Güncel olarak fiyatlar 714 TL noter ve 135 TL plaka basım ücreti var. Sigorta kişiye göre değişecektir. Bunlar dışında ödeme yapmanıza gerek yok.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Araç Ruhsatı Çıkarma ve Yenileme Ücreti 2023
Ruhsat Çıkarma ve Ruhsat Yenileme İşlemleri 2023 kapsamında motorlu araç tescil belgesi ücreti 557 TL, noterde araç alım-satım işlemleri için toplam ödemeniz gereken tutar ise 930,09 TL'dir.
Plaka Yenileme Ücreti: Motosiklet sahipleri, plakalarını yenilemek istediklerinde belirli bir ücret ödemek zorundadır. 2023 fiyatlarına göre, tek plakanın basım ücreti 200 TL, çift plaka basım ücreti ise 450 TL'dir.
Plaka ve Ruhsat İşlemleri
İkinci el bir motor alıyorsanız, satıcının plaka ve ruhsatı devretmesi gereklidir. Eğer sıfır bir motor aldıysanız, motora plaka çıkarma işlemi için satıcının size gerekli belgeleri teslim etmesini sağlamanız gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti 2023 yılında; Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 557 TL. Araç alım satım ücreti için toplam ödenmesi gereken ücret: 933 TL.
2022 yılında noterlere gelen zamlarla birlikte sıfır araç tescili 259 TL olarak belirlendi.
Noter plaka değişikliği ücreti 2023 yılına göre 932,65 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek basım ücreti ise 80 TL, çifti 160 TL'dir. Bu veriler ışığında plaka değişim ücreti geçen yıla kıyasla %100'e yakın bir oranda zamlanmıştır.
Motosiklet Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır? Motosikleti satın aldıktan 3 yıl sonra ilk muayenenin yaptırılması gerekir. Daha sonra ise 2 yılda bir muayene işlemi tekrarlanmalıdır.
Aracınızın ruhsatını almak için randevu almanıza gerek yoktur. Çoğunlukla herhangi bir sorun yoksa aynı gün noterden ruhsatınızı teslim alabilirsiniz.
Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Fakat Şoförler Odası'nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir. Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir.
Noterdeki işlemleriniz bittikten sonra ise Şoförler Odası resmi plaka basım merkezine giderek plakanızı bastırabilir ve alabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken, plaka ücretini ödemeniz sonrası, en fazla 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlemleriniz gerçekleştirilecektir.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
Plakanın kaybolduğuna dair dilekçe doldurularak kayıp ilanı oluşturulmalıdır. Buradaki işlemlerin tamamlanmasının ardından noterliğe giderek başvuruda bulunulmalıdır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'nda plaka bastırma süreci tamamlanmalıdır.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Volta Motor'da üretilen ürünler arasında elektrikli bisiklet, kickscooter ve teknoped kategorisinde bulunan hiçbir ürün için plaka şartı aranmamaktadır. Benzinli; moped, motosiklet, Elektrikli; moped, motorlu bisiklet ve motosikletler için plaka tescili gerekmektedir.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Belge başına ücretlendirilecektir. İmar durumu temditlerinde, değişiklik yoksa ücretin %50'si, değişiklik varsa ücretin tamamı alınır.
Araç ruhsatın kaybolduğunda en kısa sürede notere başvurman gerekir. Önceden İl Emniyet Müdürlükleri'nden randevu alınarak yapılan tescil işlemleri artık her semtte bulunan noterlerden hızlıca tamamlanabilmektedir. Noter, Araç Tescil Sistemi (ARTES) ile bütün ruhsat işlemlerini yürütmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri