinin geçiş yapması işlemi de devren kazanmaya örnektir.
Sahipsiz bir taşınır bir malı kazanmaya ihraz denir. Sahipsiz bir taşınmazın aslen kazanmasına işgal denir. Aslen kazanım yöntemlerinden biriside zaman aşımıyla kazanmadır. Medeni kanuna göre bir taşınır mala davasız ve aralıksız beş yıl boyunca iyi niyetle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulundurma şartları gerekir.
G) SAHİPLİ EŞYA – SAHİPSİZ EŞYA: Fiilen bir mülkiyete tabi bulunan eşya sahipli eşya iken; özel mülkiyete konu olabilen fakat henüz üzerinde hiçbir mülkiyet kurulmamış eşya (papatyalar vs.) ile önceden bir mülkiyete tabi iken malikin kendi isteği ile mülkiyetinden feragat ettiği eşya sahipsiz eşyadır.
Zilyetliğin Kazanılmasının Çeşitleri
Kendisine katıldığımız Sirmen'e göre, Zilyetliğin Kazanılması, «Aslen Kazanma», «Miras Yoluyla Kazanma» ve «Devren Kazanma» olmak üzere üç şekilde olur.
Bir hakkın bir başkası ile kurulan bir hukukî işlemden değil bizzat hakkı kazanacak kişinin şahsında doğması 'aslen kazanma' olarak nitelendirilirken hakkın hukuken kişi olan ve bu hakka sahip başkasından değişik hukukî gerekçelerle ve hukukî işlemlerle kazanılmasına ise 'devren kazanma' denilmektedir.
Bir hukuki terim olan zilyetlik EŞYA HUKUKUNDA karşımıza çıkmaktadır. Türk medeni kanununda düzenlenmiştir. Kelime anlamı olarak zilyetlik; sahibi kendisi olsun olmasın, bir malı kullanmakta olan, bir süredir elinde bulunduran kimse demektir.
Zilyetlik; bir kimsenin bir eşya üzerindeki fiili egemenliğidir. Zilyetliğin devri ile kast edilen de söz konusu tapusuz taşınmaz üzerindeki fiili egemenliğin el değiştirmesidir. Özetle ifade etmek gerekir ise; tapusuz taşınmazın zilyetliğinin devri, bu taşınmazın alacaklıya teslim edilmesidir.
Hükmen Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Türlü sebeplerle maça çıkmama veya spor kuralları çerçevesinde verilen kararla oyunu oynamadan veya bitirmeden kazanmak, aynı şekilde yenilmek.
Zilyetlik Nedir? Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
2. Dolaylı ve dolaysız zilyetlik. Madde 975 - Bir şeyde fiilî hâkimiyetini doğrudan doğruya sürdüren kimse dolaysız zilyet, başka bir kişi aracılığı ile sürdüren kimse dolaylı zilyettir.
Zilyetlik eşya üzerindeki fiili hakimiyetin devamlı olarak ortadan kalkması ile kaybedilebilir. Bir kimsenin eşyası ile geçici bir süre için kendi isteğiyle ilgilenmemesi, zilyetlik iradesi devam ettiği sürece zilyetliğin kaybı sonucunu doğurmaz.
Zilyetliğin aralıksız on yıl sürmesi ile kastedilen, tescilden itibaren on yıl boyunca taşınmaz üzerindeki zilyetliğin kesintisiz olarak devam etmesidir. Şayet herhangi bir sebeple zilyetlik kaybedilirse, zilyetliğin aralıksız sürdürülmesi şartı sağlanmamış olacağından mülkiyetin kazanılması söz konusu olmaz.
Zilyetliğe sahip olan kişiye zilyet denir. Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder. Hâlbuki zilyetlik, bu haktan bağımsız olarak sadece eşya üzerinde var olan bir hakimiyet durumunu gösterir. Bu sebeple zilyetlik mülkiyet hakkına bağlı değildir.
Mirasçılar, malikin ölmesiyle mirasa bir kûl halinde ortak olarak sahip olduklarından, mirasın zilyetliği tüm mirasçılara birden geçmektedir (MK m. 599).
Buluntu Eşyayı Sahiplenmek
Buluntu eşyanın yetkili mercilere bildirme ve malı iade etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Ancak gerekli yükümlülüğü yerine getirmeyerek suç üzerinde malın sahibiymiş gibi davranması, kullanması halinde kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçunu işlemiş olacaktır.
Misli-Misli Olmayan Eşya
Ferden belirlenen ve yeryüzünde tek bir adet bulunan eşyaya ise misli olmayan eşya denir.
Aynı türe ait olup fiyatı etkileyecek bir fark olmadan birbirinin yerine geçebilen mallar anlamında fıkıh terimi. Sayıyla alınıp satılabilen mal mânasında kullanılan bir terim.
İktisap; kazanma, edinme anlamlarına gelen bir terimdir. Gayrimenkulde iktisap ise bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesidir. 4721 sayılı Medeni Kanun'un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap yani mülkiyetin kazanılması tescil ile olur. Tescil ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirilir.
HAKLARIN KAZANILMASI. Aslen kazanma, bir hakkın doğrudan doğruya ilk sahibi olarak kazanılmasını ifade eder. Aslen kazanma, hukuki olaylar ve hukuki fiiler sonucunda veya kanun gereği olabilir. İhraz, işgal, zamanaşımı gibi yollarla aslen kazanma söz konusu olabilir.
İşgal, sahipsiz bir taşınmazın sahiplenilmesidir. MK m. 707 uyarınca tapu kütüğüne kayıtlı bir taşınmazın mülkiyetinin işgal yoluyla kazanılması, ancak kaydının malikin istemiyle terkin edilmiş olmasına bağlıdır (Terkin; resmi defterlerde ya da tapu kütüğünde bulunan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir.).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri